Zorg voor jezelf terwijl je voor anderen zorgt

Als mantelzorger is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Zorg je voor een naaste, help je met dagelijkse taken, medische zorg of bied je emotionele steun? Dan ben je een mantelzorger... en je bent zeker niet de enige. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is bijna 1 op de 5 volwassenen in de Verenigde Staten mantelzorger, en dit aantal groeit mee met de vergrijzende bevolking.

In samenwerking met

Zorg voor jezelf terwijl je voor anderen zorgt
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Nov 7, 2024

Zorg voor jezelf terwijl je voor anderen zorgt

Als mantelzorger is het belangrijk om ook aan jezelf te denken.

Zorg je voor een naaste, help je met dagelijkse taken, medische zorg of bied je emotionele steun? Dan ben je een mantelzorger... en je bent zeker niet de enige. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is bijna 1 op de 5 volwassenen in de Verenigde Staten mantelzorger, en dit aantal groeit mee met de vergrijzende bevolking.

Mantelzorg kan een zeer waardevolle ervaring zijn, maar het kan ook fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Of je nu zorgt voor een ouder die hulp nodig heeft, een partner met een chronische ziekte of een vriend die herstellende is van een operatie, het is makkelijk om zo gericht te zijn op hun welzijn dat je jouw eigen behoeften vergeet.

Toch is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Want als je zelf uitgeput raakt, snel geïrriteerd bent, of het contact met anderen verliest, kun je niet het beste van jezelf geven aan de persoon voor wie je zorgt.

Jouw gezondheid is ook belangrijk

Mantelzorgers zetten hun eigen gezondheid vaak op een laag pitje. Onderzoek laat zien dat zij een groter risico lopen op chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en depressie. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen gezondheid.

Het is soms moeilijk om te merken wanneer je te ver gaat. Let daarom op de volgende signalen:

  • Voel je je constant moe of overweldigd?
  • Raak je sneller geïrriteerd?
  • Heb je slaapproblemen?
  • Ben je de interesse verloren in activiteiten die je vroeger leuk vond?
  • Ervaar je vaak hoofdpijn of andere fysieke klachten?

Komen deze signalen je bekend voor? Dan is het misschien tijd om aan je eigen welzijn te werken.

Voorkomen en beheersen van mantelzorgstress

Veel mantelzorgers voelen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen. Maar onthoud: voor jezelf zorgen is niet egoïstisch; het is essentieel voor jouw welzijn én dat van degene voor wie je zorgt. Hier zijn enkele tips van het National Institute on Aging en het National Cancer Institute om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven terwijl je er voor een ander bent.

  1. Sta anderen toe om te helpenAls mantelzorger heb je misschien het gevoel dat je alles zelf moet doen. Maar je staat er niet alleen voor. Vraag vrienden en familie om hulp, en zeg “ja” als iemand zijn steun aanbiedt.
  2. Wees duidelijk over wat je nodig hebt. Misschien kan een vriend boodschappen doen of kan een familielid een uurtje bij je naaste blijven, zodat jij even een pauze kunt nemen. Veel mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe.
  3. Neem tijd om op te ladenProbeer elke dag iets voor jezelf te doen. Lees een hoofdstuk uit een boek, doe aan meditatie of spreek af met een vriend. Zelfs een korte wandeling of een paar minuten rust kunnen al helpen om je batterij op te laden.
  4. Geef prioriteit aan je eigen gezondheidZelfzorg betekent ook goed voor je eigen gezondheid zorgen. Dit houdt in dat je actief blijft, gezond eet, genoeg water drinkt en voldoende slaapt.
  5. Vergeet ook niet om je eigen medische afspraken bij te houden en screenings bij te wonen. Vertel je arts over je mantelzorgrol en hoe je je voelt, zowel fysiek als mentaal.
  6. Wees mild voor jezelfHet is normaal om verschillende emoties te voelen als mantelzorger. Je kunt je gefrustreerd, verdrietig, dankbaar of zelfs geïrriteerd voelen—soms allemaal op dezelfde dag. Deze gevoelens zijn normaal en het is oké om ze te uiten.
  7. Erken wanneer je een pauze nodig hebtAls je je overweldigd voelt, overweeg dan om met een counselor of je huisarts te praten. Zij kunnen hulpmiddelen en ondersteuning bieden om je te helpen omgaan met deze gevoelens.
  8. Respijtzorg, kortdurende zorg voor de persoon waar je voor zorgt, kan ook een optie zijn. Dit kan variëren van een paar uur hulp aan huis tot een kort verblijf in een zorginstelling. Respijtzorg geeft mantelzorgers de kans om te rusten, op reis te gaan of tijd door te brengen met anderen.
  9. Zoek contact met andere mantelzorgersSteungroepen voor mantelzorgers kunnen een waardevolle plek zijn om je ervaringen te delen met anderen die begrijpen wat je doormaakt. Je huisarts of een lokaal zorgcentrum kan je mogelijk een groep aanbevelen in jouw buurt.

Zelfzorg kan op dit moment misschien overweldigend lijken, en dat is begrijpelijk. Je hoeft niet alles in één keer aan te pakken. Zelfs kleine stappen kunnen een groot verschil maken in jouw welzijn… en in je vermogen om voor anderen te zorgen.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen