Andre Landzaat: Over Hollywood-glamour en ouder worden

Andre Landzaat heeft een opwindend leven achter de rug. Velen zullen hem kennen als acteur in series als General Hospital en Medisch Centrum West, maar zijn carrière strekt zich veel verder uit dan dat. In een gesprek met Proudies vliegen namen van grootheden door het gesprek: Liz Taylor (zijn schoonzus in General Hospital), Robert De Niro, Tennessee Williams en zelfs Audrey Hepburn, die hij als jonge acteur probeerde ‘per ongeluk’ tegen het lijf te lopen op de set. Van een huis in de heuvels van Malibu keerde hij enkele jaren geleden terug naar Amsterdam. In een openhartig gesprek blikt hij terug op een leven in de schijnwerpers én over de realiteit van ouder worden.

In samenwerking met

Andre Landzaat: Over Hollywood-glamour en ouder worden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Apr 9, 2025

Van verlegen jongen naar Hollywood-ster

Landzaat beschrijft zichzelf als verlegen, maar wist al vroeg dat hij acteur wilde worden. “Ik wilde de nieuwe James Dean worden,” lacht hij. Hij vertrok naar Parijs, waar niemand hem kende en hij zich niet geremd voelde door zijn verlegenheid. “I could go as crazy as I wanted,” zegt hij lachend. Daar begon zijn carrière. Al snel kwam hij in contact met invloedrijke namen, onder wie de Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams. Williams gaf hem het advies naar Los Angeles te verhuizen om zijn kansen als acteur daar te beproeven.

In Los Angeles volgde hij lessen bij Lee Strasberg, een ervaring die zijn leven voorgoed veranderde. Strasberg, de grondlegger van Method Acting en mentor van grootheden als Al Pacino en Marilyn Monroe, leerde hem acteren op een manier die diepgaand en authentiek was. “Volgende week ben ik weer gevraagd om in Praag daar een masterclass over te komen geven,” vertelt Landzaat. Met een beetje zelfspot voegt hij eraan toe: “Ik ben een van de weinigen die nog bestaat die hem gekend heeft en zijn leerling was.” Overal in Europa wordt hij gevraagd om de leer van Lee Strasberg door te zetten en ook in Amsterdam geeft hij regelmatig cursussen aan acteurs.

Liefde boven carrière

Hoewel acteren zijn grote passie was en is, moest Landzaat onderweg moeilijke keuzes maken. Een van de meest ingrijpende beslissingen nam hij veertig jaar geleden. “Ik ben gay, had vrienden in Los Angeles en zou een rol in een film krijgen. Maar de regisseur vertelde me dat ‘Als ik in het publiek bleef omgaan met de vrienden (lees: partner) die ik had, dat ik niet aan de film kon meedoen.’ Dat is nu anders dan veertig jaar geleden in Hollywood.” Hij weigerde het aanbod. “I choose love over work,” zegt hij resoluut. “En we zijn inmiddels bijna 40 jaar samen.” Dit persoonlijke verhaal vormt de basis voor zijn nieuwe film The Acting Coach, die binnenkort op filmfestivals te zien zal zijn.

Acteren als levenswerk

Pensioen lijkt voor Landzaat geen optie. “Bij acteren weet je eigenlijk nooit hoe het gaat. Je moet op de juiste plaats op het juiste moment zijn.” Hij blikt terug: “Ik heb het allemaal gedaan: bartender, limousine chauffeur, schoonmaker, realestate.” Alles om beschikbaar te blijven voor audities. Acteren zit in je bloed en het is niet iets waar hij mee wil stoppen.

Zijn carrière bracht hem in de nabijheid van grote sterren. Een van zijn eerste grote producties was met Audrey Hepburn. Als jonge acteur als figurant verstopte hij zich op de set na de opnames, wachtend tot Hepburn ook zou vertrekken. “Ik popte toen ineens op van achter de balustrade en zei tegen haar: ‘Hi, wat leuk om je te ontmoeten, ik weet dat je ook Nederlands praat’. Zo had ik de kans om even met haar in het Nederlands te praten.” Hij blikt terug op dat moment: “Het is eigenlijk heel vreemd dat ik dat soort dingen deed, terwijl ik zo verlegen ben.”

Ouder worden in Nederland

Na bijna 40 jaar in Amerika te hebben gewoond, keerde hij zo’n zeven jaar geleden Landzaat terug naar Nederland. “Je gaat toch vaak terug naar je roots.” Hij blikt terug op zijn leven:Ik heb een heel opwindend leven gehad. En soms, als ik weer gevraagd wordt voor een masterclass als een ex-leerling van Lee Strasbourgh, denk ik: “Ben ik dan zo oud?” De beslissing om terug te keren naar Nederland kwam voort uit een combinatie van factoren. In de afgelopen vijf jaar kreeg hij te maken met hartproblemen, een gebroken knieschijf en een beroerte. Toch weigert hij zich te laten ontmoedigen. “Ik ben 81 jaar en nooit een depressief persoon geweest,” zegt hij. “Maar het is moeilijk als je lichaam niet altijd meewerkt. Ik denk zo min mogelijk aan wat er in mijn lichaam zit, want als ik dat wel doe, wordt het lastig.”

Zijn geheim om gezond ouder te worden? Yoga, stretching en een positieve instelling. “Kijk in de zon, dan is de schaduw altijd achter je. Wat ga je eraan doen? Je moet blijven doorgaan.” Hij sluit af met een grap: “Ik ben een beetje een robot met de pacemaker, die blijft doorgaan!”

Na het gesprek zijn we nog steeds niet uitgepraat met deze inspirerende man die zo’n bewogen leven heeft geleid en vandaag de dag door heel Europa reist. We zien uit naar zijn twee nieuwe films The Acting Coach en Ties, maar ook gaat Proudies binnenkort verder in gesprek met Andre Landzaat in een podcast, dus volg Proudies voor meer!

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen