Mantelzorg is een thema dat recentelijk veel aandacht krijgt in het nieuws. Wist je dat maar liefst 1 op de 4 werknemers in Nederland mantelzorg combineert met werk? Ze zorgen voor iemand die langdurig ziek is, een beperking heeft of om een andere reden hulp nodig heeft. Het combineren van deze verantwoordelijkheden kan vaak leiden tot overbelasting.
Op dit moment zijn er 5 miljoen mensen in Nederland die zorgen voor een naaste, waardoor ze mantelzorger zijn. Dit jaar bereiken we het punt dat er voor het eerst meer ouderen wonen in Nederland dan jongeren. Deze demografische verschuiving betekent dat de rol van mantelzorgers steeds belangrijker wordt.
Jeroen Vermeulen, oprichter van Zorggenoot, heeft vanuit deze noodzaak Zorggenoot opgericht met een duidelijke missie: niemand mag meer overbelast raken door het zorgen voor een naaste. Het bedrijf ondersteunt mantelzorgers met praktische tips en oplossingen zodat zij minder snel overbelast raken. In een interview met Proudies vertelt Jeroen over zijn achtergrond, de oprichting van Zorggenoot en de uitdagingen waarmee mantelzorgers worden geconfronteerd.
Jeroen Vermeulen woont in Zeist en heeft een achtergrond in rechten en bedrijfskunde. Na lange tijd bij Rabobank te hebben gewerkt, besloot hij iets maatschappelijk relevants te willen doen. "Ik wilde iets doen wat zowel maatschappelijk heel relevant is, waar echt een probleem zit, en waar ik ook individuele mensen kan helpen," vertelt Jeroen.
Het idee voor Zorggenoot ontstond nadat hij zag hoeveel mensen in Nederland mantelzorg verlenen en welke uitdagingen zij tegenkomen. "Er zijn 5 miljoen mantelzorgers in Nederland en we hebben voor het eerst meer ouderen dan jongeren. Tegen 2040 heeft iedereen te maken met mantelzorg," legt hij uit.
Mantelzorgers krijgen vaak te maken met ingewikkelde procedures en instanties. "Wat je ziet, is dat iedereen in je omgeving gewoon gaat helpen, maar als het langer duurt, komen er allerlei drieletterige afkortingen bij kijken: WMO, WLZ, PGB, CIZ, CAK," zegt Jeroen. Dit maakt het voor mantelzorgers ingewikkeld en frustrerend.
Veel mantelzorgers weten niet welke oplossingen er zijn of hoe ze deze moeten regelen. "Mensen weten niet wat ze niet weten," legt Jeroen uit. Hierdoor besteden ze veel tijd aan het uitzoekwerk en raken ze overbelast. "Het kost ongeveer 4 uur per week, maar het kost 80% van een negatieve energie," zegt hij.
Zorggenoot biedt ondersteuning vanaf de allereerste vraag die een mantelzorger heeft tot het einde van de zorgperiode. "We reiken proactief oplossingen aan," zegt Jeroen. Mantelzorgers kunnen bij Zorggenoot terecht voor vragen over zorg, wonen, financiële en juridische zaken. Het platform biedt ook een hulplijn en een AI-chatbot voor 24/7 ondersteuning.
Daarnaast werkt Zorggenoot samen met werkgevers. "Ongeveer een derde van alle medewerkers is mantelzorger en 18% van het verzuim is mantelzorg gerelateerd," vertelt Jeroen. Zorggenoot biedt een platform voor leidinggevenden en HR om het onderwerp bespreekbaar te maken en mantelzorgers binnen bedrijven te ondersteunen.
Werkgevers spelen een cruciale rol in het ondersteunen van mantelzorgers. "Werkgevers kunnen helpen door het bespreekbaar te maken binnen de organisatie en door flexibele uren aan te bieden," zegt Jeroen. Het is vooral belangrijk dat mantelzorgers op een praktische manier geholpen worden, zodat er meer ruimte ontstaat om werk en mantelzorg te kunnen blijven combineren
Jeroen hoopt dat de samenwerking tussen verschillende partijen, zoals werkgevers, gemeenten en zorgorganisaties, in de toekomst verder wordt versterkt. "Idealiter maken we het zo simpel dat het niet meer nodig is," zegt hij. "Maar voor nu is het belangrijk dat alle partijen samenwerken om mantelzorgers te ondersteunen."
Jeroen heeft een belangrijke tip voor mantelzorgers: "Wees je bewust van je situatie en blijf niet rennen. Gun jezelf de hulp die je nodig hebt. Denk ook aan jezelf, want je hebt ook een baan, een gezin en je moet de leuke dingen in het leven blijven doen." Wanneer je bijvoorbeeld een luisterend oor nodig hebt, kan je gratis De Luisterlijn bellen.
Zorggenoot staat klaar om mantelzorgers te ondersteunen en te helpen bij het organiseren van de zorg, zodat niemand meer overbelast raakt door het zorgen voor een naaste. Neem een kijkje op hun website voor verdere informatie.