Hoe kan je je kleinkinderen begeleiden in hun social media gebruik

Social media is tegenwoordig bijna onmisbaar en speelt een steeds grotere rol in het leven van de nieuwe generatie. Terwijl je kleinkinderen opgroeien in deze digitale wereld, kunnen ze situaties tegenkomen die ze met je willen bespreken. Uiteraard is het belangrijk om eerst met de ouders te overleggen. Hier zijn enkele tips om je kleinkinderen op een positieve en ondersteunende manier te begeleiden in hun social media gebruik:

In samenwerking met

Hoe kan je je kleinkinderen begeleiden in hun social media gebruik
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

1. Begin met een open gesprek

Het is belangrijk om het gesprek over social media op een open en niet-confronterende manier te beginnen. Vraag je kleinkinderen wat ze leuk vinden aan social media, welke platforms ze gebruiken en waarom. Dit helpt je te begrijpen waar ze mee bezig zijn en hoe ze social media ervaren. Benadruk dat je geïnteresseerd bent in hun online leven omdat je om hen geeft en hen wilt ondersteunen.

2. Stel samen met de ouders regels op voor social media als ze bij opa en/of oma zijn

Samen met je (klein)kinderen regels opstellen over social media kan een effectieve manier zijn om grenzen te stellen zonder autoritair over te komen. Bespreek onderwerpen zoals schermtijd, privacy-instellingen en welke soorten inhoud gepast zijn om te delen. Het betrekken van je kleinkinderen bij het opstellen van deze regels zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelen en helpt hen verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen.

3. Leer over privacyinstellingen

Het is goed om als grootouder op de hoogte te zijn van de privacy instellingen van de verschillende platforms. Dit kan het risico van ongewenste contacten en het delen van persoonlijke informatie verminderen. Leg uit waarom het belangrijk is om persoonlijke gegevens privé te houden en hoe ze hun online profielen kunnen beveiligen.

4. Moedig positieve inhoud aan

Sociale media kan ook een educatief doel dienen. Help je kleinkinderen bij het vinden van en volgen van positieve en educatieve content op social media. Moedig hen aan om interesses te volgen die hen inspireren en bijdragen aan hun ontwikkeling. Dit kan variëren van kunst en wetenschap tot educatieve blogs en positieve rolmodellen. Vervolgens kan je dit gebruiken als activiteiten om dit samen te gaan. Houdt je kleinkind bijvoorbeeld van knutselen en zit ze op zijn/haar telefoon? Zoek dan samen iets op dat jullie vervolgens samen kunnen gaan maken. Zo toon je interesse in hun sociale media en kan je vervolgens iets zonder telefoon gaan doen. 

5. Ondersteun bij problemen

Als je kleinkinderen problemen ondervinden op social media, zoals pesten of ongepaste inhoud, bied dan je ondersteuning aan. Wees een luisterend oor en praat over de mogelijkheden om ongewenste berichten te blokkeren of te rapporteren en leg uit dat ze altijd bij je terecht kunnen voor hulp. Zie je dat er pesten plaatsvindt op sociale media? Dan kan je dit rapporteren met de rapporteerfunctie. Overleg en bespreek dit natuurlijk ook altijd met de ouders van je kleinkinderen. 

6. Beperk schermtijd

Bespreek het belang van offline tijd en moedig hen aan om ook andere activiteiten te ondernemen, zoals buitenspelen of hobby’s. Zie hiervoor ook de tips bij punt 4. Wist je dat je op veel telefoons ook een tijd kan instellen hoe lang je het kan gebruiken? Ga naar Instellingen > Schermtijd. Hier kun je 'App-limieten' instellen voor specifieke apps. Ook kun je ‘Downtime’ instellen om periodes te bepalen waarin alleen bepaalde apps beschikbaar zijn. 

7. Blijf betrokken

Ook als is sociale media niet je eigen interesse, blijf betrokken bij de online activiteiten van je kleinkinderen. Vraag hen bijvoorbeeld naar hun favoriete accounts als ze op hun telefoon zitten, welke posts hen aanspreken en of ze nieuwe dingen hebben geleerd. Dit laat zien dat je interesse hebt in hun digitale wereld en helpt om open communicatie te behouden. Vervolgens kan je dit ook weer gebruiken om de screentime om te zetten in andere activiteiten. 

En nogmaals, bij alle tips raden wij aan om de ouders van de kinderen te betrekken in de regels die gelden bij opa en/of oma als het gaat om sociale media. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen