In Walter Isaacsons nieuwe biografie van de rijkste persoon ter wereld probeert de auteur op verschillende momenten greep te krijgen op de miljardair-ondernemer die hij twee jaar lang heeft gevolgd. Isaacson was aanwezig bij vergaderingen, kreeg een inkijkje in e-mails en teksten, en voerde "tientallen interviews en late avondgesprekken". Isaacson beschrijft Musk als een wispelturig "volwassen kind", die vroeger in Zuid-Afrika genadeloos werd gepest totdat hij groot genoeg was om zijn pestkoppen te verslaan. Musk praat openlijk over het hebben van het syndroom van Asperger, wat hem "slecht in staat maakt om sociale signalen op te pikken". Zoals mensen die dicht bij hem staan bevestigen, ontbreekt het hem aan empathie, iets wat Isaacson beschrijft als iets wat onderdeel van hemzelf is.
Toch, ondanks Musks moeite om zich te verhouden tot de mensen om hem heen, zijn zijn plannen voor de mensheid groots. "Een volledig herbruikbare raket is het verschil tussen een beschaving die zich beperkt tot één planeet en een beschaving die zich uitstrekt over meerdere planeten," herhaalt Musk "manisch" tegen zijn medewerkers bij SpaceX, zijn bedrijf voor ruimtevaartuigen en satellieten. Voor Musk is elk besluit gemotiveerd door zijn vastberadenheid om de mensheid naar Mars te brengen. Hij dringt er bij werknemers in zijn bedrijven - hij heeft er nu zes, waaronder X, het platform dat vroeger bekend stond als Twitter - op aan om kosten te verlagen en strenge deadlines te halen, omdat hij middelen moet inzetten voor de ambitieuze doelstelling om de ruimte te koloniseren "voordat de beschaving instort." Die ondergang kan komen door klimaatverandering, afnemende geboortecijfers, of kunstmatige intelligentie. Isaacson beschrijft hoe Musk de fabrieksvloer van Tesla, zijn bedrijf voor elektrische auto's, patrouilleert en ad-hoc bevelen uitvaardigt. Musk verklaart: "Als ik geen beslissingen neem, sterven we."
Isaacson, bekend van biografieën over onder andere Leonardo da Vinci en Steve Jobs, is een geduldige verslaggever van obsessie. In het geval van Musk lijkt hij af en toe misschien wel te geduldig te zijn, een risico voor elke biograaf met buitengewone toegang tot zijn onderwerp. Isaacson vraagt op een gegeven moment waarom Musk zo fel gekant is tegen alles wat hij als politiek correct beschouwt, en Musk, zoals gewoonlijk, drijft zijn uitspraak op de spits. "Tenzij het woke-geestvirus, dat fundamenteel anti-wetenschappelijk, anti-meritocratisch en anti-menselijk is, wordt gestopt," verklaart hij, "zal de beschaving nooit multiplanetair worden." Er zitten enkele opmerkelijke uitspraken in die zin, maar het zou fijn zijn geweest als Isaacson hem had uitgedaagd om een eenvoudige vraag te beantwoorden: Wat betekent dit eigenlijk?
Toch vertelt bestsellerauteur Walter Isaacson het verrassend persoonlijke verhaal van een van de meest intrigerende en omstreden ondernemers van onze tijd: Elon Musk. Hij is een visionaire pionier die de wereld heeft geleid naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie. Oh, en trouwens, hij heeft ook Twitter overgenomen. Achter al dat succes schuilt een jeugd met pesterijen en een dominante vader.
Begin 2022, een jaar nadat zijn bedrijf SpaceX 31 succesvolle raketlanceringen had uitgevoerd, Tesla bijna een miljoen auto's had verkocht en hij 's werelds rijkste man was geworden, sprak Musk berouwvol over zijn neiging tot negatief denken. "Ik moet mijn denkpatroon losmaken van de crisis-modus waarin het de afgelopen veertien jaar, eigenlijk mijn hele leven, heeft gezeten," zei hij.
Het was een melancholieke opmerking, geen belofte voor verandering. Ondertussen kocht hij echter in het geheim aandelen van Twitter, 's werelds grootste speeltuin. Telkens als hij in een diep dal belandde, bracht het hem terug naar de pestkoppen op het speelplein. Nu had hij de kans om de baas van die speeltuin te worden.
Het resultaat van 2 jaar lang werk is een onthullend verhaal van binnenuit, vol verbazingwekkende anekdotes over triomfen en tumult, dat slechts één vraag oproept: zijn de demonen die Musk voeden ook de drijfveer achter innovatie en vooruitgang?