Het belang van een goede nachtrust wordt algemeen erkend. Veel mensen weten dat het eten van verkeerde voedingsmiddelen 's avonds de kwaliteit van de slaap kan schaden. Een te pikant gerecht kan bijvoorbeeld zuurbranden veroorzaken, terwijl iets te zoets je in slaap kan houden. Maar wat misschien minder bekend is, is hoe slaapkwaliteit je voeding beïnvloedt. Het werkt namelijk beide kanten op.
De meeste mensen begrijpen dat voeding essentieel is om je lichaam op topniveau te laten functioneren. Je hebt calcium nodig om je botten sterk te houden en kalium om je zenuwen en spieren te laten functioneren. Maar wist je dat je vitamine- en voedingsstoffeninname ook bepaalt hoe goed je slaapt?
Onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde voedingstekorten zoals magnesium, calcium, en vitamines A, C, D, E en K kunnen leiden tot slaapproblemen. Zo kan een vitamine D-tekort bijdragen aan slaapstoornissen en een kortere slaapduur, mogelijk omdat het belangrijk is voor melatonineproductiepaden.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan essentiële voedingsstoffen zal je lichaam voorbereiden om de beste slaap te krijgen. Er zijn een paar regels die je moet volgen als je eet om een betere slaap te bevorderen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je geen grote maaltijden te dicht bij bedtijd eet om zuurbranden en brandend maagzuur te voorkomen. Je moet ook voorzichtig zijn met het soort voedsel dat je eet, aangezien sommige je 's nachts wakker kunnen houden. Voedingsmiddelen om 's nachts te vermijden voor een betere slaap zijn onder andere:
Gelukkig zijn late-night snacks niet volledig van tafel. Er zijn voedingsmiddelen die tryptofaan, magnesium, vitamine D en complexe koolhydraten bevatten die de slaap kunnen bevorderen. Het vervangen van je gebruikelijke keuze voor een van deze opties kan je helpen gemakkelijker in slaap te vallen.
Als je moe bent, verlangt je maag alleen naar de slechtste dingen: frietjes, koekjes en chips. Het is alsof het enige dat me door uren van hersenmist en slechte concentratie kan helpen, een shot suiker rechtstreeks naar de hersenen is.
Als je slaaptekort hebt, ben je eerder geneigd om slechte voedselkeuzes te maken en de consumptie te verhogen zonder dit te compenseren met energieverbruik. Dit zou een reden kunnen zijn waarom slaaptekort wordt geassocieerd met een hoger risico op obesitas en chronische aandoeningen zoals type 2 diabetes.
Voordat je jezelf slecht voelt, moet je weten dat er een hormonale factor aan het werk is. Ghreline en leptine zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de eetlust. Leptine's rol is om de energiebalans te handhaven en honger te remmen. Het stijgt natuurlijk als we slapen. Daarentegen vertelt de afgifte van ghreline je hersenen dat het tijd is om te eten. Daarom staat het ook bekend als het "hongerhormoon".
Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je slaap wordt verstoord, je leptine niveaus dalen en je ghreline niveaus hoger zijn. Dus je voelt je meer hongerig, zelfs als je niet hoeft te eten. Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Sleep heeft aangetoond dat slaapverlies chemische signalen stuurt die het genot en de tevredenheid van eten verhogen. Daarom zul je merken dat je naar snacks grijpt in plaats van naar gezonde alternatieven.
Gecompromitteerde slaap laat je niet alleen moe en mistig achter de volgende dag; het kan ook leiden tot slechte voedselkeuzes die alleen maar bijdragen aan je ongemak.
Manieren om je slaap en dieet te verbeteren
Je voeding en slaapgewoonten zijn afhankelijk van elkaar om op hun best te zijn, wat betekent dat je het ene niet kunt negeren zonder het andere te beïnvloeden. Als je niet weet waar te beginnen, is praten met je arts een goed startpunt. Ze kunnen je helpen eventuele voedingstekorten of slaapstoornissen zoals slaapapneu te identificeren en je helpen bij het aanpassen van een voedingsplan aan je behoeften.
Er zijn een paar dagelijkse gewoonte veranderingen die je kunt maken om 's nachts beter te slapen.