Ruzie met je partner? “Je overreageert” zeggen maakt het alleen maar erger.Een vriendin van mij, een relatietherapeut, kwam langs na een lange week. Ze plofte op mijn bank, sloot haar ogen en zei: "Weet je welke uitspraak ik het liefst zou verbieden in relaties? 'Dat heb ik nooit gezegd.'" Het was een zin die mijn vriendin bijna wekelijks hoorde. En zodra iemand het zei, verviel de hele sessie vaak in een discussie over wat er wel of niet was gezegd. Dit bracht me op het idee om te vragen welke andere uitspraken therapeuten graag zouden zien verdwijnen tijdens conflicten.
Hier zijn hun suggesties, waarom we ze moeten vermijden en wat we in plaats daarvan kunnen zeggen.
"Je doet altijd..." en "Je doet nooit..."
Deze termen zijn vaak overdrijvingen en erkennen niet de inspanningen die je partner wel doet. Je partner kan hierdoor defensief worden, wat resulteert in een volledige ruzie in plaats van een probleemoplossend gesprek. In plaats van terug te kijken op het verleden, probeer je te concentreren op het heden. Bijvoorbeeld: "Ik merk dat je niet helpt met opruimen na het eten, en dat stoort me."
"Ja, maar..."
Deze uitspraak ontkracht vaak de zorgen van je partner door hun validiteit te minimaliseren. Het gebruik van "maar" kan overkomen alsof je hun zorgen erkent, maar tegelijkertijd niet serieus neemt. Een betere aanpak is om te laten zien dat je hun gevoelens begrijpt en te reflecteren op wat ze zeggen. Bijvoorbeeld: "Wat ik van je hoor is dat je het vervelend vindt als ik te laat kom."
"Je zou meer moeten zijn zoals ____."
Het vergelijken van je partner met anderen, zoals vrienden of ex-partners, is zelden constructief. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en jaloezie, en het ondermijnt de unieke kwaliteiten van je partner. In plaats van te vergelijken, kun je beter focussen op je eigen behoeften en verwachtingen zonder anderen erbij te betrekken. Bijvoorbeeld: "Ik zou het fijn vinden als we meer tijd samen doorbrengen."
"Je overreageert."
Deze uitspraak minimaliseert de gevoelens van je partner en suggereert dat hun emotionele reactie ongepast is. Dit kan de situatie escaleren in plaats van kalmeren. In plaats daarvan kun je proberen empathie te tonen en je partner aan te moedigen om hun gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld: "Ik begrijp dat dit voor jou belangrijk is. Kun je me meer vertellen over wat je dwarszit?"
"Kalmeer."
Dit heeft vaak het tegenovergestelde effect en kan olie op het vuur gooien. Het klinkt alsof je de emoties van je partner niet serieus neemt. Probeer in plaats daarvan om te vragen wat je partner nodig heeft om zich beter te voelen. Bijvoorbeeld: "Wat heb je nu nodig om je beter te voelen?"
"Het is niet zo'n groot probleem."
Het bagatelliseren van de zorgen van je partner kan als denigrerend overkomen en hun gevoelens ongeldig maken. Dit kan de kloof tussen jullie vergroten. Probeer in plaats daarvan de zorgen van je partner te erkennen en te begrijpen waarom ze belangrijk zijn voor hen. Bijvoorbeeld: "Ik zie dat dit je echt dwarszit. Kun je uitleggen waarom het voor jou zo belangrijk is?"
"Het is altijd jouw schuld."
Het constant beschuldigen van je partner kan leiden tot een vijandige sfeer en maakt constructieve communicatie onmogelijk. In plaats van met de vinger te wijzen, kun je proberen om verantwoordelijkheid te delen en samen naar een oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld: "Hoe kunnen we dit samen aanpakken?"
Klik hier voor meer informatie.