Dat te veel zout eten niet gezond is, weten de meesten inmiddels. Echter, hoe je minder zout kunt eten en toch heel smakelijke gerechten kunt maken, is een grotere uitdaging. Het combineren van de juiste groenten en kruiden speelt hierbij een cruciale rol, omdat ze natuurlijke smaken en aroma's toevoegen die het zout niet doen missen. De Proudies redactie zet wat leuke combineertips op een rijtje:
Bij een beetje Nederlandse maaltijd mogen aardappelen natuurlijk niet ontbreken. Echter wordt er vaak veel zout gebruikt om ze op smaak te brengen. Bij gekookte aardappelen kun je smaak toevoegen door bijvoorbeeld nootmuskaat, kervel, peterselie of dille te gebruiken in plaats van zout. Bij gebakken aardappeltjes zijn rozemarijn en tijm lekker voor wat Zuid-Europese smaken, of kerrie en paprikapoeder voor wat afwisseling.
Wist je dat er ongelofelijk veel mogelijkheden zijn om bloemkool klaar te maken? Bloemkool koken met een sausje erover is natuurlijk de klassieker, maar probeer ook eens bloemkool te maken in de airfryer of oven, het brengt een enorm lekkere smaak naar boven. Om minder zout te gebruiken, kun je vervangers zoals foelie, kerrie, komijn, kurkuma of tahin gebruiken. Dat geeft je gerecht meteen ook een prachtige kleur.
Het duurt niet lang meer of heel de groentetuintjes liggen weer vol met courgettes. Je kunt courgettes heerlijk combineren met Italiaanse kruiden zoals basilicum, oregano of rozemarijn en eventueel wat paprikapoeder als je bijvoorbeeld een stoofpannetje maakt.
Eieren zijn natuurlijk geen groente, maar wel een van de producten waarbij we veel zout gebruiken. Echter kun je met eieren eindeloos variëren. Geef ze bijvoorbeeld eens een pittig smaakje met groene of chilipepers. Of maak je eieren op een Zuid-Europese wijze met bijvoorbeeld rozemarijn of dragon. Een Nederlandse klassieker is bieslook, wat ook ongelofelijk veel smaak geeft aan een roerei, waardoor er minder zout nodig zal zijn.
Met de warme dagen zijn (komkommer)salades een frisse hap. Om variatie aan te brengen in je gerechten, met minder zout maar wel veel smaak, kun je verschillende kruiden gebruiken zoals tijm, munt of dille. Ook kun je het een Aziatisch tintje geven met bijvoorbeeld gember, djahe en/of sesamzaadjes. Of heb je eens gedacht aan het combineren van komkommer met venkel? Dat geeft een heerlijke kick aan je eten zonder dat je meer zout nodig hebt.
Bij de Proudies redactie liggen er eigenlijk altijd wel wortels in de koelkast. Ook weer zo’n groente waar je eindeloos veel type gerechten mee kunt maken. Wil je wat warmere smaken, dan combineren wortels heerlijk met kaneel, komijn en/of anijszaad. Voor de zomer is het heerlijk op de barbecue of in de oven met salie, peterselie of kervel.
Deze kruiden voegen veel smaak toe aan je gerechten en helpen je om minder zout te gebruiken. Minder zout eten is echter ook een kwestie van gewenning. Door geleidelijk aan minder zout toe te voegen aan je maaltijden, zul je merken dat je smaakvoorkeur langzaam verandert en je steeds minder zout nodig hebt.