Het is algemeen bekend dat het bijwonen van een indrukwekkend toneelstuk, film, concert of kunsttentoonstelling een gevoel van opwinding en voldoening kan geven. Recent onderzoek bevestigt nu dat het consumeren van kunst en cultuur niet alleen plezierig is, maar ook aanzienlijke voordelen biedt voor onze gezondheid en welzijn.
Een studie uitgevoerd door Frontier Economics, in samenwerking met het World Health Organization’s Collaborating Centre for Arts and Health, toont aan dat deelname aan culturele activiteiten leidt tot verbeteringen in de kwaliteit van leven en een verhoogde productiviteit. Deze voordelen vertegenwoordigen een jaarlijkse waarde van ongeveer £8 miljard.
Het onderzoek wijst uit dat het bijwonen van kunstgerelateerde evenementen of het actief deelnemen aan culturele activiteiten, zelfs sporadisch, een scala aan significante gezondheidsvoordelen oplevert. Deze omvatten het verlichten van pijn, verminderen van kwetsbaarheid, bestrijden van depressie en het verminderen van medicatieafhankelijkheid. Met name deelname aan muziekactiviteiten wordt in verband gebracht met vermindering van depressieve symptomen en pijn, en een verbeterde kwaliteit van leven.
Professor Daisy Fancourt, directeur van het WHO-centrum en mede-auteur van het onderzoek, benadrukt dat betrokkenheid bij kunst diverse en tastbare effecten heeft op de gezondheid. Dit varieert van ondersteuning bij cognitieve ontwikkeling en bescherming tegen cognitieve achteruitgang tot het verminderen van symptomen van mentale aandoeningen en het verbeteren van algemeen welzijn. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van eenzaamheid en het behoud van fysieke functies, waardoor leeftijdsgerelateerde fysieke achteruitgang wordt tegengegaan.
Het rapport suggereert dat het integreren van kunst en cultuur in gezondheidszorgstrategieën niet alleen de individuele gezondheid ten goede komt, maar ook economische voordelen oplevert. Verbeteringen in de kwaliteit van leven en welzijn kunnen leiden tot een jaarlijkse financiële meerwaarde van ongeveer £1.000 per persoon, als gevolg van minder bezoeken aan zorgverleners en verhoogde productiviteit.
Deze bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat concludeerde dat zowel actief als passief deelnemen aan kunst de gezondheid en het algehele welzijn bevordert. De WHO analyseerde meer dan 900 studies en riep beleidsmakers op om meer te investeren in culturele interventies binnen de gezondheidszorg.
In Nederland wordt deze visie ondersteund door organisaties zoals het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Hun onderzoek toont aan dat actieve cultuurparticipatie bijdraagt aan alle dimensies van Positieve Gezondheid, zowel voor mensen met een chronische aandoening als voor anderen. Professionals uit de cultuur-, zorg- en welzijnssector ervaren eveneens voordelen, zoals een verhoogd gevoel van zingeving en het vermogen om mensen beter te ondersteunen.
Het is duidelijk dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen in het bevorderen van zowel individueel welzijn als maatschappelijke gezondheid. Het integreren van culturele activiteiten in ons dagelijks leven en in gezondheidszorgbeleid kan leiden tot een gezondere en productievere samenleving.