We kunnen bijna niet meer zonder het internet. Het biedt ongekende mogelijkheden voor communicatie, informatie en entertainment. Maar met deze toenemende digitalisering komen ook risico's, zoals privacy-inbreuken, identiteitsdiefstal en malware. Hier zijn 10 tips om jezelf beter te beschermen op het internet:
Een inkoppertje, maar geef eens eerlijk toe: hoeveel van je wachtwoorden zijn eigenlijk best makkelijk te raden of herhaal je eindeloos? Kies unieke, complexe wachtwoorden voor al je online accounts. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Gebruik bij voorkeur ook wachtwoordbeheerders om je wachtwoorden veilig te bewaren.
Activeer tweestapsverificatie (2FA) voor al je accounts waar mogelijk. Activeer tweestapsverificatie (2FA) op al je belangrijke online accounts om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Hierdoor wordt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een verificatiecode te vereisen naast je wachtwoord.
Phishing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers proberen om gevoelige informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en financiële gegevens te verkrijgen door zich voor te doen als betrouwbare entiteiten. Dit kan gebeuren via e-mail, telefoon of tekstberichten, waarbij de aanvaller zich voordoet als een bekend bedrijf, bank of zelfs een vriend, met als doel om slachtoffers te misleiden om persoonlijke informatie te onthullen of op kwaadaardige links te klikken. Wees op je hoede voor verdachte e-mails, berichten en links die proberen om persoonlijke informatie te stelen. Controleer altijd de afzender en de URL voordat je ergens op klikt.
Zorg ervoor dat al je apparaten en software regelmatig worden bijgewerkt. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken en helpen je om kwetsbaarheden te dichten.
Maak altijd verbinding met beveiligde WiFi-netwerken en vermijd het gebruik van openbare netwerken voor gevoelige activiteiten zoals online bankieren. Gebruik indien mogelijk een VPN om je internetverkeer te versleutelen.
Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je online deelt. Controleer regelmatig je privacy-instellingen op sociale media en andere online platforms.
Download alleen software, apps en bestanden van vertrouwde bronnen. Vermijd het klikken op verdachte pop-ups en advertenties die malware kunnen bevatten.
Installeer betrouwbare antivirussoftware op al je apparaten en zorg ervoor dat deze regelmatig wordt bijgewerkt. Deze software kan helpen om malware te detecteren en te verwijderen.
Koop alleen bij gerenommeerde en beveiligde online winkels. Controleer altijd of de website een beveiligde verbinding heeft (https://) en vermijd het opslaan van je betaalkaartinformatie op websites.
Denk goed na voordat je persoonlijke informatie deelt op sociale media. Wees op je hoede voor nepaccounts en phishingpogingen die kunnen proberen om je gegevens te stelen. Denk hierbij ook aan foto’s. Het is natuurlijk erg leuk om foto’s van jezelf, of bijvoorbeeld van je (klein)kinderen te laten zien, maar wie kan die foto’s zien? Hoe staat je profiel? Privé of voor de hele wereld zichtbaar?