Het wereldwijde web maakt dat landen geen grenzen meer kennen, en dat geldt ook voor taal. Elke dag ontstaan er talloze nieuwe woorden. Van ‘leeswee’ tot ‘quiet luxury’, soms gaat het in zo’n razend tempo dat het lastig is om alles bij te houden. Tegelijkertijd zijn er prachtige woorden uit het oude Nederlands die we soms vergeten. Daarom lichten wij elke twee weken één nieuw en één oud woord uit met een vergelijkbare betekenis.
Afgelopen week ontving Jeroen Pauw veel reacties op een advertentiefilmpje voor zijn nieuwe televisieprogramma Bar Laat. Helaas waren er ook veel negatieve reacties van mensen die het grapje niet begrepen. Jeroen speelde in op een TikTok-trend waarin Boomers voor de grap Gen Z-woorden gebruiken in advertenties om een jonger publiek aan te spreken. Jeroen opent het filmpje met: “…dit is wel het einde van deze trend train”, waarmee hij aangeeft dat hij vindt dat de trend hierna kan stoppen. Een woord dat Jeroen misschien het vaakst gebruikte, was “slay”, soms zelfs met de toevoeging “slay, queen!”. Maar waarom is dit woord zo populair? Waar komt het vandaan en wat betekent het eigenlijk?
"Slay" is een compliment dat betekent dat iemand iets heel goed heeft gedaan, vooral op het gebied van kleding of uiterlijk. Oorspronkelijk betekent het Engels woord “slay” letterlijk “doden”, maar sinds de jaren ’80 en ’90 heeft het een positieve lading gekregen, vooral binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Variaties zoals "slay girl" of "slay bestie" worden vaak gebruikt om iemand te complimenteren, vooral op sociale media zoals TikTok. Het benadrukt dat iemand er geweldig uitziet of iets uitzonderlijk goed doet.
Als je een ouder Nederlands woord zoekt met een soortgelijke betekenis, is het ietwat chique en oubollige “chapeau” een goede keuze. Dit woord, vaak vergezeld van applaus en instemmend geknik, is een manier om lof te uiten. In plaats van klappen, kun je “slay” combineren met een ritmisch vingerknipje, ook wel “snapping” genoemd. Dit gebruik stamt uit de gaycultuur van de jaren ’80 en ’90, waar het vooral populair was onder dragqueens. Je ziet “snapping” ook vaak bij poëzieavonden als alternatief voor applaus. Net als klappen is het een manier om de performer – of dat nu een drag queen of dichter is – te complimenteren voor hun optreden. Het is namelijk minder storend tijdens een optreden dan klappen, omdat het zachter en daarmee respectvoller is.
Dus de vraag is: wat vonden jullie van Jeroen’s filmpje? Was het “snapping” waard en “did he slay”?
Heb jij nog woorden die je graag door de redactie uitgelegd wilt hebben? Stuur ze dan naar redactie@proudies.nl.