Weekendje weg: Filosofie van René Descartes in Leiden

Leiden was een van de belangrijkste intellectuele steden van de 17e-eeuwse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In die tijd kreeg de stad ook een bijzondere band met de Franse filosoof René Descartes (1596-1650) die zich in 1630 inschreef voor de Universiteit van Leiden. Een weekendje weg naar deze historische stad biedt de perfecte gelegenheid om de voetsporen van een van de grootste denkers in de filosofie te volgen.

In samenwerking met

Weekendje weg: Filosofie van René Descartes in Leiden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Nov 15, 2024

Descartes in Leiden

René Descartes woonde een aantal jaar in Leiden. Het was een tijd van grote veranderingen in Europa, waar nieuwe ideeën over natuurkunde, wiskunde en filosofie werden onderzocht. Nederland, bekend om zijn tolerantie en vrijheid van denken, bood Descartes de ideale omgeving om zijn ideeën verder te ontwikkelen zonder de onderdrukking van de kerk of politieke autoriteiten die in andere Europese landen gangbaar waren. Hij woonde een tijdje op de Rapenburg 21 in Leiden, waar vandaag de dag een plaquette ter herinnering aan het huis hangt.

Filosofische bezienswaardigheden in Leiden: 

Het was in Leiden dat Descartes enkele van zijn beroemdste werken schreef, waaronder het "Discours de la méthode"(1637), waarin hij zijn beroemde uitspraak "Cogito, ergo sum" ("Ik denk, dus ik ben") formuleerde. Dit werk markeert de geboorte van de moderne filosofie, waarin Descartes het idee van de rede en ons eigen verstand als beginpunt van kennis introduceerde.

Als je een weekendje weg naar Leiden maakt, zijn er verschillende plekken die herinneren aan René Descartes en zijn invloed op de stad:

  • De Universiteit van Leiden: De universiteit was voor Descartes een belangrijke bron van intellectuele inspiratie. Hier had hij contact met andere wetenschappers en filosofen, en schreef hij enkele van zijn meest invloedrijke werken. De Bibliotheek van de Universiteit Leiden heeft een uitgebreide collectie van Descartes’ manuscripten en brieven, die je kunt bekijken. In de 17de-eeuwse Bibliotheca Thysiana aan het Rapenburg in Leiden, die tegenwoordig deel uitmaakt van de universiteitsbibliotheek van Leiden, ontdekte de Rotterdamse onderzoeker Erik-Jan Bos in 2022 een tot dan toe onbekende Latijnse vertaling van René Descartes' invloedrijke werk L’homme (oftewel De mens), een baanbrekend boek uit de 17de eeuw.
  • Het Rijksmuseum van Oudheden: Dit museum, dat de klassieke oudheid behandelt, herbergt objecten die voor Descartes belangrijk waren. Zijn belangstelling voor de klassieke filosofie, vooral de Griekse en Romeinse denkers, beïnvloedde zijn eigen werk, vooral op het gebied van ethiek en de aard van de menselijke kennis.
  • De Hortus Botanicus: Descartes had een grote liefde en fascinatie voor de natuur en de manier waarop de natuurwetenschappen het denken konden helpen begrijpen. De Hortus Botanicus van Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland, zou zeker een plek zijn die Descartes als inspirerend zou hebben ervaren.
Onze ambassadeur Ellie schreef over deze plek een prachtig artikel met leuke tips. 

Wist je dat november de filosofie-maand is bij Proudies? Naast het feit dat onze cursussen ‘Beginnen met Filosofie' en ‘Filosofie & Chat GPT’ deze maand exclusief verkrijgbaar zijn, geeft de Proudies redactie ook veel andere leuke tips om deze maand volop te filosoferen.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen