“We kunnen de geschiedenis niet wissen, maar er wel van leren” - Suzanne Liem, Echo van de Strijd om Indonesië

De Proudies redactie sprak met documentair fotograaf Suzanne Liem (58) over haar indrukwekkende fototentoonstelling: Echo van de Strijd om Indonesië. We duiken in de verhalen achter haar krachtige beelden en horen de verhalen van de kinderen en kleinkinderen van hoofdrolspelers in de strijd om Indonesië in de jaren 1945-1949. Lees vooral verder, want aan het einde van dit artikel hebben we een interessant evenement voor je in petto!

In samenwerking met

“We kunnen de geschiedenis niet wissen, maar er wel van leren” - Suzanne Liem, Echo van de Strijd om Indonesië
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

"Rumeisa Suryodiningrat (1939), de dochter van Mohamad Roem, een Indonesische onderhandelaar in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Indonesië. ,. Op haar hoofd draagt ze de peci van haar vader."

Suzanne Liem is van Nederlands-Chinees-Javaanse afkomst. Na haar rechtenstudie begon ze haar carrière bij een verzekeringsmaatschappij, maar persoonlijke gebeurtenissen gaven een onverwachte wending aan haar leven. Ze ging aan het werk als fotograaf en kwam in contact met de verhalen uit Indonesië. In 2018 maakte ze al het boek en de tentoonstelling ‘De Weduwen van Rawagede’ over het bloedbad dat plaatsvond onder leiding van de Nederlandse militairen in het West-Javaanse dorpje Rawagede op 9 december 1947. 

Suzanne heeft een diepe fascinatie voor de geschiedenis van Indonesië, evenals voor het bouwen van bruggen tussen landen en culturen. In haar nieuwste werk spreekt ze met de (klein)kinderen van belangrijke hoofdrolspelers uit de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië, zowel aan Indonesische kant als aan Nederlandse zijde. "Ik was pas één jaar oud toen mijn vader werd vermoord," vertelt Triawan Saleh, zoon van Abdulrachman Saleh, aan Suzanne. “Het is essentieel om deze verhalen te blijven vertellen, zodat we elkaar beter kunnen begrijpen en kunnen leren van de geschiedenis. We kunnen de geschiedenis niet wissen, maar er wel van leren,” zegt Suzanne tijdens de opening van haar tentoonstelling. Het is een zoektocht naar verbinding en vergeving, zonder het verleden te vergeten: “Door echt te luisteren naar hun verhalen, kunnen we de verschillende perspectieven proberen te begrijpen." (...) Ondanks de tragedie voelen de mensen in Indonesië geen haat jegens de Nederlanders, aldus Suzanne: "Door mijn cameralens zag ik trots, verdriet, aandacht, liefde en ook geluk, maar nooit boosheid of agressie.” 

In haar werk heeft ze gesproken en gefotografeerd met de zoon van Sukarno, over hoe hij zijn vader ziet en hoe hun leven er nu uitziet. Daarnaast heeft ze ook Hans Goedkoop, de kleinzoon van  Rein van Langen gefotografeerd en gesproken, wiens opa verantwoordelijk was voor de dood van tienduizenden mensen. In totaal sprak Suzanne met zestien personen, zowel uit Indonesië als uit Nederland, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de strijd om Indonesië in de jaren 1945-1949. Dit alles resulteerde in een indrukwekkende tentoonstelling die nog tot en met 30 november 2024 te zien is in Museum Bronbeek in Arnhem.

Proudies organiseert een lezing met Suzanne Liem over haar werk

Op 22 augustus om 14:00 uur organiseert Proudies een lezing met Suzanne Liem in het Museum Sophiahof in Den Haag, waarin we dieper ingaan op haar werk, motivatie en wat zij heeft geleerd van de mensen die ze ontmoette en fotografeerde in Indonesië. Deze lezing vindt plaats in het prachtige Museum Sophiahof in Den Haag. Voorafgaand of na afloop van de lezing heb je ook de mogelijkheid om een andere fototentoonstelling van Suzanne Liem te bezoeken: "Lain Sayang Lain - vier generaties Molukkers in Nederland".

Voor alle aanwezigen staat er koffie, thee en spekkoek klaar bij aankomst. 

Koop je tickets nu hier!

Suzanne’s werk is op dit moment te zien in twee musea:

  • Museum Bronbeek tot en met 30 november. Echo van de Strijd om Indonesië. 
  • Museum Sophiahof t/m 18 september 2024: Lain Sayang Lain - vier generaties Molukkers in Nederland

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen