Wat is het effect van zomertijd op je lichaam?

Elk jaar komt de zomertijd discussie weer op: moeten we die wel aanhouden, of zijn we beter af zonder die wisseling? De zomertijd, waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet, kan namelijk verschillende effecten hebben op ons lichaam. Die zijn een aantal mogelijke gevolgen én wat je er eventueel aan kan doen.

In samenwerking met

Wat is het effect van zomertijd op je lichaam?
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

  1. Verstoord slaappatroon: de verandering in de tijd kan ons interne slaapritme verstoren, wat kan leiden tot problemen met inslapen of wakker worden. Onze biologische klok volgt namelijk een ritme dat net wat langer is dan 24 uur, waardoor een uur korter slapen best een aanslag op ons lichaam kan zijn. 
  1. Verandering in de melatonineproductie: melatonine is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt om ons te helpen in slaap te vallen. De verandering in de tijd kan de productie van melatonine beïnvloeden, wat op zijn beurt onze slaap kan beïnvloeden. Dit gaat hand in hand met ons slaappatroon, wat dus door dat uurtje minder slaap in de war wordt geraakt. 
  1. Veranderingen in de eetlust: de verandering in de tijd kan ook invloed hebben op ons eetpatroon en onze eetlust. Bijvoorbeeld, als we ons ontbijt of lunch later of eerder nemen dan normaal, kan dit van invloed zijn op onze honger later op de dag. Dit kan zorgen voor minder energie door de dag heen. 
  1. Veranderingen in de stemming: sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor veranderingen in de tijd dan anderen, en kunnen zich daardoor prikkelbaar of vermoeid voelen. 

Over het algemeen duurt het ongeveer 2 dagen voordat je lichaam grotendeels gewend is aan de nieuwe tijd. Mocht je elk jaar weer last ervan hebben, kun je aan de volgende dingen denken: 

  1. Pas je slaapschema geleidelijk aan: het kan helpen om een paar dagen voor de verandering in de tijd je slaapschema geleidelijk aan te passen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de nieuwe tijd. Ga bijvoorbeeld elke dag een beetje eerder naar bed en sta elke dag een beetje eerder op.
  1. Leef met het licht: zorg ervoor dat je zoveel mogelijk licht binnenkrijgt. Qua licht is het 't beste om vroeg en midden op de dag veel (zon)licht te pakken, en naarmate de dag vordert verder af te bouwen - vaak val je dan het lekkerst in slaap. 
  1. Wees actief aan het einde van de dag: sport in de avond kan ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt, doordat je lichaam nog actief is. Sport als het kan daarom ‘s ochtends!

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen