We kunnen er niet meer om heen: artificiële intelligentie. Chat GPT schrijft je teksten, Siri reageert op jouw stem, Tesla heeft zelfbesturende auto’s en ga maar door. Wat denk jij er over? Filosofeer jij er weleens over hoe de wereld er uit komt te zien? De legendarische rockster David Bowie, wiens muzikale erfenis blijft schitteren, stond niet alleen bekend om zijn tijdloze melodieën, maar ook om zijn vooruitziende blik. In zijn grensverleggende muziek, die misschien al wel fluisterde over het tijdperk van AI lang voordat het echt onze levens binnentrad, blijft zijn nalatenschap levend en relevant.
Tijdens een interview in de late jaren '90 liet Bowie zijn fascinatie voor het internet en digitale technologie doorschemeren. Hij suggereerde dat artificiële intelligentie iets ongrijpbaars had, vergelijkbaar met buitenaardse wezens die de aarde bezoeken. Bowie beschreef AI als "een entiteit die ons begrip van intelligentie uitdaagt, net zoals buitenaardse wezens dat zouden doen." Bowie legde de nadruk op de mysterieuze aard van zowel AI als buitenaards leven. Hij betoogde dat beide concepten buiten ons menselijke begrip van intelligentie vallen. Terwijl AI-systemen steeds geavanceerder worden en menselijke taken kunnen uitvoeren, blijft de vraag of ze echt bewustzijn hebben of slechts geavanceerde algoritmen zijn die ons nabootsen. Deze onzekerheid deed Bowie denken aan de raadselachtige aard van buitenaardse wezens, wier intenties en motieven vaak in het duister liggen. “Het is alsof aliens van Mars net zijn geland, maar dan in de vorm van het internet,” zei hij in een interview. Hij noemde de komst van het internet en alles wat daar mee zou komen “opwindend en angstaanjagend”.
David Bowie hield niet alleen van filosoferen over AI; hij integreerde het ook in zijn muziek en optredens. Ging zijn conceptuele album "1.Outside" uit 1995 over het idee van kunstmatige intelligentie en de impact ervan op de menselijke samenleving? Hij was een van de eerste artiesten die daarmee een beeld schetste van een futuristische wereld waarin technologie en menselijkheid samensmelten.
David Bowie's vergelijking van AI met buitenaards leven getuigt van zijn diepgaande artistieke en intellectuele nieuwsgierigheid. Terwijl hij zijn unieke visie op de wereld deelde, nodigde hij ons uit om na te denken over de onbekende mogelijkheden en uitdagingen die het internet en AI met zich meebrengt. Wilde hij er ons aan herinneren dat de grenzen van menselijke creatie en kennis voortdurend verlegd kunnen worden? En dat we AI kunnen beschouwen als een vorm van kunstmatig leven dat onze perceptie en begrip uitdaagt, net zoals buitenaardse wezens dat zouden doen? En om af te sluiten een van Bowie’s beroemde uitspraken:
“Tomorrow belongs to those who can hear it coming.”
Bij Proudies gaan we hier graag op verder filosoferen en willen natuurlijk meer over AI leren. Houd onze website in de gaten voor een nieuwe cursus die er aan komt. Of kijk alvast onze Proudies lezing terug waarin Gerko filosofeert over de potentie van AI: zie hier.