Nieuwjaarsduiken en Wim Hof. De algemene lezer zal bekend zijn met beiden, maar de reden dat mensen tegenwoordig bijna dagelijks in een bad gevuld met ijs gaan zitten is voor veel mensen vaak onduidelijk. Zoals Wim al jarenlang prediceert, heeft het een veelvoud aan positieve bijwerkingen voor je gezondheid. In dit artikel lees je alles over de voordelen van het regelmatig plaatsnemen in een ijsbad.
Stress, ongezond eten en de alledaagse hectiek horen nou eenmaal een beetje bij het leven. Iets wat deze dingen minder fijn maakt zijn de laaggradige ontstekingen die dit in het lijf kan veroorzaken. Deze ontstekingen beïnvloeden op hun beurt onze weerstand. Het onderdompelen in een koud bad zorgt ervoor dat er ‘interleukine’ wordt aangemaakt, dit werkt ontstekingsremmend en verbetert daardoor de weerstand.
Alhoewel leeftijd bij Proudies absoluut iets is wat we vieren, is het toch altijd fijn om jezelf van binnen een jong en vitaal te blijven voelen. Dit is eveneens iets waar een ijskoud bad bij kan helpen. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid glutathion in het bloed van mensen die geregeld koud zwemmen en douchen veel hoger is dan bij mensen die dit niet doen. Dit stofje is zowel goed voor het tegengaan van veroudering, als het afvoeren van afvalstoffen.
Koud water verlicht daarnaast gewrichtspijn, door het verlagen van het ‘urinezuur’ dat aanwezig is in deze gewrichten. De kou gaat de kristalliserende werking van het stofje tegen en verzacht de pijn die hiermee gepaard gaat.
Naast alle positieve bijwerkingen op de fysieke gezondheid, doet zo nu en dan in een ijsbad, of het nemen van een koude duik, ook goed voor de mentale gezondheid. Zo blijkt het koude water invloed te hebben op het endorfine gehalte dat in het lijf aanwezig is, waardoor het positieve gevolgen kan hebben voor het humeur.
Koudetherapie heeft nog een hele hoop andere positieve gevolgen, zoals het feit dat het bij kan dragen aan gewichtsverlies en het van positieve invloed is op de huid. Desalniettemin kan het regelmatig onderdompelen in de kou gevolgen hebben voor de bloeddruk en hartritme. Gelukkig zijn er een hele hoop specialisten, onder wiens begeleiding je veilig kennis kunt maken met het nemen van een ijsbad, of het deelnemen aan een zogeheten 'cryotherapie’ sessie.
Mocht jouw inner Wim Hof na het lezen van dit artikel aangewakkerd zijn, dan kun je natuurlijk beginnen met een koude douche of een plons in de zee. Je zult zien dat alhoewel het eerst een beetje doorbijten zal zijn, het echt een hele hoop voordelen met zich meebrengt.