In de afgelopen jaren zijn kerken in Nederland steeds vaker de plek geworden waar hedendaagse kunst en eeuwenoude architectuur op unieke wijze samenkomen. Deze historische gebouwen, die ooit exclusief waren gereserveerd voor religieuze praktijken, worden nu herontdekt als inspirerende locaties voor moderne kunsttentoonstellingen. Van indrukwekkende lichtinstallaties tot kleurrijke wandkleden en geborduurde bossen, kunstenaars brengen hun creativiteit tot leven in een omgeving die doordrenkt is van geschiedenis en symboliek. Hieronder lichten we vijf kerken uit waar je tot eind augustus en september kunt genieten van bijzondere kunstprojecten die een brug slaan tussen het verleden en het heden.
Periode: tot en met 25 augustus. Locatie: Grote Kerk Breda.
Met RE-BELLE brengt beeldend kunstenaar Maria Roosen een kleurrijke en eigentijdse toevoeging aan de Grote Kerk Breda. Haar kunstwerken, die zowel poëtisch als krachtig zijn, zetten een rebelse toon en gaan de dialoog aan met de imposante architectuur van de kerk. De tentoonstelling bestaat uit negen werken die de ruimte vullen met nieuwe verhalen en symboliek, die al eeuwenlang in het monument schuilen. Roosen's werken vormen een hedendaagse interpretatie van de historische context en geven de bezoekers een frisse blik op de betekenisvolle elementen in de kerk. RE-BELLE is een unieke gelegenheid om de mix van moderne kunst en historische setting te ervaren. De toegang is gratis.Klik hier voor meer informatie.
Locatie: Akerk Groningen.
In het kader van de manifestatie Bitterzoet Erfgoed werd in de Akerk een indrukwekkend wandkleed gemaakt, in opdracht van Groninger Kerken. Het project, waarbij 400 vrijwilligers betrokken waren, resulteerde in een kunstwerk van 2,5 x 35 meter. Het ontwerp is van Hedy Tjin, een kunstenaar die bekend staat om haar levendige kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. Het wandkleed verbeeldt de sporen van het slavernijverleden in Groningen en nodigt uit tot reflectie op de geschiedenis en de impact ervan op het heden.In juni werd de laatste steek gezet, en nu zal het wandkleed door de provincie reizen om op verschillende locaties te worden tentoongesteld. Het werk biedt een unieke kans om het slavernijverleden van Groningen vanuit een artistiek en gemeenschappelijk perspectief te bekijken. Houd er rekening mee dat de Akerk in augustus gesloten is, dus plan uw bezoek op een andere locatie.Klik hier voor meer informatie.Bekijk het filmpje voor een impressie van het kleed:
Periode: tot en met 25 augustus. Locatie: Oude Kerk Amsterdam.
A Veil as a Glaze van kunstenaar Ana Navas is het begin van een nieuwe programmalijn in de zijruimtes van de Oude Kerk. Navas is geboren in Quito, Ecuador, en opgegroeid in Venezuela. Ze studeerde in Karlsruhe en was resident bij De Ateliers in Amsterdam. Haar werk is internationaal tentoongesteld en maakt deel uit van verschillende museumcollecties. Deze tentoonstelling omvat een serie glaswerken geïnspireerd door brandschilderen, met kleuren en vormen afgeleid van kleding en objecten uit vrouwenportretten. Het concept van de sluier symboliseert de complexe aard van waarneming; net als een sluier verhult en onthult, beïnvloeden persoonlijke geschiedenis, tijd en omgeving onze blik op de wereld. Navas’ werk creëert nieuwe verbanden tussen beelden, ervaringen, ideeën, tijden en plaatsen, passend in de continu veranderende context van de Oude Kerk. Klik hier voor meer informatie.
Periode: tot en met 27 oktober. Locatie: Holwert, Hegebeintum, Pieterburen, Usquert.
Baken Het Ziltepad is een reeks kunstwerken van lichtkunstenaar Peter Vink, tentoongesteld in vier kerken langs de route van Het Ziltepad in Pieterburen, Usquert, Holwert en Hegebeintum. De werken transformeren de kerken door middel van licht, wat de gebouwen op een verrassende manier belicht. Bezoekers kunnen zelf op een rode knop drukken om het werk te activeren en zo de kerk in een nieuw perspectief te zien.Het Ziltepad, geopend in 2023, is een wandel- en fietsroute die de ruige Waddenkust van Friesland en Groningen volgt. De route loopt door prachtige landschappen en langs eeuwenoude kerkjes, en zal de komende jaren worden uitgebreid. Dit project is een initiatief van Hi-Lo in samenwerking met Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken.Peter Vink, geboren in 1974, staat bekend om zijn minimalistische en architecturale lichtinstallaties die de specifieke sfeer van een locatie versterken. Zijn werk is zowel in Nederland als internationaal, onder andere in Duitsland en China, te zien.Klik hier voor meer informatie.
Periode: tot en met 15 september. Locatie: Grote Kerk Veere.
De Grote Kerk Veere presenteert vanaf het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad, gemaakt door kunstenaar Sara Vrugt samen met meer dan duizend vrijwilligers. Dit unieke geborduurde bos, geplaatst in het midden van de kerk, wordt omringd door levende planten die door bewoners en bezoekers zijn geplaatst. Na afloop van de tentoonstelling zullen deze bloemen en planten worden overgebracht naar de Stadstuin van de kerk, waar ze een blijvende bijdrage zullen leveren aan de biodiversiteit.Het kunstwerk bestaat uit verschillende patronen, steken en kleuren die de seizoenen weergeven. Het werk is in spiraalvorm opgehangen, waardoor een immersieve ervaring ontstaat voor de bezoeker. De installatie, met bomen die vier meter hoog zijn, wordt versterkt door een poëtische audiotour, sfeervolle verlichting en een geurinstallatie. Een documentaire over het maakproces biedt extra context en inzicht.Sara Vrugt streeft in haar werk naar het verbinden van mensen en het stimuleren van creativiteit. Met dit project wil ze bewustzijn creëren over de noodzaak van bomenplant en onze verbondenheid met het ecosysteem.Klik hier voor meer informatie.
Nog meer weten? Bekijk hier de minidocumentaire over het project.