In de zomer zijn de temperaturen aangenaam om te wandelen en zijn er door het hele land volop natuurgebieden om te zien, en excursies of creatieve activiteiten die georganiseerd worden. Daar moeten we gebruik van maken! Op de redactie selecteerden we 10 plekken om op pad te gaan, met of zonder (klein)kinderen. Door het hele land, dus vast ook wel ergens bij jou in de buurt.
Bron afbeelding: Staatsbosbeheer
Bij deze schapendag in Ruinen leer je alles over schapen, lammetjes en wol. Vilt een mooi schilderijtje of armbandje om mee naar huis te nemen en kom kijken naar de verschillende demonstraties van wolverwerking.Deze activiteit is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn meerdere starttijden. Kijk voor aanmelden op www.nm.nl/bcdwingelderveld
Eigenlijk is één dag natuurlijk niet genoeg om dit prachtige waddeneiland te bezoeken, maar het is zeker wel mogelijk. De boot vanuit Den Helder duurt ongeveer 20 minuten en vertrekt elk half uur. Je kunt in Texel prachtig wandelen, fietsen, dorpjes bezoeken, bramen plukken in de pluktuin, of een brouwerij bezoeken.
De meest gelopen hardlooptocht van deze organisatie is de ‘zwerftocht’ van 2,5 uur (afstand circa 6 km). De tocht is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, en natuurlijk voor mensen die goed ter been zijn. Onder begeleiding van de gids vertrek je met eigen auto vanaf Pieterburen naar het wad achter de dijk bij Pieterburen. Onderweg wordt er wellicht een zeehondje gespot! Voor meer informatie kun je naar deze website.
Helemaal aan de andere kant van ons land kun je de ongerepte natuur aan de rand van het Veerse Meer meemaken. Dit natuurgebied Middelplaten kent een enorme variëteit aan grassen, bloemen, vlinders en vogels. Een landschap waar zout water zich mengt met zoet water. Omzoomd door akkers en water, is een bijna oneindige grasvlakte, doorsneden met kreken, het decor waar de natuur het voor het zeggen heeft. In de zomer zijn het vooral de bloemen, vele vlinders en tal van insectensoorten die zich laten zien. Het is volgens mij echt prachtig! Op zondag 13 augustus, meld je hier aan.
De Verkennersroute Renswoude is een boeiende historische wandelroute die een tijdsbeeld schetst vanaf de late steentijd, door de Gouden Eeuw, de overgang van agrarisch gebied naar industrialisatie in de 20ste eeuw, tot aan het heden. Deze route biedt interessante wetenswaardigheden over het ontstaan van Renswoude, het kasteel, de architectuur, de cultuur en ook indrukwekkende verhalen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Langs de route staan 40 paaltjes opgesteld die uitgebreidere informatie verschaffen over de historische punten die je onderweg tegenkomt.
Deze wandelroute biedt een boeiende mix van prachtige bossen, buitenplaatsen en schilderachtige paden die door het boerenland slingeren. Onderweg kom je langs enkele bijzondere plekken, waaronder Landgoed De Breul met zijn betoverende Engelse landschapstuin, Landgoed Heidestein met een sfeervolle schaapskooi, en natuurlijk Slot Zeist. Dit historische slot werd ooit bewoond door Willem van Nassau, heer van Odijk en kleinzoon van prins Maurits. Deze gevarieerde wandeltocht biedt niet alleen veel te zien, maar ook volop mogelijkheden om te doen. Je kunt bijvoorbeeld een expositie bezoeken in Slot Zeist of Museum Het Hernhutters. Voor de kinderen is er het Bezoekerscentrum De Boswerf, een prachtige groene locatie midden in het Zeisterbos, waar zij zich kunnen uitleven in het natuurspeelbos. Kortom, een perfecte gelegenheid om te genieten van natuur, cultuur en recreatie tijdens deze veelzijdige wandeling.
Op de Cartierheide kun je niet alleen genieten van weidse vergezichten en een gevoel van vrijheid, maar kun je ook talrijke diersoorten tegenkomen. Zwervend door dit prachtige gebied zie je de kleine parelmoervlinder, boomvalk en zwarte specht elegant door de lucht bewegen. Tijdens de zomer kun je zelfs de levendbarende hagedis aanschouwen terwijl hij zijn weg zoekt. Langs het water heb je een uitstekend zicht op allerlei soorten vogels en watervogels. Tijdens het voorjaar en de zomer is het broedseizoen en tref je een grote meeuwenkolonie aan bij het ven. Augustus betovert met zijn eigen schoonheid, wanneer de heide volop in bloei staat."
De Oude Pastorie van Beek begon als een nederig schuurtje, maar groeide uit tot een monument vol verhalen. In 2015 was er niet veel meer dan een bescheiden boerenstalletje, verscholen in een afgelegen en vergeten weiland. Nu schittert de Oude Pastorie in al haar pracht en glorie, dienend als het bezoekerscentrum van Het Limburgs Landschap, de poort naar het schitterende Heuvelland.
Het natuurgebied De Duinen van Oostvoorne is een waar juweeltje van het Zuid-Hollands Landschap. Deze wandelroute leidt je door bossen, vochtige duinvalleien, stuifduinen, bunkers en zelfs een prachtig landgoed. Onderweg word je verrast door vogelhutten waar je vogels kunt observeren en het zandstrand van het Oostvoornse Meer. En vergeet niet om een kijkje te nemen bij het onlangs vernieuwde bezoekerscentrum, dat je van harte welkom heet.
10. Wandelen met de boswachter op de Veluwe (Gelderland, bron)
Ga mee op ontdekkingstocht in de natuur en speur samen met de boswachter naar sporen van wilde dieren. Luister naar verrassende verhalen over bijzondere plekken, planten en dieren. Een heerlijk avontuur in de natuur! Op verschillende zondagochtenden kun je deelnemen aan een wandeling met een gids van Natuurmonumenten. Trek je wandelschoenen aan en laat je leiden door het prachtige natuurgebied Reeënberg. Hoewel het zelf verkennen van de natuur al leuk is, wordt het nóg boeiender wanneer je op pad gaat met een boswachter die alles weet over het gebied en zijn inwoners. Terwijl je over de stuwwallen van natuurgebied Reeënberg en door de natuur van Klein Zwitserland wandelt, betreed je een heuvelachtig landschap met bossen en heide, waar edelherten, wilde zwijnen en verschillende roofvogels zich thuis voelen.