Reizen: tips voor het schrijven van leuke reisblogs

Ga je binnenkort ver op reis? Of ga je voor langere tijd rondreizen met een busje of camper door Europa? En wil je graag je reizen gaan documenteren via bijvoorbeeld een leuke blog? Het delen van je ervaringen via een reisblog kan heel inspirerend zijn voor je lezers, maar ook een persoonlijk reisdagboek waar je later op terug vaak op terug kan kijken. Proudies geeft tips hoe je dat het beste aanpakt.

In samenwerking met

Reizen: tips voor het schrijven van leuke reisblogs
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

1. Vertel echt een ervaring, niet alleen feiten

Een reisblog is het leukst wanneer het meer is dan een opsomming van feiten; het moet een verhaal vertellen dat je lezers meeneemt in jouw beleving. In plaats van simpelweg op te sommen wat je hebt gedaan, maak het persoonlijk en levendig door te focussen op bijzondere momenten en emoties. Een goede manier om je blog te beginnen, is door een opvallend moment van de dag te beschrijven. Bijvoorbeeld: "Terwijl de zon langzaam onderging boven de woestijn, voelde ik voor het eerst de stilte van dit eindeloze landschap. De enige geluiden waren het zachte gekraak van mijn voeten in het zand en de verre roep van een groepje schapen. Het was een moment van pure rust, een gevoel dat ik nog nooit eerder had ervaren." Je neemt de lezer meteen mee in de sfeer van de locatie, de geluiden, de omgeving en jouw ervaring wordt voelbaar voor de lezer. Prikkel de zintuigen: wat rook, zag, hoorde of voelde je waardoor dat moment zo speciaal werd?

2. Wees beschrijvend en visueel

Neem zoals het voorbeeld hierboven lezers mee naar de plek waar je bent. Beschrijf de kleuren, de geuren, de geluiden, de omgeving. Schrijf zo levendig dat mensen het gevoel krijgen dat ze zelf op reis zijn. Maak gedurende de dag aantekeningen van dingen die je ziet, voelt en ruikt. Bijkomend voordeel: je bent echt in het hier en nu!

3. Wees origineel

Veel mensen reizen en delen hun verhalen, dus het is belangrijk om op te vallen door iets unieks te bieden. Zoek naar een originele invalshoek om jouw blog speciaal te maken. Wat onderscheidt jouw reis? Misschien wil je jouw ervaring vanuit een specifiek perspectief beschrijven, zoals een culinaire ontdekkingsreis of een zoektocht naar verborgen plekjes weg van de toeristische drukte.Daarnaast kun je humor toevoegen om je verhalen fris en levendig te maken. Schrijf bijvoorbeeld over grappige situaties waarin je terechtkomt, zoals taalbarrières of onverwachte ontmoetingen. Door persoonlijk en authentiek te schrijven, geef je jouw lezers een ervaring die anders is dan de standaard reisverslagen.

4. Voeg iets grappigs toe

Als aanvulling op de vorige tip kun je nadenken over een vast thema om je blog telkens mee te beginnen of eindigen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en maakt je blogs speels. Denk bijvoorbeeld aan een "Woord van de Week" dat je hebt geleerd tijdens je reis, of een "Blunder van de Week" waarin je grappige situaties beschrijft waarin je terecht bent gekomen.Een andere leuke optie is om elke keer je favoriete culinaire ontdekking te delen, zoals de beste maaltijd die je hebt gehad, de lekkerste wijn uit een specifieke regio, of een onverwachte delicatesse. Een ander leuk idee is om bij te houden “wat je hebt geleerd die week”. Deze persoonlijke toevoegingen maken je blog menselijker en zorgen ervoor dat lezers zich met je verhalen kunnen verbinden.

5. Houd het kort en krachtig

Op reis maak je ontzettend veel mee, dat snappen we. De kunst is echter om kort en krachtig te schrijven. Je vrienden en familie vinden het waarschijnlijk geweldig om alles te lezen, maar voor een groter publiek is het belangrijk om beknopt te blijven. Focus op de hoogtepunten en interessante details, zodat je lezers geboeid blijven zonder dat het te langdradig wordt, vooral als je langer op reis gaat. Zo zorg je ervoor dat je blog aantrekkelijk en toegankelijk blijft voor iedereen die het leest.

6. Kies de beste foto’s

Mensen vinden het geweldig om je foto's te zien, maar zorg ervoor dat je een goede selectie maakt. In plaats van je lezers te overspoelen met tientallen foto's, kies voor vijf tot tien echt sterke beelden die je verhaal kracht bijzetten. Je kunt zelfs je publiek vragen hoeveel foto's ze graag willen zien. Een kleinere, zorgvuldig gekozen collectie van je mooiste momenten is vaak veel aantrekkelijker dan een stortvloed van minder opvallende foto's. Dit houdt je blog overzichtelijk en je lezers betrokken.Ken jij iemand die deze tips helemaal in de vingers heeft en waarvan je niet kunt wachten tot hij of zij weer een nieuwe reisblog online zet? Laat het de Proudies redactie weten: redactie@proudies.nl Meer reisinspiratie? Lees dan nu ook:

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen