Wanneer Robèrt van Beckhoven vroeger tegen zijn collega-bakkers zei dat ze alle Halloween-, Kerst- en Pasen-gerelateerde versiering links zouden moeten laten liggen en ‘lekker zelf in die etalage moesten gaan staan’, keek iedereen hem raar aan. Vandaag de dag kun je bij Robèrt terecht voor allerlei soorten vakmanschap die de meeste bakkers al lang niet meer beoefenen en je raadt het al, de bakkers staan gewoon lekker zelf in de etalage.
Foto en video door: Bruno van der Kraan
Bakkers moeten zich volgens Robèrt niet verstoppen en dat is duidelijk wanneer we aankomen bij de monumentale leerfabriek in Oisterwijk, waar zijn bedrijf gevestigd is. Robèrt komt uit een bakkersfamilie en is daarom geen bakker ‘geworden’, dat was hij namelijk altijd al, maar dan op zijn eigen manier.
Die eigen manier van doen werd echter niet meteen met open armen onthaald: “Soms zeg ik weleens: je kunt beter voor jezelf beginnen dan een zaak overnemen", vertelt hij. De klanten van zijn vader moesten wennen aan zijn aanpak waarbij ‘s nachts werken, je verschuilen tussen vier muren en je enkel focussen op brood bakken verleden tijd was. Zelfs zijn vader had wat tijd nodig: “Mijn vader zei, is goed menneke, maar hij had het er wel lastig mee”.
Na jaren hard werken en een lans breken voor het vak is het Robèrt gelukt, inmiddels is zijn naam verbonden aan een dijk van een zaak. Al wordt dat harde werken niet altijd door iedereen erkend: “Soms zeggen mensen: jij hebt geluk gehad, jij komt op tv”, zegt Robèrt een beetje verbijsterd, “Ik denk dan: waarom hebben ze jou niet gevraagd dan?”
Hij heeft zijn hele leven ingericht aan de hand van een plan, een bestemming, en hij adviseert jong en oud om hetzelfde te doen: “Maak een plan. Zet de navigatie aan. Die navigatie stuurt je altijd naar het punt waar jij heen wil, misschien met een omweg, maar je zult er komen”. Bij die navigatie hoort een stukje trots en het uitkomen voor hetgeen je doet, licht hij toe.
Waar Robèrt zelf het meest trots op is? Zijn mensen. “Als je aan mijn mensen vraagt, wie ben jij? Dan zeggen ze allemaal: ik ben Robèrt en ik heet..” Lachend legt hij uit: “Daarmee wordt bedoeld dat we allemaal hetzelfde doel nastreven. Onze collega’s leveren dag in, dag uit vakmanschap, gastvrijheid en kwaliteit” En als dat even niet lukt, dan is dat ook niet erg, legt hij uit: “Niemand staat op met de gedachte ‘vandaag gooi ik er lekker met de pet naar’. Dus wat is dan een slechte dag? Als het niet lukt denk ik: weer wat geleerd”.
Klaar met leren is Robèrt in ieder geval nog lang niet. Wanneer we hem vragen of hij ooit met pensioen zal gaan, antwoordt hij binnen een seconde: “Nooit. Daar heb ik een veel te mooi vak voor, er is geen lekkerder vak dan dat van ons” Wel moet je je volgens hem altijd af blijven vragen of je wel tevreden bent en waar die navigatie je naartoe moet sturen.
“Zolang je maar geen stress hebt”, zegt hij. Daarom heeft hij op zijn vijftigste met zichzelf afgesproken dat hij meer aandacht gaat schenken aan de dingen die hij zelf nodig heeft en daar is hij inderdaad nog steeds mee bezig. Dingen doen waar je geen zin in hebt, zoals ‘s nachts bakken, brengen immers enkel stress, vertelt hij en daar heeft hij de volgende oplossing voor bedacht: “Dan vraag ik mezelf altijd af: hoe deden ze dat duizend jaar geleden? En zo zijn wij brood gaan bakken, zoals duizend jaar geleden. Veel langzamer en geduldiger”.
Je alleen richten op dingen waar je goed in bent vraagt om hulp en dat kan soms nog weleens lastig zijn. Alleen kun je het in ieder geval niet, vertelt Robèrt: “Mijn vrouw is de ondernemer en is als algemeen directeur de zakelijke motor van het bedrijf. Ik geef op mijn beurt invulling aan de vaktechnische en creatieve aspecten. Wat dat betreft vullen we elkaar goed aan.
Zijn eigen manier van doen heeft Robèrt in ieder geval gevonden. Hij leidt nieuwe bakkers op en biedt andere gepassioneerde bakkers een thuis in zijn prachtige bakkerij in Brabant. En wanneer je langsgaat voor een abdijbrood, appelkoek, stuk chocola of gebak zie je zowel hemzelf als alle andere Robèrts gewoon lekker in de etalage staan.
Wanneer het water je in de mond loopt bij het bekijken van Robèrts creaties en je hart sneller gaat slaan bij zijn levensverhaal, dan is er één plek waar je moet zijn: de B’academie. Beginnende bakkers of gevorderde thuis-patissiers kunnen hier terecht om te leren bakken vanuit de basis, want alleen dan leer je het bakkersvak pas écht kennen. Neem deel aan een van de cursussen en voor je het weet ben je zelf een echte Robèrt.
Liever vanuit huis aan de bak? Robèrt en zijn team inspireren je met tal van recepten, masterclasses en baktips op zijn online inspiratieplatform Meesterlijk van Robèrt.
www.bijrobert.nl/cursussen | www.meesterlijkvanrobert.nl