In mei 2024 presenteert Nederland een rijke en gevarieerde reeks tentoonstellingen die de diversiteit en diepte van de kunst- en cultuurlandschappen weerspiegelen. Bekijk ze hier in onze top 10 tips.
Tentoonstelling
t/m 3 november in Textielmuseum Tilburg
In het Textielmuseum in Tilburg schittert Makers on Materials met zorgvuldige uitwerking en fraaie vormgeving, parallel aan de diversiteit van de tentoongestelde materialen. Zes internationale kunstenaars belichten elk een materiaal, geleid door persoonlijke fascinatie. We lichten drie kunstenaars uit. De eerste kunstenaar is Thierry Oussou en diens Equilibrium Wind project onthult de achtergrond van katoen, waarbij de kunstenaar de aandacht vestigt op de uitbuiting van keuterboertjes in zijn geboorteland Benin. Een ander voorbeeld zijn de sieraden van Caroline Bach, die het productieproces van rubber belichten en een persoonlijke connectie met haar jeugd vormen, gezien ze opgroeide in de buurt van een Michelin-fabriek. De derde kunstenaar is Rosana Escobar. Zij maakt meubels van fique, een lichtgele jute-achtige stof uit Colombia, die de complexiteit en onze relatie met materialen illustreert. De tentoonstelling, met sfeervolle presentaties en informatieve minidocumentaires, nodigt uit tot tasten en verkennen van deze boeiende wereld van materiaalexperimenten.
Bekijk hier ter voorbereiding alvast de volgende filmpjes over de kunstenaars. Ga langs en ervaar de materialen en kunstwerken zelf in het Textielmuseum in Tilburg!
Voorstelling
Door Theaterbolwerk Punch. Tekst Annemarie Wisse. Regie Rogier in ’t Hout.
De tournee loopt tot en met 7 juni.
In de lift weet op meesterlijke wijze een balans te vinden te midden van veelvoudige problematiek. Rian Gerritsen schittert als de nerveuze vrouw, terwijl Yazan Al Hakim subtiel het bijna timide karakter van zijn personage tot leven brengt. Annemarie Wisse's nieuwste toneelstuk, met slechts een lift die kapotgaat, twee personages en een alarmcentrale, onthult een onverwacht diepgaande verhaallijn. De titel doet misschien een luchtige klucht vermoeden, maar In de lift is eerder een krachtig statement tegen vooroordelen. Een carrièrevrouw en een Syrische schoonmaker komen vast te zitten, elk met hun eigen problemen. Wisse weeft deze complexe verhaallijnen vakkundig samen in dialogen vol argwaan en solidariteit. Ondertussen bewaart Sylvia Poorta's stem van de alarmcentrale stoïcijns de kalmte. Het stuk neemt een bijna absurdistische wending, culminerend in een dramatisch maar open einde, terwijl de personages verwoed proberen te ontsnappen aan hun benarde situatie.
Serie
Deel 1 op 16 mei en deel twee op 13 juni. Op Netflix te zien.
Bridgerton seizoen drie belooft opnieuw een boeiend romantisch drama te worden, waarbij de focus verschuift naar een ander lid van de Bridgerton-familie. Terwijl de Bridgertons en hun metgezellen zich wagen aan nieuwe avonturen en uitdagingen, zullen kijkers worden meegesleept in een betoverende wereld van liefde en intriges.
De serie is gebaseerd op een boekenreeks van Julia Quinn, bestaande uit 9 delen, waarin het romantische pad van een van de broers of zussen wordt beschreven. Kijk 16 mei dus naar het nieuwste seizoen en daarmee een nieuw deel van de reeks! Of Netflix uiteindelijke alle broers en zussen langsgaat, is niet zeker…
Bekijk hier de trailer hieronder:
Tentoonstelling
T/m 28 augustus in Kunstmuseum Den Haag
De tentoonstelling Material Worlds in Kunstmuseum Den Haag toont een overzicht van het oeuvre van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Michael Raedecker. Het werk van Raedecker is vrij zwaar en behandelt thema’s als vergankelijkheid. In zijn installaties lijkt de natuur de menselijke constructen te willen overmeesteren en afwezigheid van menselijke figuren versterkt de beklemmende leegte. Raedecker hanteert een unieke combinatie van schilderkunst, borduurwerk en digitale manipulatie in zijn werk. Bovendien verweeft hij vaak een 'tweede doek' - een leeg canvas binnen het schilderij zelf - in zijn composities, wat de toeschouwer uitnodigt tot een diepgaande introspectie. Met elk gordijn dat hij in zijn interieurs plaatst, speelt Raedecker met de grenzen tussen zichtbaarheid en verborgenheid.
Raedecker, die in de jaren tachtig modeontwerp studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en later de schilderkunst omarmde na studies aan de Rijksakademie in Amsterdam en Goldsmiths College in Londen, heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij won verschillende prestigieuze prijzen, zoals de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst (1993) en werd genomineerd voor de Turner Prize in 2000. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd geëxposeerd en aangekocht, met erkenning van vooraanstaande figuren zoals kunstverzamelaar Charles Saatchi.
Voorstelling
Door Theater Utrecht; regie Floor Houwink ten Cate, tekst Esther Duysker en Floor Houwink ten Cate. Op tournee tot en met 25 juni.
In Panic Room draait alles om de intensiteit van het leven wanneer de dood je in de ogen staart. De voorstelling opent met Jacob Derwig, die als zijn karakter genaamd ‘Hij' de confrontatie met de dood beschrijft, gevolgd door een hartverscheurende monoloog van Abke Haring, wie als ‘Zij’ een gruwelijke oorlogservaring deelt. De ontmoeting tussen ‘Hij’ en ‘Zij’, zijn ex-vriendin gespeeld door Haring, onthult een diepe liefde, omgeven door tragedie. Terwijl de tijd verstrijkt in een intrigerende soundscape, worden herinneringen aan hun relatie en existentiële vragen verkend. Fysiek theater en emotionele intensiteit worden gecombineerd in scènes die het drama van oorlog en ziekte belichamen. Het slotbeeld, een langzaam onthulde grafkelder, belichaamt de strijd tussen ontzetting en troost. Panic Room laat ons nadenken over de essentie van het leven, te midden van de schaduw van de dood.
Serie
The Sympathizer wijst satirisch naar Hollywood's behandeling van Aziatische Amerikanen. Het boek, bewerkt door de Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chan-wook, brengt hoop. Viet Thanh Nguyen's ervaring als Vietnamese-Amerikaanse jongen in de VS na de val van Saigon weerspiegelt in elke zin. De roman, bekroond met een Pulitzer, is een zwarte satire over een man tussen culturen, een spion in Californië. Hoewel de serie soms worstelt met de complexe structuur, biedt het een overtuigende historische blik. Nguyen en Park doorbreken taboes en leveren een scherp portret van een cultuur die geschiedenis herschrijft. Authenticiteit staat centraal, met een voornamelijk Vietnamees gesproken cast. Robert Downey Jr.'s vierdubbelrol illustreert de zoektocht naar echtheid, terwijl de serie een nieuwe stap zet in de representatie van Aziatische Amerikanen in Hollywood.
Beeld HBO
Podcast
Iedereen is wel bekend met het televisieprogramma Het Klokhuis, waarin op leerzame en tegelijk ludieke wijze een onderwerp wordt behandeld en in afwisseling met gekke sketches en liedjes. Exact dit format wordt ook ingezet in de (jeugd)podcast Onmisbare uitvindingen. De podcast wordt al sinds 2020 gemaakt en heeft al 19 afleveringen gemaakt waarin verschillende uitvindingen aan bod komen. Ideaal om te luisteren met kinderen of de kleinkinderen!
Boek en serie (Skyshowtime, release 7 juni)
Over ongeveer een maand komt de serie The Tattooist of Auschwitz uit, gebaseerd op het gelijknamige boek van Heather Morris. Het verhaal gaat over de Joodse man Lale die als tatoeëerder in Auschwitz de identificatienummers op de medegevangenen moet zetten. Het leven in het kamp is uiteraard gruwelijk, maar hij ontmoet hier wel zijn toekomstige vrouw Gita en hierna neemt zijn leven een positieve wending.
Voor wie het boek nog wil lezen, is er nog een maand de tijd. Anders is vanaf 7 juni de serie te zien!
Podcast
De podcast Docs: Luciana, huisvrouw in het verzet is sinds 1 mei gelanceerd. Het gaat over de Italiaanse overgrootmoeder van Noémi Prent, die een verzetsheldin bleek te zijn. Journalisten Daniela Tasca en Noémi Prent ontmoetten elkaar toevallig, maar het was misschien wel het lot. Tijdens een podcastcursus kwam Prent erachter dat Tasca het boek 1001 Italianen heeft geschreven, over de migratiegeschiedenis van Italianen naar Nederland. Prent raadde haar oma, die een Italiaanse moeder had, het boek aan, waarop die in een hoofdstuk haar ouders herkende. Toen Prent vroeg of dat ene hoofdstuk over haar overgrootmoeder Luciana zou kunnen gaan, raakte Tasca opgewonden: ze was al tijden op zoek naar de nazaten van Luciana!
Benieuwd naar de podcast? Beluisteren het nu op jouw favoriete podcastapp!
Boek
Release: 14 mei
In februari 2021 werd Nederland verrast door Ik ga leven, Lale Gül's debuutroman over haar strijd tegen verstikkende tradities. Nu, in Ik ben vrij, blikt ze terug op haar nieuwe leven vol succes en vrijheid, maar ook bedreigingen en verstoting door haar familie en gemeenschap. Het is een aangrijpend verhaal over individuele vrijheid, de prijs van authenticiteit en de moed om tegen de stroom in te gaan. Gül neemt ons mee in haar leven als schrijver en afvallige, zonder haar familie maar met nieuwe ontmoetingen en vriendschappen. Voor die vrijheid betaalde ze een hoge prijs. Was het het waard? Je kan het op 14 mei lezen, wanneer het boek in de winkels ligt!