In een tijd waarin eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem is, staat Stichting Oma’s Soep Tegen Eenzaamheid centraal met haar hartverwarmende initiatief. We spraken met Julot, Social Impact Manager bij de stichting, die ons alles vertelt over haar rol, de missie van Oma’s Soep en de impact die zij samen met haar team maakt.
Vertel ons iets over jezelf en je rol bij Oma’s Soep. Waarom heb je voor deze organisatie gekozen?
“Ik ben Julot, Social Impact Manager bij Stichting Oma’s Soep tegen Eenzaamheid! Ik werk hier nu sinds anderhalf jaar en doe dit met veel plezier. Ik heb gekozen voor Oma’s Soep omdat ik het belangrijk vond om iets toe te voegen aan de maatschappij, om direct de impact te zien door ouderen blij te maken, en omdat ik het gewoon een hele leuke organisatie vond om me bij aan te sluiten. Het is een erg jonge club en juist daarom is de interactie met de ouderen zo leuk.”
Wat was het eerste soeprecept dat jullie samen met ouderen hebben gemaakt en wat is hun favoriet?
“Het begon allemaal bij oma Grootje, de oma van oprichter en mede-eigenaar Max Kranendijk. Zij maakt al jarenlang de lekkerste bouillonsoep. Op kerstavond in 2016 vertelde ze Max dat ze zich weleens eenzaam voelde en dat ze het leuk zou vinden om vaker samen soep te maken. Toen is het balletje gaan rollen. Inmiddels is de tomatensoep van oma Netty een grote favoriet en is te vinden in het schap bij Albert Heijn!”
Hoe hebben jullie het idee van Oma’s Soep omgezet in een sociale onderneming?
“In het begin verkochten we de soepen die gemaakt werden tijdens de Kookdagen. Met de opbrengsten konden we weer meer Kookdagen organiseren. Zo zijn we een tijdje doorgegaan en hadden we zelfs een winkeltje. Inmiddels werken we samen met een producent die de soepen maakt volgens de recepten van de opa’s en oma’s. Hierdoor kunnen we veel meer soep verkopen en meer activiteiten met ouderen organiseren. Vandaag de dag zijn we actief in 13 steden met talloze vrijwilligers.”
Wat maakt het werken met ouderen en jongeren zo bijzonder?
“De speelse interactie tussen ouderen en jongeren werkt fantastisch. Beide groepen kunnen veel van elkaar leren. Ouderen horen verhalen over hedendaagse studies en het studentenleven, terwijl jongeren klassieke kooktrucs leren en mooie verhalen van vroeger horen. Dit creëert bijzondere interacties en vriendschappen die generaties overbruggen. Zoals Opa René uit Tilburg het mooi verwoordde: ‘Ik vind het zo fijn om af en toe met jonge mensen te praten, daar heb ik behoefte aan. Jonge mensen met een heldere blik op het leven.’”
Welke reacties krijgen jullie van de ouderen die deelnemen aan de kookdagen?
“We ontvangen altijd enorm veel positieve reacties van de ouderen. Ze vinden het erg gezellig om een middag met jongeren door te brengen of spelletjes te spelen waar ze van houden. Natuurlijk zijn er ook keer dat de soep niet helemaal naar hun smaak is of dat het wat chaotisch verloopt, maar dat hoort erbij. Een van de oma’s in Amsterdam zei mooi: ‘Iedere keer is het een kleine bemoediging: je bent niet alleen, er wordt aan je gedacht.’ Dat vat het goed samen.”
Hoe probeert Oma’s Soep echt het verschil te maken in de strijd tegen eenzaamheid?
“Onze missie is om samen eenzaamheid de wereld uit te helpen. We willen zoveel mogelijk ouderen blij maken en waardevolle, langdurige connecties tussen jong en oud faciliteren. Dit doen we in 13 steden door heel Nederland, waar onze studentenbesturen wekelijks Kookdagen en Soep-aan-huis dagen organiseren. Daarnaast houden we bijzondere evenementen en voeren we campagnes en PR-acties om onze boodschap kracht bij te zetten en iedereen te inspireren om meer naar elkaar om te kijken.”
Hoe kiezen jullie welke steden of buurten jullie gaan ondersteunen?
“Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat eenzaamheid vaker voorkomt in grote en drukke steden dan buiten de grote steden. Daarom focussen we ons vooral op grote steden met universiteiten of hogescholen en een rijk studentenleven. Dit helpt ons om veel vrijwilligers te bereiken via studentenverenigingen en sportclubs.”
Wat merken jullie van de impact op de jongeren die met ouderen samenwerken?
“Het is een win-win situatie. Studentenbestuursleden doen ervaring op in sociaal ondernemerschap en ervaren persoonlijke groei. Ze leren nieuwe vaardigheden en soft skills zoals communicatie en effectief samenwerken. Daarnaast ontmoeten vrijwilligers nieuwe mensen buiten hun eigen bubbel, wat hun blik verruimt. Vrijwilligers halen vooral voldoening uit het feit dat ze iets waardevols doen voor anderen en zien direct de impact, zoals wanneer ze iemand zien opleven tijdens een Soep-aan-huis dag.”
Hoe worden de soepen ontwikkeld en wat maakt ze zo speciaal?
“De recepten zijn van de ouderen zelf en vaak al generaties lang bewaard. Wat ze zo speciaal maakt, is de liefde van oma in elke lepel.”
Werken jullie samen met lokale boeren of andere initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan?
“Ja, in iedere stad hebben we lokale samenwerkingen met supermarkten, groenteboeren en marktkramen die ons groenten doneren die anders weggegooid zouden worden. Deze groenten gebruiken we tijdens onze activiteiten, waardoor we zowel eenzaamheid als voedselverspilling tegengaan.”
Wat gebeurt er met het geld dat wordt verdiend met de soepen in de supermarkt?
“50% van de winst vanuit de B.V. gaat jaarlijks naar de stichting, waarmee we al onze sociale activiteiten organiseren.”
Welke nieuwe ideeën of projecten staan er op de planning voor Oma’s Soep?
“We willen blijven helpen wie zich eenzaam voelt en ervoor zorgen dat iedereen die een soepje en bezoekje kan gebruiken, ons kan vinden. We willen uitbreiden naar vier andere steden, meer producten in de schappen krijgen en ons nieuwe programma Oma’s Pen/Belvriend uitbreiden. Hiermee koppelen we ouderen en vrijwilligers één-op-één om contact te houden via brieven of de telefoon. Daarnaast dromen we van internationale uitbreiding, zoals al begonnen in Frankrijk.”
Hoe zien jullie Oma’s Soep over vijf jaar?
“Over vijf jaar zijn we actief in de 17 grootste studentensteden van Nederland, bereiken we wekelijks nog meer ouderen dankzij onze vele vrijwilligers en zijn we wellicht uitgebreid naar het buitenland. Het belangrijkste is dat we blijven doen waar we goed in zijn: ouderen gezelligheid bieden in een steeds meer uit elkaar groeiende wereld.”
Wat kunnen onze lezers zelf doen om eenzaamheid in hun omgeving te verminderen?
“Denk na over de mensen om je heen en kom in actie als je denkt dat iemand behoefte heeft aan meer sociaal contact. Vaak is het moeilijk om zelf de eerste stap te zetten, dus het is belangrijk dat we actief naar elkaar omkijken. Nodig je buurvrouw uit voor een kop koffie of een wandeling, of onderneem samen leuke dingen. Ouderen vinden meer leuk dan alleen koffie drinken en schaken.”
Hebben jullie tips voor onze lezers om zelf aan de slag te gaan met sociaal koken?
“Natuurlijk! Nodig mensen uit die het kunnen gebruiken bij jou thuis om samen een soepje te koken. Dit kunnen bekenden uit de buurt zijn of je kunt een oproepje in de supermarkt hangen. Vind je het te persoonlijk? Ga naar buurthuizen en kijk welke activiteiten zij organiseren. Overweeg ook om vrijwilliger te worden bij een bestaand initiatief zoals Oma’s Soep of Stichting Met je hart.”
Kunnen mensen zich als vrijwilliger aanmelden? En hoe ziet een typische vrijwilligersdag eruit?
“Ja, mensen kunnen zich aanmelden via onze website https://omassoep.nl/help-mee/. Een typische vrijwilligersdag kan variëren: bij een Kookdag kook je samen met ouderen en vrijwilligers, speel je spelletjes en geniet je van de soep. Bij een Soep-aan-huis dag breng je soep en een praatje bij ouderen thuis. Daarnaast organiseren we soms bijzondere evenementen waar vrijwilligers ook aan mee kunnen helpen. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Want alleen samen helpen we eenzaamheid de wereld uit.”
Stichting Oma’s Soep Tegen Eenzaamheid bewijst dat kleine gebaren grote impact kunnen hebben. Met hun hartverwarmende initiatieven brengen ze niet alleen heerlijke soepen op tafel, maar ook warmte en verbinding in het leven van ouderen. Wil jij ook bijdragen aan eenzaamheid de wereld uit helpen? Bezoek omassoep.nl/help-mee en ontdek hoe jij het verschil kunt maken.