Steeds meer mensen omarmen de trend van kleiner wonen. In een tiny house is alles wat je nodig hebt binnen handbereik, en de eenvoud kan een gevoel van rust geven. Maar is het leven in een klein huis echt de droom die het lijkt? Terwijl steeds meer mensen de overstap maken naar minimalistisch wonen, rijst de vraag: biedt een tiny house ultieme vrijheid, of brengt het onverwachte uitdagingen met zich mee? Vooral onder zestigplussers groeit de belangstelling voor kleinschalig wonen, woongroepen of tiny houses. Proudies zet de voor- en nadelen van het leven in een tiny house op een rij.
In de afgelopen jaren hebben we het allemaal ervaren: de energiekosten rijzen de pan uit. Een tiny house of klein wonen biedt daar een aantrekkelijke oplossing, met lagere energiekosten, minder onderhoud en vaak een lagere hypotheek. Op het vlak van kostenbesparing scoort een tiny house absoluut hoog. Dit sluit naadloos aan bij de trend van duurzaamheid, waarbij de ecologische voetafdruk wordt verkleind door minder consumptie en energieverbruik.
Vaak zijn tiny houses onderdeel van een woongroep of woongemeenschap, waardoor er sterke sociale banden kunnen ontstaan. Vooral in een samenleving waarin we steeds ouder worden, kan dat een voordeel zijn. In veel woongroepen zie je dat mensen veel spullen delen, want wie heeft er immers drie grasmaaiers, gereedschapskisten of kasten vol gezelschapsspelletjes nodig? Of wellicht is er juist ruimte voor een gezamenlijke pizza-oven of jacuzzi. Minder spullen kunnen zorgen voor een eenvoudiger en rustiger leven. Een leuke extra is dat er – afhankelijk van de woongroep – soms ook activiteiten worden georganiseerd, zoals filmavonden of creatieve middagen of juist het hebben van een gezamenlijke groentetuin.
Dit is het tegenargument van een van de voordelen die we hierboven noemden. Hoewel tiny houses vaak onderdeel zijn van een gemeenschap, heb je natuurlijk wel minder ruimte om veel mensen te ontvangen. Hetzelfde geldt voor het hebben van veel spullen: ben je een echte verzamelaar of houd je van veel ruimte? Dan is deze manier van wonen misschien niet iets voor jou. Kijk daarin wat belangrijk voor je is: wil je graag de luxe van veel machines, zoals een eigen wasmachine en droger, of een grote koelkast en oven? Het is goed om te overwegen wat de mogelijkheden zijn. Misschien zijn er bepaalde apparaten die je liever zelf hebt en andere die je wel wilt delen. Dit kan invloed hebben op je keuze voor een woongroep of het type woning dat het beste bij jou past.
Ben jij een sociale vlinder of houd je meer van een teruggetrokken bestaan? In een klein huis kan het moeilijker zijn om je terug te trekken, en zeker in een woongemeenschap heb je minder privacy. Je kunt natuurlijk altijd kijken naar mogelijkheden voor een tiny house in een meer beschutte omgeving, maar let goed op de wet- en regelgeving. Het kan lastig zijn om een locatie te vinden die voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen.
Wil je meer weten over de ervaringen van mensen die van een grote woning naar een kleinere woning in een woongroep zijn gegaan? Lees dan hier het interview dat Proudies heeft met Janne en Carel: Een woongroep in Limburg: “De jeux van het leven”