Ikigai (een Japans concept) is letterlijk vertaald als ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. We worden vaak gedreven door de dingen die we ‘moeten’ in plaats van de dingen die we heel graag ‘willen’. Kan dit anders? Maak kennis met het Japanse ‘Ikigai’.
De bevolking van Okinawa (Japan) is meester in het gezond én gelukkig oud worden. Ze noemen dit hogere levensdoel ‘Ikigai’. Ikigai draait om het vinden van je levensdoel en geluk. Dit door je roeping, talenten en passie te vinden. Want als je je leven kunt invullen met de dingen die er voor jou toe doen, ben je volgens deze filosofie altijd gelukkig.
Om de oorsprong van Ikigai te ontdekken duiken we even in de wereld van de ‘Blue Zones’. Er zijn namelijk 5 gebieden in de wereld waar de oudste mensen ter wereld leven. Op deze plekken wonen naar verhouding de meeste 100-jarigen.
Onderzoekers zijn al jaren bezig om het geheim van deze zogenaamde ‘Blue Zones’ te vinden. Waarom worden de mensen daar zo oud? Wat eten ze, hoe leven ze, waar geloven ze in? Er zijn al veel dingen ontdekt die ze gemeen hebben, zoals op het gebied van gezond leven; vooral plantaardig eten, kleurrijk eten, jezelf niet over-eten (80% vol) en beweeg genoeg (matig-intensief).
Naast een gezond eetpatroon worden ook voldoende rustmomenten geadviseerd. Ook qua cultuur zien we verschillen; iedereen heeft altijd een ‘team’ om zich heen waar de persoon op terug kan vallen. Hun familie, vrienden, buren, je hebt ze altijd bij je en je bent er voor elkaar. Niet alleen in nabijheid, maar ook in de band die ze met elkaar aangaan; liefdevol en open. Opvallend is ook dat de ouderen in deze gebieden een belangrijke rol hebben. Ze hebben status en worden op handen gedragen door hun kinderen en omgeving.
Zo blijkt dat mensen die aangeven dat Ikigai een rol in hun leven speelt minder stress ervaren. Ze krijgen minder vaak kanker, hebben een kleinere kans op het krijgen van hart-en vaatziekten en zijn in het geheel gezonder.
Deze effecten ontstaan natuurlijk deels vanwege het gezonde voedingspatroon waaraan ze vasthouden. Toch speelt Ikigai hier ook een ontzettend grote rol in. Ikigai stimuleert namelijk lichamelijke activiteit; bezig zijn en bezig blijven, zelfs als tachtigjarige. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een toename in levensgeluk en sociale contacten.
Wanneer je dat combineert – gezonde voeding, voldoende beweging en de nodige levensvreugde – dan is het dus niet gek dat de Okinawanen zo lang (en gelukkig) leven!
Er zijn een aantal boeken verschenen over ikigai, onder meer van Francesca Miralles en Héctor García. Hun bestseller ‘Ikigai’ is opgevolgd door ‘Vind je Ikigai,’ dat verder ingaat op de vraag hoe je nu eigenlijk kunt achterhalen wat je eigen ikigai is. Want voor sommige mensen is dat van jongs af aan al duidelijk. Maar er zijn zat mensen die ’s morgens níet vol levenslust hun bed uitspringen. Hoe achterhaal je dan je ikigai?
Volgens Miralles en García zijn daarbij vier componenten belangrijk.
1. Waar je van houdt
Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als…
2. Wat de wereld nodig heeft
De ‘wereld’ kan je geliefde zijn, je kinderen of je collega’s.
3. Waarvoor je betaald kunt worden
Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.
4. Waar je goed in bent
Begin je antwoorden met Ik ben goed in… en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).
Je ikigai bevindt zich dus precies waar deze vier segmenten van je leven elkaar overlappen. Als je hebt ontdekt wat je ikigai is, kun je ook actie gaan ondernemen om je ikigai een grotere rol te laten spelen in je leven.
Klinkt het nog steeds ongrijpbaar? Een mooi voorbeeld van iemand die z’n ikigai vond, is de Italiaanse dierenarts Massimo Vacchetta, die niet wist wat hij met z’n leven aan moest, tot iemand hem vroeg om een paar dagen voor een baby-egeltje te zorgen.
Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.
García en Miralles kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe het vinden van je ikigai betekenis geeft aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.