Kun je je tenen aanraken? Opstaan uit een stoel met slechts één been? Een plankpositie vasthouden gedurende 30 seconden? Als je goed voor je lichaam wilt zorgen, is de eerste stap om te onderzoeken hoe het er daadwerkelijk mee gesteld is.
Hoe vaak neem je een moment om je lichaam kritisch onder de loep te nemen? Niet om te beoordelen hoe het eruitziet in de spiegel, maar hoe sterk, flexibel en functioneel het is. Zelfs als je regelmatig sport, kun je ongemerkt kleine disbalansen of klachten over het hoofd zien die nu nog gemakkelijk te verhelpen zijn, maar later tot grotere problemen kunnen leiden. Bovendien kunnen een paar eenvoudige oefeningen je later in je leven enorm helpen – denk aan betere cardiovasculaire conditie of meer kracht in je bovenlichaam.
Met dat in gedachten hebben we samen met experts een soort APK voor je lichaam samengesteld. Doe alle testen – maar niet allemaal op één dag – en ontdek waar je eenvoudig kunt verbeteren.
“Dit is het Zwitserse zakmes onder de fitheidstesten. Het geeft je in één keer inzicht in je mobiliteit, flexibiliteit en functionele kracht,” zegt Evan Flock, coach bij Sessions Personal Training.
Hoe doe je het?
Wat zegt het? Kun je dit probleemloos uitvoeren, dan beschik je over een goede mobiliteit en functionele kracht. Heb je moeite, dan kan dit wijzen op beperkingen in je heupen, hamstrings of bovenlichaam.
Een klassieke oefening, maar niet zonder reden. De plank meet je kernkracht, wat essentieel is voor stabiliteit en het voorkomen van blessures.
Hoe doe je het? Ga in een plankpositie met je onderarmen op de grond en je lichaam in een rechte lijn van je hielen tot je hoofd. Houd dit 30 seconden vast zonder in te zakken.
Wat zegt het? Als je dit niet volhoudt, kan dit wijzen op zwakke buikspieren of een slechte houding.
Balans wordt vaak over het hoofd gezien, maar is cruciaal voor je algehele fitheid en blessurepreventie.
Hoe doe je het? Ga op een stoel zitten. Probeer nu op te staan met slechts één been zonder je handen te gebruiken. Wissel vervolgens van been.
Wat zegt het? Heb je moeite met deze test, dan kun je werken aan je balans en kracht in je benen.
Flexibiliteit in je hamstrings is belangrijk voor een goede houding en bewegingsvrijheid.
Hoe doe je het? Ga rechtop staan en probeer langzaam je tenen aan te raken zonder je kniën te buigen. Noteer hoe ver je komt.
Wat zegt het? Als je je tenen niet kunt aanraken, is dit een teken van strakke hamstrings of een beperkte mobiliteit in je onderrug.
Een klassieke oefening om de kracht in je borst, schouders en triceps te meten.
Hoe doe je het? Doe zoveel push-ups als je kunt zonder je vorm te verliezen. Voor beginners kunnen kniëpush-ups worden gebruikt.
Wat zegt het? Hoe meer push-ups je kunt doen, hoe sterker je bovenlichaam. Problemen met vorm wijzen op een gebrek aan kracht of stabiliteit.
Schoudermobiliteit is cruciaal voor een goede houding en het voorkomen van blessures.
Hoe doe je het? Probeer achter je rug je ene hand van bovenaf en je andere hand van onderaf te laten samenkomen. Wissel van kant.
Wat zegt het? Als je handen elkaar niet raken, kan dit duiden op beperkte schoudermobiliteit.
Goede enkelstabiliteit helpt bij bijna alle vormen van beweging.
Hoe doe je het? Ga op één been staan en probeer dit 30 seconden vol te houden zonder te wiebelen. Herhaal met het andere been.
Wat zegt het? Moeite met balans kan wijzen op zwakke enkels of een slechte proprioceptie.
Een eenvoudige maar effectieve manier om je uithoudingsvermogen te testen.
Hoe doe je het? Loop 3 minuten op en neer op een trap. Controleer vervolgens je hartslag.
Wat zegt het? Een snelle hartslag na deze test kan wijzen op een gebrek aan cardiovasculaire fitheid.
Flexibele heupen zijn belangrijk voor pijnvrij bewegen.
Hoe doe je het? Ga op de grond zitten, plaats je voetzolen tegen elkaar en duw je kniën naar de grond. Noteer hoe dicht ze bij de grond komen.
Wat zegt het? Moeite met deze stretch wijst op strakke heupen of zwakke spieren in het bekkengebied.
Een variant op de traditionele plank, gericht op de schuine buikspieren.
Hoe doe je het? Ga in een zijwaartse plankpositie en houd dit 20 seconden per kant vol.
Wat zegt het? Moeite met deze oefening kan duiden op zwakke schuine buikspieren of een slechte kernstabiliteit.
Kun je zonder moeite zware boodschappentassen tillen? Dit is een praktische test voor je gripkracht en algehele functionaliteit.
Hoe doe je het? Til twee zware objecten – zoals boodschappentassen – en loop er 30 seconden mee rond.
Wat zegt het?Als je grip snel verzwakt, kan dit wijzen op een gebrek aan functionele kracht.
Door regelmatig deze eenvoudige testen uit te voeren, kun je niet alleen zien waar je staat, maar ook gericht werken aan je zwakke punten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst sterk, flexibel en in balans blijft. Het beste nieuws? Kleine aanpassingen kunnen vaak al een groot verschil maken. Dus, hoe fit ben jij?