Wie aan Breda denkt, denkt aan gezelligheid, een drankje op een terras en shoppen. Ik heb de allermooiste herinneringen aan de tijd waarin mijn oudste dochter hier met haar gezin woonde en ik heb de stad toen goed leren kennen. Maar Breda speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland. Het was de eerste plek waar de familie Nassau zijn intrede deed, waardoor Breda een echte koninklijke stad werd. Ook de aanwezigheid van Willem van Oranje en de strijd tegen de Spanjaarden hebben hun stempel op de stad gedrukt.
Voor een bezoek aan het Stedelijk Museum ging ik met de trein naar Breda. Handig, want het museum ligt op loopafstand van het station. De wandeling begint via de Willemstraat en de brug over de Markt door het Park Valkenberg. Vervolgens passeer je de voormalige kasteeltuin van de Heren van Breda, waar tot het begin van de 19e eeuw alleen de kasteelbewoners en hun gasten welkom waren. Aan het begin van het park zie je het Nassau-Baroniemonument, onthuld in 1905 door koningin Wilhelmina en ontworpen door architect Pierre Cuypers. Dit monument herinnert aan de vijfhonderdjarige band tussen Breda en het huis Oranje-Nassau. Rondom het monument zijn de wapenschilden van twintig gemeenten rond Breda afgebeeld. Bovenop het monument zie je de Leeuw van Nassau met koningskroon, zwaard en wapenschild.
Het Stedelijk Museum Breda is sinds 2017 gevestigd in een voormalig Oudemannenhuis uit het begin van de zeventiende eeuw. In de veertiende eeuw stond er op deze plek al een oud gasthuiscomplex, De Beyerd genaamd, maar dat ging bij een grote stadsbrand in 1534 verloren. Boven in de bakstenen gevel van het museum zie je twee beelden van Thijs en Geert, zij waren ooit de bewoners van het Oudemannenhuis. Rechts van de monumentale entree bevindt zich de moderne glazen aanbouw.
Het museum heeft een aantal vaste exposities, zoals 'De Nassaus van Breda' op de begane grond, een nieuwe multimediale vaste tentoonstelling over het erfgoed en de geschiedenis van Breda. De familiegeschiedenis van de Oranje-Nassaus gaat terug naar 1404 toen Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg huwde met Johanna van Polanen, erfdochter van Jan III. Jan III was hertog van Brabant en Limburg en heer van Breda. De laatste heer van Breda was Willem V, prins van Oranje en baron van Breda (1748-1806). Koning Willem-Alexander draagt – onder andere – nog immer de titel van Baron van Breda. Een uitgebreide stamboom van de Nassaus staat op de muur geschilderd. Het grote olieverfschilderij “De overgave van Breda”, met de lange lansen, is een kopie van het schilderij van Diego Velázquez (1599-1660) van de hand van Kees Maks (1876-1967), een leerling van George Hendrik Breitner. Het origineel hangt in het Prado museum in Madrid. Rechts van het paard zie je de afbeelding van Velázquez zelf.
Tot en met 31 augustus 2025 is hier de tentoonstelling 'Chinees behang / Grandeur in de Ginnekenstraat te zien'. Je ziet hier hoe het welvarende echtpaar Cantzlaar-Kamerling in de achttiende eeuw volgens de mode uit die tijd hun huis inrichtte met Chinees behang met Kantonese voorstellingen en een lambrisering in Lodewijk XVI-stijl. Eveneens tot en met 31 augustus 2025 is er een bijzondere expositie 'Ruimtemissie' met kleurrijke hedendaagse kunst van Hubert Leyendeckers (1935 Weert-2023 Breda), Bo Stokkermans (1995 Tilburg) en Tramaine de Senna (1981 Californië).
Geniet in het moderne museumcafé van koffie of thee met een roze Bredaas Kasteeltje van de befaamde Bredase banketbakkerij Van Haaren. Voor een lunch hoef je niet ver te lopen, dat is schuin aan de overkant bij Bobbi's Bar. Op de uitgebreide menukaart staan de lekkerste gerechten. En met een beetje zonnig weer zit je ook heerlijk bij het T-Huis in het Park Valkenberg aan een picknicktafel of op een strandstoel.
Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda
Café Restaurant Brouwerij De Beyerd, Boschstraat 26, Breda.
Bobbi's Bar, Gasthuyspoort 1, Breda.
Brasserie T-Huis, John F. Kennedylaan 15, Breda.
Meer leuke museumtips lezen van Ellie Brik?
Of vind alle Proudies museumtips van Ellie Brik hier.