Wist je dat Werelddierendag bestaat sinds 1924? Op 4 oktober verwennen we onze huisdieren met extra lekkers, of een extra lange wandeling. Wat velen tegenwoordig niet meer weten, is dat 4 oktober werd gekozen als datum door de Dierenbescherming vanwege het feit dat deze dag samenviel met de herdenking van het overlijden van Franciscus van Assisi (4 oktober 1226) in de rooms-katholieke traditie. Franciscus was een oprecht dierenliefhebber. Zijn zachtaardige en gevoelige aard bracht een diepe genegenheid voor dieren voort. Hij had mogelijk zelfs een buitengewoon vermogen om met hen te communiceren. Echter, hij ging wel uit van de hiërarchie van de schepping: volgens hem had God de mens boven andere schepselen geplaatst, en deze dieren waren er om de mens te dienen als voedsel.
Het is daarom belangrijk op te merken dat Franciscus geen vegetariër was, zoals sommigen misschien zouden hopen. Toen hij tijdens zijn ziekte een stukje vlees at, berouwde hij dat wel, maar zijn berouw kwam voort uit het feit dat hij niet in staat was geweest om te vasten, en niet omdat hij vlees had gegeten. Franciscus' benadering van dieren was altijd doordrenkt van pedagogische moraal. Hij vermaande hen, voedde hen op, strafte hen, en moedigde hen aan om Gods lof te zingen. Dat deed hij omdat hij geloofde dat als hij bewondering en respect toonde voor dieren, hij indirect zijn bewondering en respect toonde voor God. Een heel katholiek verhaal dus.
In de Fioretti, een middeleeuwse verzameling vrome verhalen over Franciscus, vinden we ook het verhaal van een van zijn broeders, genaamd Juniperus (dat ‘jeneverbes’ betekent), die een poot van een levend varken afsneed om deze te serveren aan een zieke medebroeder. Dit veroorzaakte veel opschudding met de eigenaar van het varken, maar uiteindelijk begreep hij dat hij indirect had bijgedragen aan een daad van barmhartigheid. Daarop bracht hij het hele varken, geslacht en bereid voor consumptie, naar het klooster van Franciscus en zijn broeders.
Ze schijnen gesmuld te hebben. Behalve Franciscus zelf natuurlijk, want die strooide altijd eerst wat as over zijn maaltijd, om niet meegesleurd te worden door de verleiding der smaakpapillen. Toch zal hij van een olijfje op zijn tijd wel genoten hebben, want die waren er in zijn tijd ook al in overvloed in Italië.
Wil jij, in tegenstelling tot Franciscus en zijn broers, op dierendag geen vlees eten? Hieronder hebben we een heel herfstig, gezond en vegetarisch dagmenu voor je opgesteld. Gebruik het als inspiratie!
Ontbijt: Bananenpannenkoeken
Bananenpannenkoeken: Maak heerlijke pannenkoeken met bananen, volkorenmeel, (plantaardige) melk en een vleugje kaneel. Serveer met ahornsiroop of honing en verse bessen.
Tussendoortje: Geroosterde Pompoenpitten
Geroosterde pompoenpitten: Bewaar de pitten van de pompoen die je hebt gebruikt voor het ontbijt. Rooster ze met wat zout en kruiden voor een knapperige, hartige snack.
Lunch: Champignon-Quinoa Salade
Champignon-Quinoa Salade: Meng gekookte quinoa met gegrilde champignons, geroosterde herfstgroenten (zoals wortels en bieten), verse kruiden en een dressing van olijfolie en citroensap. Serveer met een handvol noten voor wat extra crunch. Eventueel ook lekker met wat feta of hüttenkäse.
Tussendoortje: Appelmoes met Kaneel
Appelmoes met kaneel: Pureer wat verse herfstappels met een snufje kaneel voor een smakelijk en gezond tussendoortje. Of als het wat makkelijker moet: een potje uit de supermarkt (zonder toegevoegde suikers) is natuurlijk ook prima.
Avondeten: Linzenstoofpot
Linzenstoofpot: Maak een stevige stoofpot met rode linzen, zoete aardappelen, wortels, uien, knoflook en tomaten. Breng op smaak met herfstige kruiden zoals tijm en rozemarijn. Serveer de stoofpot met volkorenbrood, of pita’s.
Toetje: Vijgen zijn nu in het seizoen! Maak bijvoorbeeld deze vijgentaart als toetje.
Doe jij iets speciaals (voor je huisdier) op dierendag?