Het beste van twee werelden, dat is eigenlijk waar de fusion keukens over gaan. Mensen reizen de wereld over, dus ook onze kennis over eten en gerechten. En zoals steeds meer mensen relaties aangaan met mensen uit andere culturen, zo lijkt ook ons voedsel dat te doen. Fusion gerechten worden steeds populairder. Maar is het wel zo’n nieuw concept? Is de Nederlandse stamppot waar tegenwoordig kerrie in gebruikt wordt ook geen voorbeeld van fusion? Of de hachee die al jaren extra smaak krijgt door kruidnagel?
Het concept bestaat al sinds mensen begonnen zijn met reizen naar andere continenten, maar de laatste jaren heeft het een ongekende populariteit verworven. Twee (of meer) type smaken, verschillende keukens uit verschillende landen en/of culturen, die je misschien niet meteen bij elkaar zou matchen, maar die heel onverwachte smaakexplosies als resultaat hebben, dat is waar het allemaal om draait bij fusion. Bij Proudies gingen we op zoek naar de lekkerste voorbeelden, de fusion keukens die je misschien nog niet kende en natuurlijk de beste restaurants om ze te proberen.
Wist je dat de Surinaamse keuken staat bekend om zijn verrukkelijke diversiteit, een culinaire mix ontstaan uit de samensmelting van Javaanse, Chinese, Indiase, en Joodse invloeden? De kracht van de Surinaamse keuken ligt in het vermogen om een wereld aan smaken op een bord te brengen. De Javaanse invloeden voegen pittige kruiden en heerlijke gerechten zoals roti toe, terwijl de Chinese bijdragen een knapperige textuur en umami sensaties brengen, zoals in de geliefde bami. De Indiase invloeden manifesteren zich in de explosie van kruiden en specerijen, terwijl Joodse recepten zoals pom een uniek en smakelijk aspect toevoegen.
Wil je echt een echt authentiek Javaans-Surinaams eethuis bezoeken? Dan is Warung Spang Makandra the place to be, een begrip in Amsterdam.
Zuid Amerika ontmoet Azië. Dat Peru op dit moment een van de meest populaire keukens ter wereld is, mag duidelijk zijn na de laatste uitreiking van de The World's 50 Best Restaurants (zie artikel. Maar wist je dat Peru veel fusion keukens kent? Een van de meest interessante fusion keukens is Nikkei. De Nikkei-keuken is vooral beroemd geworden dankzij de succesvolle integratie van Japanse technieken en smaken met de unieke ingrediënten van Peru. Deze fusie kwam tot stand als gevolg van de Japanse immigratie naar Peru in de late 19e en vroege 20e eeuw. Het resultaat is een heerlijke mix van sushi, sashimi, en andere Japanse gerechten met de lokale Peruaanse ingrediënten zoals ceviche, avocado, en de veelgebruikte Peruaanse chili: aji amarillo.
Wil je eens nikkei proberen in Nederland? Dan raden we je Restaurant Maita in Haarlem aan!
Azië illustreert op indrukwekkende wijze hoe culinaire identiteit zich uitstrekt over geografische grenzen. Tal van Aziatische keukens brengen kooktechnieken en smaken samen die afkomstig zijn uit diverse buurlanden. Voor wie deze verfijnde samensmelting wil ervaren, is Umami een uitstekende keuze. Met vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam, belichaamt Umami by Han een intrigerende fusie van de levendige smaken uit de Chinese en andere Aziatische keukens. Het restaurant streeft ernaar om gasten mee te nemen op een authentieke culinaire reis, waarin een harmonieus samenspel van smaken de zintuigen opwekt.
Fusion restaurants zijn niet nieuw, maar ze belichamen wel de evolutie van onze mondiale samenleving. Terwijl ze ons uitnodigen om nieuwe smaken te verkennen, dienen ze ook als bruggen tussen culturen. Wat is jouw favoriete fusion?
Heb jij een tip voor de redactie van Proudies? Laat het ons weten!