Vandaag, op Equal Pay Day, vestigen we de aandacht op een cruciaal aspect van economische gelijkheid: de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland. Deze dag symboliseert hoe ver in het jaar vrouwen moeten werken om hetzelfde te verdienen als mannen het voorgaande jaar. Het belicht de voortdurende uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd op het gebied van gelijke betaling en financiële zekerheid.
De wortels van de pensioenkloof kunnen worden herleid tot diepgewortelde historische ongelijkheden. Tot 1956 beperkte de Wet Handelingsonbekwaamheid vrouwen in hun financiële zelfstandigheid, waardoor ze afhankelijk waren van hun echtgenoten voor financiële beslissingen en eigendom Deze historische achterstand heeft langdurige gevolgen gehad voor de financiële positie van vrouwen.
Vandaag de dag ontvangen gepensioneerde vrouwen in Nederland pensioenen die meer dan 40% lager zijn dan die van mannen, wat Nederland op de tweede plaats zet in de EU wat betreft de pensioenkloof. Dit is mede te wijten aan het feit dat vrouwen gemiddeld 14,6% minder verdienen dan mannen, een loonkloof die ook bijdraagt aan de pensioenkloof.
Een andere factor is de verschillende aard van pensioenregelingen in door mannen en vrouwen gedomineerde sectoren. Sectoren met een hoger percentage mannelijke werknemers hebben vaak genereuzere pensioenplannen. Bovendien hebben traditionele opvattingen over genderrollen, zoals de veronderstelling dat vrouwen meer geschikt zijn voor kinderzorg, een impact op de arbeidsdeelname van vrouwen en daarmee op hun pensioenopbouw.
Ondanks dat vrouwen tegenwoordig meer werken en meer verdienen dan eerdere generaties, is de pensioenconvergentiecurve aan het afvlakken. Dit suggereert dat de pensioenkloof in de komende 20 jaar niet zal worden gedicht.
Het initiatief 'Eerlijk Verhaal' van APG speelt een belangrijke rol in het aanpakken van deze kwesties. Het verbetert het bewustzijn en inzicht in de pensioenkloof en streeft naar veranderingen in beleid en onderwijs. Zo dichtte APG in 2019 de loonkloof tussen hun mannelijke en vrouwelijke collega's na intern onderzoek.
Equal Pay Day herinnert ons eraan dat, ondanks de vooruitgang, de strijd voor economische gelijkheid tussen mannen en vrouwen voortduurt. Het dichten van de pensioenkloof vereist een gezamenlijke inspanning van overheid, bedrijfsleven en individuen om zowel de bewustwording te vergroten als structurele veranderingen door te voeren. Door deze uitdagingen aan te pakken, kan Nederland een belangrijke stap zetten naar ware economische gelijkheid voor alle burgers.
Bron artikelen: