Je zou hem de gelukkigste man op aarde kunnen noemen, maar ook Leo Bormans (69) kent weemoedige dagen. De schrijvende duizendpoot is auteur van boeken als ‘The World Book of Happiness’ en ‘The World Book of Hope’, die wereldwijd bekend werden. Succes ligt volgens hem echter niet in verkoopcijfers en herdrukken, maar in sociale relevantie en een gezonde dosis zelfvertrouwen. Kleine Leo stond vroeger op een omgekeerde groentebak versjes voor te dragen aan de klanten van zijn vaders kruidenierszaak. Naast het ijsje leverde deze voordracht hem waardering op en zo leerde hij dat geluk ligt in ‘mensen’: “iedereen heeft iemand nodig die onvoorwaardelijk in hem gelooft”.
Hij moedigt dan ook iedereen aan om zo iemand te zijn voor een ander, of voor zichzelf. Zo had Leo ooit het doel om zijn boek ‘The World Book of Happiness’ te versturen naar toenmalige president Barack Obama, wat helaas mislukte. Hij vroeg de Europese voorzitter of hij het per diplomatieke post zou willen versturen én vroeg of het dan ook meteen naar elke andere wereldleider gestuurd zou kunnen worden.
Zijn gebeden werden verhoord en zo lag het boek al snel bij alle wereldleiders in de brievenbus. En dat bezorgde hem het nodige succes. Nobelprijswinnaar Kofi Annan vertelde hem later dat hij groots moest dromen, wat Leo op het idee bracht hem te vragen om de inleiding voor zijn boek ‘The World Book of Hope’ te schrijven en dat heeft Annan vervolgens ook gedaan. “Je moet nooit uitgaan van een mislukking, maar van een droom. Daar moet je één werkwoord aan toevoegen: doen!”, zegt Leo.
Alhoewel Leo trots is op de bekendheid van zijn boeken, streeft hij geen individueel succes na. Sterker nog, zijn naam stond niet eens op de eerste boeken die hij schreef: “Als we ‘succes’ in de samenleving niet zouden definiëren in status en geld, maar in sociale relevantie, zouden er heel andere mensen een rolmodel zijn voor ons allen”. De nadruk zou volgens hem dan ook moeten liggen op zorgverleners en andere helden.
Lero twijfelt echter of daar vandaag de dag nog wel genoeg aandacht en ruimte voor is: “Ik heb het gevoel dat we mensen het vroeger gewoon vaker ‘stil’ konden maken. Stilte is iets anders dan zwijgen. Stilte is kwaliteitsvolle aandacht. Ik zag vorige week een auto die met luide muziek voorbijreed met achterop de slogan ‘Loud and Fast. If this is too loud, you are too old’. Als je dan weet dat 33% van de jongeren eenzaam is en zich niet goed in hun vel zit, denk ik dat ze meer gebaat zouden zijn bij trage stilte dan bij snel lawaai”. Het koesteren van stilte en het bijbehorende luisteren heeft hij zelf ook aan moeten leren, maar het heeft hem al verschillende verrassende verhalen opgeleverd.
Achter elke, op het eerste oog doodgewone, plek of persoon schuilt volgens de schrijver dan ook een bijzonder verhaal. Zelf heeft hij vaak te maken met soortgelijke misvattingen. Als schrijver van boeken over geluk, verwacht men dat hij elke dag vrolijk is. En alhoewel zichzelf goed vindt scoren op de schaal van gelukt, zegt hij: “Ik rijd echt niet rond met een auto vol ballonnen en ik haat smileys. Of liedjes als 'Don't worry, be happy’. Ik maak me weleens zorgen maar ben best gelukkig. Ik ben ook vaak weemoedig. Daar is niets mis mee”. Ook die emoties horen volgens een geluksexpert gewoon bij het leven.
Het principe ‘beoordeel een boek niet op zijn kaft’ gaat eveneens op voor het ouder worden: “We zien in statistieken dat de dip van geluk zit rond je veertigste en dat je van dan af aan alleen maar gelukkig wordt”, vertelt Leo. Of te wel: oude mensen zijn helemaal niet zielig. We kunnen juist een hele hoop leren van de schatkist aan verhalen die mensen ouder zijn dan jij zelf bezitten.
Binnenkort wordt Leo voor de derde keer grootvader en dat is voor hem het grootste cadeau dat een mens kan krijgen. Of je zelf nou ook net zo’n fantastisch cadeau hebt ontvangen, Kofi Annan je zojuist heeft verteld dat je groots moet dromen, of je een klein gebaar aan de wereld hebt gegeven, Leo weet het zeker: “Je bent echt nooit te oud om voor geluk te kiezen”.
Leo Bormans (1954) is onderzoeker en auteur van verschillende internationale bestsellers over geluk, hoop en liefde. Hij wordt overal in de wereld uitgenodigd voor druk bijgewoonde, inspirerende lezingen. Hij is o.a. Distinguished Lecturer in Happiness Economics Research aan de Eramus Universiteit in Rotterdam. Zijn nieuwste boek heet ‘The New World Book of Happiness’ waarin 100 experts uit 50 landen hun kennis en inzicht over geluk delen in ‘De essentie’. Ontdek er alles over op www.theworldbookofhappiness. Over de bekroonde roman die hij schreef over een vader op de vlucht vind je meer op www.deknikkersvanqadir.com.