Veranderingen zijn onvermijdelijk in het leven. Of het nu gaat om grote veranderingen, zoals het switchen van carrière of het verhuizen naar een nieuwe stad, of om kleinere veranderingen in onze dagelijkse routine, ze brengen altijd een zekere mate van onzekerheid met zich mee. Het kan eng zijn om uit onze comfortzone te stappen en het onbekende tegemoet te treden. Toch is het juist door het durven voor jezelf te gaan en veranderingen te omarmen dat we persoonlijke groei en voldoening kunnen ervaren. Bij Proudies gingen we op zoek naar rolmodellen en we interviewden Christine Voncken-Rutten. Een gedreven en gepassioneerde vrouw die koos voor haar weg in alternatieve geneeswijze, in een tijd waar nog bijna niemand dat deed. Samen met haar blikken we terug op keuzes, gevolgen, maar vooral prachtige resultaten.
Christine's reis begon in 1977, toen ze afstudeerde als fysiotherapeute en meteen op de avond van haar slagen een baan aangeboden kreeg. Ze ging in een fysiotherapiepraktijk werken en ze begon zich steeds meer te verdiepen in wat er in het lichaam gebeurt en waarom mensen plotseling klachten kunnen krijgen. Ze had het gevoel dat er meer mogelijk was dan alleen genezen en raakte geïntrigeerd door de zoektocht naar de oorzaken van ziekten. Tijdens een lezing in 1988 hoorde ze voor het eerst over kinesiologie, een benadering die precies zei wat zij dacht. Ze was enthousiast en volgde een opleiding. In een tijd waarin het reguliere gezondheidssysteem de norm was, durfde Christine een andere benadering te omarmen. Ze was ervan overtuigd dat holistische geneeskunde en zoeken naar de oorzaak de sleutels waren van een goede gezondheid. Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam centraal staat en wordt gestimuleerd. Bij kinesiologie wordt gekeken naar blokkades die in je lichaam terecht zijn gekomen door bepaalde gebeurtenissen in je leven, blokkades die ontstaan om te overleven. Christine: “Het gaat over energie en wat stress met je lijf doet. Je kan niet sterk zijn als je je gestrest voelt of vanuit blokkades werkt, het lijf reageert op wat je denkt. Probeer het maar eens bij jezelf: Denk aan iets leuks, en je voelt je lijf sterker worden. Denk aan iets vervelends, en spieren voelen zwak. Als je aan veel vervelende dingen denkt, stroomt de energie niet en kan je makkelijker ziek worden. Eigenlijk werkt het heel simpel.”
Maar in de jaren ‘80 waren alternatieve geneeswijzen nog niet zo populair als dat ze nu zijn, dus ontslag nemen en voor jezelf beginnen was een heel grote stap. Maar Christine voelde dat ze op het juiste pad zat. Ze vroeg de praktijk waar ze werkzaam was als fysiotherapeute of ze mensen mocht behandelen die interesse hadden in kinesiologie en die door de arts werden verwezen naar haar. Zo begon ze eind jaren ‘80 mensen te behandelen. En met veel resultaat!
Deze resultaten en overtuiging bracht Christine ertoe haar eigen praktijk te starten, waar ze haar cliënten begeleidde op het pad van natuurlijke genezing en welzijn. Dit was een grote stap, een die je niet zomaar zet. Veel mensen waren sceptisch en zagen haar benadering als onconventioneel. Maar Christine liet zich niet ontmoedigen door de weerstand. Het durven voor zichzelf te gaan en veranderingen te omarmen, bracht voor Christine zowel uitdagingen als triomfen met zich mee. Maar haar vastberadenheid en geloof in haar missie gaven haar de kracht om door te zetten.
Op een dag kwam er een radeloze moeder naar Christine's praktijk met haar klein kindje, dat leed aan een lui oog. Het reguliere zorgstelsel had haar verteld dat een operatie mogelijk de enige oplossing was. Maar Christine geloofde in de kracht van het lichaam en de geest om zichzelf te genezen. Ze nam de tijd om het kindje grondig te leren kennen en binnen enkele dagen stond het oogje van het kindje weer recht. “Maar de reactie van de arts was anders: Hij was woest en had alle papieren door de kamer gegooid toen de moeder trots met de resultaten bij hem kwam,” vertelt Christine. “Dat maakte dat ik in de stilte ging werken. Ik had heel veel goede resultaten. Dat resultaat met dat ene kindje zorgde voor 5 meer cliënten die ook een lui oogje hadden en die naar mij kwamen. Mijn missie werd heel duidelijk: ‘Ik werk alleen als ik goede resultaten heb,’ zegt ze trots. "En dat had ik, het was voor mij bijna magisch wat kinesiologie kon doen voor mensen. Ik omarm nog steeds fysiotherapie, het is mijn eerste grote liefde, en heb ervaren hoe alternatieve en reguliere zorg elkaar dienen in samenwerking. Als die twee samenkomen, dan hebben we magie!"
Na verloop van tijd begonnen steeds meer mensen de voordelen van Christine's benadering te zien. Haar cliënten ervoeren positieve resultaten, zowel fysiek als mentaal. Ze voelden zich energieker, sterker en in harmonie met hun lichaam. Inmiddels heeft Christine de AOW leeftijd, maar blijft actief. Ze besloot een boek te schrijven: Lobke en het lichtje. “Het is een boek voor kinderen, van 4 tot 134 jaar, om hun gevoelens te leren verwoorden. Kinderen passen zich vaak aan aan hun omgeving, en zijn soms bang om het fout te doen. Dat kan ervoor zorgen dat kinderen misschien doen wat ze denken dat ze moeten doen, zich niet meer vrij kunnen bewegen en vast komen te zitten. Ik hoop dat het boek kinderen (en volwassenen!) inspireert om hun authentieke zelf te ontdekken en vorm te geven.”
Hoewel het moeilijk kan zijn om af te wijken van de heersende normen en overtuigingen, kan het de weg vrijmaken voor innovatie, vooruitgang en transformatie. Christine's geloof toen in een andere methode van genezen en voorkomen heeft niet alleen haar eigen leven verrijkt, maar ook dat van vele anderen. Meer leren? https://www.lobkeenhetlichtje.nl/
Afbeeldingen in het boek Lobke en het lichtje zijn gemaakt door haar zoon Erik Voncken.