Voedselverspilling is een steeds groter wordend probleem dat niet alleen aanzienlijke economische gevolgen heeft, maar ook ernstige gevolgen voor het milieu heeft. Terwijl voedseltekorten en honger blijven bestaan, wordt naar schatting een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, weggegooid. Maar er is hoop! Bij Proudies gingen we kijken hoe innovatieve bedrijven en initiatieven kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan.
Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie ingezet bij het oplossen van problemen. Zo ook in de strijd tegen voedselverspilling. Door middel van geavanceerde algoritmen en gegevensanalyse kan AI helpen bij het identificeren van oorzaken van verspilling, het optimaliseren van voorraadbeheer en het aanmoedigen van consumenten om bewuster met voedsel om te gaan. We zetten een paar mooie initiatieven op een rij.
Wist je dat 25% van al het drinkwater wordt gebruikt voor de productie van voedsel dat niet gegeten wordt? OneThird, een innovatief bedrijf op het gebied van voedselverspilling, gebruikt AI om de versheid van groenten en fruit te beoordelen. Ze gebruiken speciale scanners om de houdbaarheid van groente en fruit te voorspellen, zelfs tot op één dag. Dit stelt retailers en leveranciers in staat om voedsel op het juiste moment te verkopen en zo verspilling tegen te gaan.
Nog eentje: Wist je dat we ieder jaar ongeveer 33,4 kilo eten per persoon weggooien? Wasteless is een bedrijf dat slimme prijsstelling technologieën combineert met AI om voedselverspilling in supermarkten te verminderen. In tegenstelling tot de traditionele 35% korting stickers, die meestal simpelweg zijn gebaseerd op de houdbaarheidsdatum, gebruikt Wasteless een uitgebreidere aanpak. Ze passen prijzen automatisch aan op basis van verschillende gegevens, waaronder actuele voorraadniveaus en zelfs weersomstandigheden. Zo verkoopt bepaald voedsel minder goed bij slecht weer, denk aan bijvoorbeeld producten voor op de barbecue. Deze innovatieve benadering is een belangrijke stap in de strijd tegen voedselverspilling en spoort ook consumenten aan om bewuste keuzes te maken bij het winkelen.
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat 'Verantwoorde consumptie en productie' een van de 17 Sustainable Development Goals van de VN is. Nog een ander initiatief om verantwoord om te gaan met voedsel is de Too Good app. Deze app biedt overtollig voedsel bij restaurants en supermarkten aan tegen sterk gereduceerde prijzen. De app gebruikt locatiegegevens en AI om gebruikers op de hoogte te stellen van beschikbaar voedsel in de buurt. Dit initiatief helpt voedselverspilling te verminderen door voedsel te redden dat anders zou worden weggegooid.
Initiatieven zoals OneThird, Wasteless en Too Good To Go laten zien hoe AI een verschil kan maken in de strijd tegen voedselverspilling. Deze bedrijven benutten de kracht van kunstmatige intelligentie om de voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd voedsel beschikbaar te maken voor degenen die het nodig hebben. Het zijn inspirerende voorbeelden van hoe AI-technologie kan worden ingezet om een positieve impact te hebben op voedselverspilling en duurzaamheid. Ga jij ze ook gebruiken?