Dit is de Proudies Cultuuragenda van november

Er zijn deze maand weer een aantal mooie, interessante en/of bijzondere tentoonstellingen te zien in musea door het hele land. De kunstwereld in Nederland staat niet stil, dus jij hoeft dat ook niet! Verschillende kunststromingen en soorten kunst komen in onze cultuuragenda van november voor, doe er je voordeel mee en trotseer dit natte herfstweer met een inspirende mid(dag). 

In samenwerking met

Dit is de Proudies Cultuuragenda van november
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Ai Weiwei – In Search of Humanity | Kunsthal Rotterdam 

30 september 2023 t/m 2 maart 2024

Deze vernieuwende expositie biedt een diepgaand inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei. Het belicht zijn vroege jeugd, waarin hij met zijn vader in ballingschap verbleef als gevolg van de anti-rechtse campagne, evenals zijn gevangenschap in 2011. Zijn kunstwerken weerspiegelen zijn zoektocht naar menselijkheid en een verbeterde wereld. Daarbij werpen ze licht op de intimidatietactieken van de Chinese regering, het verlangen naar vrijheid, de gevolgen van oorlogen en de wereldwijde vluchtelingencrises. De kunstenaar benadrukt het belang van collectieve verantwoordelijkheid bij het reageren op bedreigingen voor de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten. Juist in deze tijden waarin de wereld en menselijkheid op het spel staat, geeft deze tentoonstelling stof tot nadenken. Of zoals Ai Weiwei zelf zegt: “Everything is art, everything is politics”

Museum Boijmans van Beuningen | Rijksmuseum 

29 sep 2023 t/m 14 jan 2024

Dit najaar zijn er ongeveer 90 kunstwerken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen te gast in het Rijksmuseum in Amsterdam. Van Yayoi Kusama tot Pablo Picasso, een gevarieerde selectie van kunstwerken komt samen in de expositie 'Boijmans van Beuningen in het Rijksmuseum'. Meesterwerken van kunstenaars zoals Pieter Bruegel, Edgar Degas en Cindy Sherman laten verschillende onderdelen van het menselijk leven zien, van geboorte tot dood. Deze tentoonstelling gaat over het menselijke bestaan aan de hand van kunstwerken van de middeleeuwen tot hedendaagse creaties. Een reis door de tijd, en een korte reis door een ander museum dus. 

Kunst in het derde rijk: verleiding en afleiding | Museum Arnhem 

12 nov 2023 t/m 24 mrt. 2024

De expositie 'Kunst in het Derde Rijk' werpt een blik op de schilder- en beeldhouwkunst tijdens het heerschap van het naziregime in Duitsland. De nadruk ligt voornamelijk op kunstwerken uit de jaren 1937-1944, die werden gepresenteerd op de jaarlijkse Große Deutsche Kunstausstellung in München. Gedurende deze periode werden werken van duizenden kunstenaars tentoongesteld, die zowel qua stijl als onderwerp overeenkwamen met de ideologie van de nationaalsocialisten. Deze kunstwerken werden op grote schaal tentoongesteld en aangekocht door burgers, de staat en haar nazileiders, wat de deelnemende kunstenaars aanzienlijk ten goede kwam. Tegelijkertijd profiteerde de staat zelf ook: kunst diende als afleiding van de misdadige praktijken van de nazi's en als een effectief middel om hun ideologie te verspreiden. De tentoonstelling werpt een licht op de mate waarin de nazi's controle uitoefenden over de kunstwereld. Het bevat kunstwerken die na de Tweede Wereldoorlog nauwelijks meer de buitenwereld hebben gezien, vanwege de gevoelige context. Toch beantwoordt deze tentoonstelling een belangrijke vraag: Hoe werd kunst gebruikt voor politiek voordeel? Museum Arnhem wil juist informeren over deze blinde vlek en laten zien hoe kunst werd ingezet om politieke ideeën te verspreiden. Zo zou het in de toekomst wellicht voorkomen kunnen worden. 

Eerst komt de liefde voor de kunst | Kröller-Müller Museum 

30 sep 2023 t/m 25 feb 2024

De expositie werpt een kijkje in ‘Art & Project” (1968-1989 in Amsterdam, 1990-1998 in Slootdorp), een vooraanstaande galerie voor hedendaagse kunst, zowel nationaal als internationaal. Aanvankelijk was de galerie sterk verbonden met de opkomst van conceptuele kunst, maar later breidde het programma zich uit en kreeg het nadruk op sculptuur en schilderkunst. Een belangrijk kenmerk van Art & Project waren de bulletins, die oorspronkelijk dienden als aankondigingen voor tentoonstellingen maar al snel door kunstenaars werden gebruikt als een experimenteel medium om hun ideeën te verspreiden en later zelfs kunstwerken op zich zelf werden. Je kunt ook zelf aan de slag: in de tentoonstelling staan werkstations waar je je eigen bulletin maakt, op stellingen kunt reageren en iets persoonlijks kunt toevoegen aan het tentoonstellingsarchief.

Carlijn Jacobs: Sleeping Beauty | Fotografiemuseum Foam

6 okt 2023 t/m 21 jan 2024

Carlijn Jacobs is diep geïntrigeerd door het concept van transformatie en escapisme. Ze legt verbanden tussen culturele verschijnselen zoals de Japanse geisha en de eeuwenoude traditie van het Venetiaanse carnaval en de moderne schoonheids- en modewereld. In een tijd waarin we in staat zijn om onze online identiteit volledig naar onze hand te zetten, maar tegelijkertijd moeite hebben om greep te krijgen op wat werkelijk authentiek is, vertegenwoordigt de fotografie van Carlijn Jacobs zowel een vlucht uit als een weerspiegeling van de raadselachtige realiteit waarin we leven. Bovendien is ze op dit moment bezig met experimenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, waardoor de verbeeldingskracht van Jacobs tot ongekende hoogten stijgt. De beelden die ze met behulp van AI creëert, lijken op scènes uit een merkwaardig intrigerende nachtmerrie.

Sleeping Beauty van Carlijn Jacobs maakt onderdeel uit van de Foam 3h alumnus serie. Foam 3h is de tentoonstellingsruimte waar recent afgestudeerde kunstenaars en fotografen worden uitgenodigd om hun eerste museale solotentoonstelling te presenteren. 

The space between us | Van Abbe museum

Dutch Design Week 2023, 7 okt 2023 t/m 19 nov 2023

Wat bepaalt de functie van een voorwerp? Is een stoel nog steeds een stoel als deze wordt tentoongesteld in een museum en je er niet op mag zitten? De maker, de locatie en de context zijn factoren die de betekenis van een voorwerp bepalen. "The space between us" onderzoekt de rol van ontwerp en de functie van het museum. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is relationeel ontwerp. Deze ontwerp vorm onderzoekt de invloed van voorwerpen en hun ontwerpprocessen. Een voorbeeld hiervan is het werk van Finnegan Shannon, die de toegankelijkheid van musea bevraagt. Deze maker plaatst houten bankjes in de tentoonstelling waarop je juist wél mag zitten. Op deze bankjes staan teksten zoals 'Deze tentoonstelling heeft van me gevraagd te lang te staan. Ga zitten als je het daarmee eens bent', en nodigt bezoekers uit om, om welke reden dan ook, even te ontspannen.

Roofkunst - 10 verhalen | Mauritshuis

14 september 2023 t/m 7 januari 2024

Stel, je bent de directeur van een museum dat kunstwerken herbergt die ooit het slachtoffer zijn geworden van diefstal. Hoe ga je hiermee om? Moet je ze teruggeven? Laat je ze tentoongesteld? En als je ervoor kiest om ze tentoon te stellen, draag je dan als museum bij aan de diefstal?

De expositie "Roofkunst - 10 verhalen" neemt je mee in de uitdagingen waarmee musea worden geconfronteerd wanneer het aankomt op gestolen kunstwerken. Waar zijn de gestolen objecten oorspronkelijk vandaan gekomen? Wat motiveerde de diefstal ervan? Met behulp van een virtual reality-bril wordt je plotseling getransporteerd naar een geheime kunstopslag. Hier, een kilometer onder de grond, sta je plotseling oog in oog met een gestolen werk van Rembrandt. Hoe is dit kunstwerk daar beland?

Belangrijk: Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de bijzondere VR-ervaringen in deze tentoonstelling, is het essentieel om vooraf online een tijdslot te reserveren.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen