De tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum vertelt de geschiedenis van 250 jaar trouwen en trouwjurken

De tentoonstelling Ja, ik wil! 250 jaar trouwjurken in het Fries Museum te Leeuwarden opende vorig weekend met een vliegende start. Meer dan 3.000 mensen bezochten de expositie, die een rijk en veelzijdig beeld biedt van de trouwjurk door de eeuwen heen. De openingsdag was een groots evenement, met activiteiten zoals het proeven van bruidstaart, live pianomuziek en speciale workshops voor families. Hoogtepunt van de dag was een screening van de klassieke romantische film Four Weddings and a Funeral uit 1994.

In samenwerking met

De tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum vertelt de geschiedenis van 250 jaar trouwen en trouwjurken
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Zaalfoto. Foto: Ruben van Vliet.

Veel van de activiteiten zijn gelukkig nog steeds te doen, waaronder het passen van trouwjurken! Jezelf in een trouwjurk hijzen is mogelijk, maar je kan ook gebruik maken van de interactieve digitale passpiegel. Zelfs wie geen plannen heeft om binnenkort te trouwen, krijgt zo de kans om zich even als bruid te voelen! 

Afbeelding met trouwjurk, kleding, persoon, jurkAutomatisch gegenereerde beschrijving
Opening van Ja, ik wil! Foto: Ruben van Vliet.

De tentoonstelling is samengesteld door ontwerpstudio MAISON the FAUX, bekend om hun speelse en extravagante ontwerpen, in samenwerking met Dana Dijkgraaf Design voor de grafische vormgeving. Samen hebben ze een boeiende en visueel verrassende presentatie neergezet. Het centrale thema van de expositie is de geschiedenis van de trouwjurk en de manier waarop deze de maatschappelijke positie van vrouwen in de loop der tijd heeft weerspiegeld. De trouwjurk is immers veel meer dan alleen een kledingstuk; het vertelt verhalen over mode, sociale status en persoonlijke smaak.

Afbeelding met kleding, mode, jas, ModeontwerpenAutomatisch gegenereerde beschrijving
Trouwkostuum van Pietje Smids, 1917, Gebroeders Ibelings, zijde, Fries Museum. Foto: Tom Haartsen.

In totaal zijn er zestig trouwjurken tentoongesteld, variërend van een kostuum uit 1782 tot ontwerpen van hedendaagse mode-iconen zoals Viktor&Rolf en Jan Taminiau. Eén van de blikvangers is de trouwjurk van Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, ontworpen door Viktor&Rolf. Maar ook jurken van minder bekende vrouwen vertellen een fascinerend verhaal. Zo is er de bruine wandeljurk van Pietje Smids uit 1917, die opviel door haar onconventionele keuze voor een donkerbruin kostuum en haar sportieve levensstijl. Andere opvallende stukken zijn een handgemaakte paarse jurk uit de jaren zeventig en een witte jurk uit 1945, gemaakt van parachutestof uit de oorlogstijd. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de trouwjurk van Koningin Máxima, ontworpen door het Italiaanse couturehuis Valentino. 

Trouwfoto van Koningin Máxima in een ontwerp van Valentino, 2002, mikado-zijde, privécollectie. Foto: RVD - Jeroen van der Meyde.

Naast de rijke verscheidenheid aan jurken zijn er ook interactieve elementen die de tentoonstelling extra dynamiek geven. Zo is er een quiz waarin bezoekers kunnen ontdekken welk type trouwjurk het beste bij hun persoonlijkheid past. In een speciale zaal is bovendien een atelier nagebouwd waar couturier Claes Iversen zijn proces van het ontwerpen van een trouwjurk toont. Bezoekers kunnen hier hun eigen trouwjurk schetsen en voelen aan verschillende stoffen die kenmerkend zijn voor bruidsmode.

Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt, is dat ze niet alleen over jurken gaat, maar ook over de culturele en maatschappelijke betekenis ervan. De verhalen achter de jurken laten zien hoe vrouwen zich door de eeuwen heen hebben verhouden tot maatschappelijke verwachtingen en genderrollen. Zo blijkt dat bruidsjurken pas in de 20ste eeuw wit werden, een kleur die symbool stond voor reinheid en luxe. Daarvoor droegen vrouwen vaak hun beste jurk, die meestal zwart of gekleurd was en daarna ook nog voor andere gelegenheden gebruikt kon worden.

Ja, ik wil! is een tentoonstelling die niet alleen leuk is voor bruidsmode-liefhebbers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, mode en de veranderende rol van vrouwen in de maatschappij. De speelse vormgeving en interactieve elementen maken de expositie toegankelijk en vermakelijk, terwijl de verhalen achter de jurken een dieper inzicht bieden in de maatschappelijke thema's die hiermee verbonden zijn.

Meer tentoonstellingen ontdekken? Lees de volgende artikelen:

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen