De Proudies cultuuragenda van januari

Het nieuwe jaar is begonnen, ook in de culturele sector. We trappen in de maand januari daarom weer af met een aantal mooie, interessante en/of bijzondere tentoonstellingen te zien in musea door het hele land. Aangezien de kunstwereld in Nederland niet stil staat, hoef jij dat ook niet! Verschillende kunststromingen en soorten kunst komen in onze cultuuragenda van januari voor. Doe er je voordeel mee en trotseer deze donkere en koude dagen met een inspirerende middag.

In samenwerking met

De Proudies cultuuragenda van januari
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Glaskunst van Jannette Bron | Rijssens museum
13 jan 2024 t/m 2 mrt 2024

De voorkeur van Jannette Bron, glaskunstenaar, is het maken van uniek werk, waarin ze haar eigen inspiratie tot uiting kan brengen. Ze laat zich graag beïnvloeden door haar omgeving, zoals de natuur en het spelende en dansende zonlicht. Kortom, alle aspecten die het leven zo boeiend maken. Deze voortdurende bron van inspiratie vindt zijn weerspiegeling in haar kunstwerken. De grillige vormen die ze hanteert, geïnspireerd door de natuur, geven elk kunstwerk een eigen dynamiek en spanning. Jannetta's werk blijft intrigeren en houdt de toeschouwer geboeid.

Vrijheid | Amsterdam Museum
t/m 28 apr 2024

Deze tentoonstelling is ook zeker voor kinderen geschikt! Wat betekent vrijheid eigenlijk? En hoe manifesteert vrijheid zich in geluiden of geuren? In de ELJA Kindermuseumlab-tentoonstelling staat dit jaar het thema Vrijheid centraal. Kinderen uit de zeven stadsdelen en het stadsgebied Weesp presenteren trots hun kunstwerken, voortgekomen uit hun deelname aan het Amsterdam Museumkamp. De variatie aan werken is opvallend, variërend van kamerschermen tot troonconstructies, vervaardigd met diverse materialen en technieken, waaronder zeefdrukken en fotografie.

Ontworpen liefde | Design museum Den Bosch
t/m 18 feb 2024
In deze tentoonstelling zie je hoe design ons beeld van de liefde vormt. De ideale man? Die is ontworpen voor de cover van een bouquetreeksboek (romantische fictie). Een diamanten verlovingsring? Die is bedacht door diamantproducent De Beers. Apps als Tinder waarmee je de liefde denkt te vinden? Die zijn speciaal ontwikkeld om zo verslavend mogelijk te zijn. Maar het stereotype ANWB-stel met dezelfde kleding? Dat is juist een fascinerend fenomeen dat in veel verschillende culturen voorkomt. Ook de simpele emoji van een hartje heeft een rijke design geschiedenis. En wist je dat het ontwerp van seksspeeltjes je veel vertelt over idealen van mannelijkheid, vrouwelijkheid en genot?

Dreaming out loud: Twan Hermans | SCHUNK, Heerlen
t/m 21 januari

Dreaming Out Loud zet jonge architecten en beeldend kunstenaars uit Limburg en de Euregio in de schijnwerpers. Een studerend of pas afgestudeerd talent, afwisselend uit de discipline Architectuur danwel Beeldende Kunst uit de Euregio krijgt 2 à 3 keer per jaar een uitnodiging een kabinetpresentatie te maken en zich aan het publiek te presenteren. Deze keer is Twan Hermans aan de beurt. In zijn tentoonstelling bij SCHUNCK zie je enkele projecten waaraan hij de afgelopen 6 jaar werkte, zowel bij Architecten aan de Maas als op de Academie van Bouwkunst in Maastricht. Denk aan erfgoed uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de mijntijd. Sommige van deze projecten zijn momenteel in uitvoering, andere zijn inspirerende studies, of wellicht gewoon Dreaming out Loud.

Fashion for God | Museum Catharijneconvent, Utrecht
t/m 21 januari

Het schittert tijdens Fashion for God! Dwaal door balzalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt én hergebruikt om te stralen op het altaar in de periode van de Nederlandse schuilkerken. Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Het is een verhaal waarin vrouwen de hoofdrol spelen in het vervaardigen van deze kunstwerken om god te eren. En een verhaal waarin mode een grote invloed had.

Kopstukken uit de schaduw | Het Dordts Patriciershuis, Dordrecht
t/m 23 maart 2024

Nederlandse kunstschilders staan bekend om het gebruik van licht in hun schilderijen. Maar als er licht is, is er ook schaduw. In de schaduw ontstaan mooie beelden, contouren en silhouetten. Tijdens deze expositie komen diverse kunstenaars, die zich omstreeks 1800 met de papierknipkunst en het silhouetteren bezig hielden, voor het voetlicht.

Ook worden de spotlights gericht op bekende kopstukken uit de fotografie. In de kelder is niet alleen het befaamde Beatrix portret van Vincent Mentzel te zien, maar ook de op silhouetten geïnspireerde foto’s van Sebiha Öztas. Met een ruime selectie uit haar oeuvre is het drieluik compleet en biedt de expositie een mooi overzicht van silhouetten in vele verschijningsvormen.

Nan Goldin: This will not end well | Stedelijk Museum Amsterdam
t/m 28 jan 2024

Nan Goldin is een van de meest spraakmakende kunstenaars. Haar blik op het lief en leed van een mensenleven door de lens van haar camera is legendarisch. Haar foto's van zichzelf en haar vrienden zijn snapshots van intimiteit en verbinding, variërend van het alledaagse tot het wilde nachtleven. Ze maakt social issues zichtbaar en bespreekbaar. In de grootste zaal van het Stedelijk keert Nan Goldin met de tentoonstelling This Will Not End Well terug naar de oorsprong van haar artistieke praktijk. Als filmmaker presenteert ze in zes ruimtes slideshows bestaande uit duizenden foto's, ondersteund door muziek, voice-overs en archiefmateriaal.

De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne | Zeeuws Museum, Middelburg
t/m 21 apr 2024

Met trots presenteert het Zeeuws Museum De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne, een grote overzichtstentoonstelling over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. In de tentoonstelling is de schoonheid en veelzijdigheid van het werk van Adriaen van de Venne te zien maar inhoudelijk is het ook (weer) relevant. Hij leefde en werkte namelijk in een tijd die, net als de onze, grote maatschappelijke veranderingen en onrust doormaakte.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen