De tentoonstelling "Zwart op wit – prentkunst rond 1900" in het Dordrechts Museum belicht de heropleving van de ets- en prentkunst aan het einde van de 19e eeuw. Centraal hierin staat de oprichting van De Nederlandse Etsclub in 1885, een initiatief van jonge kunstenaars die de 'vergeten' kunst van het etsen nieuw leven wilden inblazen.
Willem Witsen Heiwerker Teekengenootschap Pictura, Dordrecht
De Etsclub werd opgericht door een groep jonge, ambitieuze kunstenaars, bekend als de 'Tachtigers', onder leiding van Jan Veth, Willem Witsen en Antoon Derkinderen. Deze twintigers kwamen regelmatig samen om te discussiëren over kunst en maatschappelijke vraagstukken. Hun bijeenkomsten vonden plaats in huiskamers en kroegen, waar ze vriendschappen sloten en ongezouten kritiek op elkaars werk gaven, wat bijdroeg aan hun persoonlijke en artistieke ontwikkeling.
De Tachtigers streefden ernaar niet alleen de zichtbare werkelijkheid vast te leggen, zoals in het impressionisme gebruikelijk was, maar ook hun innerlijke gevoelens en overtuigingen te uiten. Thema's als politieke overtuigingen en religieuze gevoelens werden verbeeld, wat leidde tot de opkomst van het symbolisme in de prentkunst. Daarnaast maakte de lithografietechniek in deze periode een opmars, wat nieuwe mogelijkheden bood voor artistieke expressie.
Tussen 1885 en 1896 bracht De Nederlandse Etsclub tien portefeuilles uit met etsen van prominente leden zoals Marius Bauer, Barbara van Houten, Eduard Karsen, Philip Zilcken en Willem de Zwart. Daarnaast organiseerde de club tentoonstellingen in steden als Amsterdam, Den Haag en zelfs New York. Hier werden niet alleen werken van Nederlandse kunstenaars getoond, maar ook van internationale grootheden zoals Mary Cassatt, Félix Buhot en James McNeill Whistler, met wie de leden nauwe banden onderhielden.
Bezoekers van "Zwart op wit – prentkunst rond 1900" krijgen inzicht in de techniek van het etsen en maken kennis met het internationale netwerk van kunstenaars uit die tijd. De tentoonstelling loopt tot en met 12 januari 2025 in het Dordrechts Museum.
Klik hier om kaartjes te reserveren.