De melodie van herinnering

In een wereld waarin de prevalentie van Alzheimer en dementie blijft stijgen, met naar schatting meer dan 20 miljoen getroffen individuen wereldwijd1, is de zoektocht naar innovatieve behandelingsmethoden dringender dan ooit. Een van deze benaderingen is muziektherapie, een therapie die ons niet alleen herinnert aan de ongrijpbare kracht van muziek maar ook laat zien hoe het levens kan transformeren.

In samenwerking met

De melodie van herinnering
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

De Oorsprong van Muziektherapie

Muziektherapie is niet nieuw. Al in de oudheid gebruikten beschavingen muziek als een vorm van genezing. De moderne muziektherapie vond haar vorm in de 20e eeuw, toen pioniers zoals Helen Bonny in de VS de therapeutische waarde van muziek begonnen te verkennen2.

Hoe Muziektherapie Werkt

Dr. Oliver Sacks, de beroemde neuroloog, bestudeerde de invloed van muziek op het menselijk brein en beschreef deze in zijn boek "Musicophilia"3. Muziek, zo legt hij uit, heeft een uniek vermogen om delen van het brein te bereiken die anders ontoegankelijk zijn, vooral bij mensen met neurodegeneratieve aandoeningen.

Persoonlijke Verhalen

Henry, een oudere man die lijdt aan dementie, werd wereldberoemd dankzij de documentaire "Alive Inside"4. In een emotioneel moment zien we Henry tot leven komen wanneer hij zijn favoriete jazzmuziek hoort via een koptelefoon. Woorden die eerder onbereikbaar waren, beginnen te stromen; een mens die verloren leek, is weer verbonden met de wereld. Ook in dit filmpje zie je Paul Harvey, een pianist met Alzheimer.

Wetenschappelijke Onderbouwing

Onderzoek ondersteunt deze anekdotische bewijzen. Een studie gepubliceerd in de "Journal of Music Therapy" toonde aan dat muziektherapie kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van agitatie bij mensen met Alzheimer5. Ander onderzoek wijst op de potentie van muziek om cognitieve vaardigheden te behouden en zelfs te verbeteren in sommige gevallen6.

Muziektherapie in de Praktijk

In veel zorginstellingen is muziektherapie een vast onderdeel geworden van de behandeling. Muziektherapeuten werken hand in hand met gezondheidswerkers om individuele zorgplannen op te stellen. Een van de bekende centra in deze context is het Nordoff-Robbins centrum in Londen7, dat de kracht van muziek gebruikt om het leven van mensen met verschillende aandoeningen te transformeren.

Conclusie

Het samenspel van noten, ritmes, en melodieën doet veel meer dan alleen het plezieren van ons gehoor. Muziek heeft de kracht om te genezen, te verbinden, en herinneringen op te roepen die verloren leken. De verhalen en het wetenschappelijk bewijs rond muziektherapie wijzen op een toekomst waarin we deze tijdloze kunstvorm niet alleen koesteren om haar esthetische waarde, maar ook om haar vermogen om te zorgen, te genezen en te verlichten.

Bronnen

1: [Alzheimer's Disease International: World Alzheimer Report](https://www.alz.co.uk/research/world-report)
2: [American Music Therapy Association: History of Music Therapy](https://www.musictherapy.org/about/history/)
3: Sacks, O. (2007). Musicophilia: Tales of Music and the Brain. Knopf.
4: ["Alive Inside" Documentary](https://www.aliveinside.org/)
5: Clair, A. A., & Memmott, J. (2008). Therapeutic uses of music with older adults. Health Professions Press.
6: Thoma, M. V., et al. (2015). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE, 10(8), e0131151.
7: [Nordoff-Robbins Music Therapy Center](https://www.nordoff-robbins.org.uk/)

Dit artikel verkent het landschap van muziektherapie met een empathische en gedetailleerde blik, gebruikmakend van zowel persoonlijke verhalen als wetenschappelijke studies. Het herinnert ons eraan dat muziek een universele taal is, met een resonerende kracht die verder gaat dan woorden en het potentieel heeft om te genezen en te verbinden.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen