In de achttiende eeuw werd Europa overweldigd door een onstuitbare porseleinkoorts, waarbij vorsten en edelen zich verloren in een wereld van extravagantie en verfijning. Maar hoe is het porseleinreceptuur naar Europa gekomen? Hoe werd dit recept geheimgehouden of zelfs bewaakt? En wat voor weelderige ontwerpen kwamen hier uit deze rage voort? Antwoord op al deze vragen krijg je in de tentoonstelling Porseleinkoorts in het Princessehof in Leeuwarden.
Het verhaal over de introductie en wedijver rondom het Europees porselein wordt verteld aan de hand van twee hoofdpersonen: Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Te beginnen bij Augustus de Sterke die een indrukwekkend CV heeft als keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland. Vooral dat laatste is van belang in de context van de tentoonstelling natuurlijk. Op bevel van De Sterke slaagde de alchemist Johann Friedrich Böttger er na jaren als eerste Europeaan in porselein de maken met de juiste ingrediënten. De in Europa zo gewilde receptuur werd angstvallig bewaakt. Hierdoor werd de eerste productieplaats van porselein niet gevestigd in een fabriek, maar op een plek waar niemand ongezien kon binnenkomen of vertrekken: het ‘porseleinslot’ Albrechtsberg bij Meissen.
De tweede leidraad wordt verteld door Madame de Pompadour. Zij was de vertrouweling, maîtresse en cultureel adviseur van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk. In de tentoonstelling zie je dan ook verschillend porselein wat bijvoorbeeld op het Franse hof te zien was. Ook het ontwerp van de expositie accentueert dit en vult het porselein met bloemen, dieren, pastelkleuren en gouden tierelantijnen mooi aan.
Het Princessehof werkte voor deze tentoonstelling samen met grote Europese keramiekcollecties zoals Porzellansammlung in Dresden, Musée national de Céramique in Sèvres en andere belangrijke porseleinverzamelingen, zoals die van het Louvre en Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Dit resulteert in een samenkomst van 150 objecten van fantastische kwaliteit. Pak dus nu je kans om al deze topstukken bij elkaar te zien en raak ook in de ban van de Porseleinkoorts!
Van de website, geen creative Commons. Video staat op Youtube.
In Leeuwarden is nog veel meer cultureels te ontdekken! Check vooral deze culturele hotspots: