Cultuurtip: bezoek het nieuw geopende Nationaal Holocaust Museum

Begin deze maand, op 10 maart, werd het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Het museum belicht de Jodenvervolging in Nederland en presenteert deze heftige geschiedenis zonder terughoudendheid, waarbij de slachtoffers een herkenbaar gezicht krijgen.

In samenwerking met

Cultuurtip: bezoek het nieuw geopende Nationaal Holocaust Museum
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Beeld Max Hart Nibbrig

Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden in Nederland zij aan zij, met gelijke rechten. Tijdens de bezetting werden echter ongeveer zes miljoen Joden in Europa vermoord door de nazi's, wat bekend staat als de Holocaust of Sjoa. Driekwart van de Joodse bevolking in Nederland kwam om het leven. Gedurende de periode van 1940 tot 1945 werden onder bevel van de Duitse bezetter in Nederland niet alleen Joden, maar ook Roma en Sinti systematisch gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het museum behandelt ook het dagelijks leven van Joden vóór de Tweede Wereldoorlog, hun ervaringen tijdens de bevrijding en hoe de Holocaust wordt herinnerd in onze nationale cultuur.

De collectie

Het museum onthult de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto's en films, geluidsopnamen, documenten en installaties. Deze waardevolle artefacten zijn afkomstig uit diverse museumcollecties, zowel nationaal als internationaal. Onder hen bevinden zich bijzondere voorwerpen die toebehoorden aan slachtoffers, overlevenden en nabestaanden, waarvan velen voorheen niet voor het publiek toegankelijk waren. Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht, de mantel waarin een verzetsman zich als Sinterklaas vermomde om illegale documenten te verspreiden, en een broche die vlak bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven, zijn slechts enkele voorbeelden van deze aangrijpende collectie. Deze objecten geven een tastbare en indringende inkijk in de persoonlijke verhalen achter de Holocaust. Bovendien presenteert het Nationaal Holocaustmuseum recent geschonken voorwerpen van overlevenden en nabestaanden, die nog nooit eerder voor het publiek te zien waren. Dit draagt bij aan een nog completer begrip van de tragische gebeurtenissen en de menselijke ervaringen tijdens deze duistere periode in de geschiedenis.

De locatie

Het Nationaal Holocaustmuseum opent in de voormalige Hervormde Kweekschool, gelegen tegenover de gerenoveerde gedenkplaats Hollandsche Schouwburg. Beide locaties maken deel uit van het Joods Cultureel Kwartier. De Kweekschool is ook een historisch gebouw dat tijdens de oorlog, net als de naastgelegen Crèche, door de nazi's werd gebruikt als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. De directrice van de school, Henriëtte Pimentel, speelde een essentiële rol door honderden van hen te helpen ontsnappen, onder andere via de Kweekschool.

Info

  • (Bijna) elke dag open 10.00 - 17.00 uur
  • Voor volwassenen en kinderen (vanaf 10 jaar)
  • Adres: Plantage Middenlaan 27, Amsterdam 
  • Klik hier voor meer informatie over het museum.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen