Wereldmuseum, Rotterdam

Het prachtige gebouw van het Wereldmuseum in Rotterdam is gehuisvest in het voormalige clubgebouw van de Koninklijke Jachtvereniging uit 1851. Het kijkt uit over de Maas en ligt vlak bij het clubgebouw van de Koninklijke Roei & Zeilvereniging ‘De Maas’ bij de Veerhaven. De voorzitter van de Jachtvereniging, prins Hendrik (1820-1879), ontving bijzondere geschenken van onder meer Rotterdamse reders en wetenschappers en stelde deze tentoon in het gebouw. Na zijn overlijden werd het gebouw verkocht aan de gemeente Rotterdam en is het sinds 1885 ingericht als Museum voor Land- en Volkenkunde. Later werd het omgedoopt tot Museum voor Volkenkunde. Het museum ontving allerlei kunst- en gebruiksvoorwerpen die Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden van over de hele wereld meebrachten. Deze voorwerpen worden vandaag de dag nog steeds tentoongesteld. 

In samenwerking met

Wereldmuseum, Rotterdam
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Jun 6, 2024

Omdat het gebouw uit vier etages bestaat is het 't beste om de lift te nemen naar de derde etage. Op de vierde etage is het atelier dat wordt gebruikt voor het geven van workshops. Op de derde etage vind je de vaste tentoonstelling "Kruispunt Rotterdam". Hierin wordt onder meer het verhaal verteld over de traditionele batiktechnieken in het Midden-Oosten, India, China en Europa. Bekijk hier bijvoorbeeld de film met Nederlands-Chinese modeontwerpster Angelle Chang en Chinese beeldend kunstenares Fenmei Hu; of de film gemaakt door de Congolese kunstenaar Bouba Dola. Alle voorwerpen zoals tassen, sieraden en schimmenspel poppen die je op de derde etage ziet, zijn voor een groot deel in de negentiende en twintigste eeuw naar Rotterdam gebracht vanuit verre landen door missionarissen en zendelingen uit Suriname en Nederlands Indië. 

Op de tweede etage is een bijzondere tentoonstelling te zien die is samengesteld door Osei Bonsu, een Brits-Ghanese curator international art bij Tate Modern in Londen. Hij noemde zijn expositie 'A World in Common’. Het stelt de veelzijdige fotografie in Afrika ten toon en is gemaakt door tweeëntwintig Afrikaanse kunstenaars. Tussen de kleurrijke portretten van koningen en koninginnen hangen foto's van grauwe landschappen, maar ook foto's en portretten van gezinnen. Deze tentoonstelling is tot en met 25 augustus 2024 te zien. 

De tentoonstelling "Kolonialisme en Rotterdam" op de eerste etage laat zien hoe het wereldwijde kolonialisme in vijf verschillende thema's in de loop der eeuwen doorwerkt in de stad Rotterdam. Hier wordt aandacht geschonken aan de Rotterdamse stadscultuur, het Zomercarnaval, bijzondere voorwerpen uit Nederlands-Indië, maar ook een bijzonder zilveren en gouden tafelstuk. Te zien tot 3 november 2024. 

Tot slot is er op de begane grond de ‘Superstraat’. Een kleurrijk nagebouwd straatje met onder andere de toko van Aga, waar je haar mag helpen met het scannen van  boodschappen. Neem een kijkje in het kantoor van de architect waar je met legoblokjes jouw eigen huis kunt bouwen, of ga samen met Rodney een dansje instuderen voor het zomercarnaval. Mijn jongste kleinkind wilde hier eigenlijk de hele dag wel blijven. 

Ook op de begane grond is een gezellig museumcafé en een museumwinkel met boeken, sjaals, sieraden, tassen, kleding, poppen en kaarten. 

Waar 

Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam, wereldmuseum.nl 

‍Must see

Kruispunt Rotterdam.

Te doen voor de kids 

Superstraat open op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Tijdens de schoolvakanties elke dag geopend. Je kunt hier ook je verjaardag vieren. 

Workshop in eigen atelier op de vierde etage.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen