Een van de meest bijzondere - en misschien wel de kleinste - musea in Nederland die ik ooit heb gezien is het Huygens Hofwijck, het voormalige woonhuis van dichter en musicus Constantijn Huygens (1596-1687). Hij woonde hier een groot deel van zijn leven en ontwierp zelf het huis en de tuin. Het vierkante huis van tien bij tien meter met gele luiken en vijftien grisailles wordt omringd door water en is bereikbaar via een stenen brug. Het heeft drie verdiepingen en is nu ingericht als museum waar je een kijkje kunt nemen in het leven van Huygens.
Op de begane grond vind je de pronkzaal met ernaast de bibliotheek. Via een wenteltrap kom je in de kelder met authentieke keuken en een open haard, schilderijen, kook- en tuinboeken en zeventiende-eeuwse archeologische vondsten. Op de eerste etage is de werkkamer van Huygens met familieportretten, kunstvoorwerpen en talloze brieven en gedichten die hij heeft geschreven. De laatste wenteltrap gaat naar de (lage) zolderverdieping, deze is geheel gewijd aan het leven van Christiaan Huygens (1629–1695) een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en zoon van Constantijn Huygens.
Je ziet hier een verzameling zeventiende-eeuwse telescopen en uurwerken. Je kunt hier, net als Christiaan zelf, ontdekken en uitvinden hoe een slingeruurwerk of een toverlantaarn precies werkt, maar wanneer je liever wil ontdekken hoe hij de ring rondom Saturnus ontdekte, dan kan dat natuurlijk ook. Het meest bijzondere aan dit museum is wel de unieke tuin, deze heeft namelijk de contouren van het menselijk lichaam. Huygens ontwierp deze tuin in overleg met architect Jacob van Campen. Via de entree van het museum wandel je door een lange laan – de linkerarm – bij de schouder ga je de hoek om, en via de borstkas en nek naar het hoofd, ofwel het huis. De fruitboomgaard bevindt zich op de plek van de buik. Het onderlichaam is helaas verdwenen, daar ligt nu station Voorburg. De symmetrisch aangelegde tuin wordt omzoomd door hoge beukenhagen. Aan weerszijden van het water is een kleine kruidentuin, de namen van de kruiden staan op een bordje. Het stuk bos rechts van Hofwijck noemde Huygens “de getemde wildernis”. Hier maakte Huygens ook graag een praatje met passerende schippers op de Vliet.
Breng na afloop ook even een bezoek aan museum Swaensteyn dat bij museum Huygens Hofwijck hoort en te herkennen is aan een smeedijzeren uithangbord met een zwaan. Het is gevestigd in een prachtig pand dat in 1805 gebouwd werd in opdracht van de plaatselijke notaris. De vaste collectie gaat over het leven van de Romeinen in de Romeinse stad Forum Hadriani, thans Voorburg. Ook schenkt het museum veel aandacht aan het leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de jongste dochter van koning Willem I. Zij woonde enige tijd op de buitenplaats Rusthof aan de Vliet (Oosteinde 23 in Voorburg).
Beide musea hebben een erg aardige museumwinkel maar geen café. In de Herenstraat is er gelukkig genoeg aanbod voor koffie of lunch, zoals brasserie Aan de Tafel of The River. Het laatste restaurant heeft een groot terras aan de Vliet, je kunt er zelfs met de boot aanmeren.
Buitenplaats Huygens Hofwijck, Westeinde 2a, Voorburg, hofwijck.nl
Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, Voorburg, swaensteyn.nl
Brasserie Aan de Tafel, Herenstraat 19a, Voorburg, aandetafel.nl
Restaurant The River, Kerkstraat 60, Voorburg, restauranttheriver.nl
De bijzondere tuin.
Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar is er een speurtocht waarbij je op zoek gaat naar Geckie, het lievelingshondje van Constantijn Huygens, die je meeneemt langs zijn favoriete plekjes, gratis bij de kassa van het museum.