Vlaardingen, Museum Vlaardingen

Dit museum dat ruim 100 jaar geleden nog “Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum” heette, begon met een collectie voorwerpen die de in Vlaardingen geboren advocaat en verzamelaar Simon van Gijn aan het museum schonk. Deze collectie werd ondergebracht in de suite van een pand aan de Lijnstraat. Het museum groeide in de loop der jaren zo snel door schenkingen van diverse organisaties en inwoners dat het museum in 1962 heropend werd aan de Westhavenkade 45 in het 'Reedershuys'. Alweer tien jaar later moest het museum wegens ruimtegebrek verhuizen naar ‘Het huis met de Lindeboom’ aan de Westhavenkade 53, dat in 1971 officieel werd heropend door prinses Beatrix. Dit pand is oorspronkelijk gebouwd in 1742 als woonhuis voor Abraham van der Linden (1684-1767); hij was koopman, reder en burgemeester van Vlaardingen. Na een ingrijpende renovatie wordt het museum uitgebreid met een modern pand en in 2015 heropend.

In samenwerking met

Vlaardingen, Museum Vlaardingen
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Om alles te kunnen zien in dit museum is het 't handigst wanneer je bij binnenkomst de lift neemt naar de tweede etage. Je krijgt hier op allerlei gebied veel uitleg via video's, zoals bij het topstuk van de collectie, de zogenaamde boomstamkistman, het skelet van een man tussen de 50 en 60 jaar. Volgens zijn DNA gaat het om een man die leefde rond het jaar 1000 en vermoedelijk uit Engeland of Duitsland afkomstig was. Het skelet dat was begraven in een uitgeholde boomstam werd in 2002 gevonden na opgravingen op de Markt in Vlaardingen. Het gezicht van deze man kon worden gereconstrueerd en ziet er griezelig echt uit. Je ziet hier ook diverse archeologische ontdekkingen, zoals de boomstamkano uit 683 v. Chr. en een vuurstenen bijl. Op de eerste etage is er een expositie over de Vlaardingse haringvloot die vanaf de zeventiende eeuw uitgroeide tot de grootste van de wereld. “Haring uit Vlaring” is tot op de dag van vandaag dan ook een begrip. Traditiegetrouw werd het eerste vaatje haring met een haringsjees vanuit Vlaardingen naar het paleis van de Koning gereden. De foto toont prinses Juliana die in 1973 een haringvaatje mocht ontvangen. Hier is ook de expositie “Behouden Vaart' met onder andere mooie scheepsmodellen. 

Neem tot slot ook een kijkje in het Huis de Lindeboom, het voormalige woonhuis van Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta. In de Blauwe Salon hangen schilderijen van de in Vlaardingen geboren Arij Pleijsier (1819–1879). Doordat hij vele zeegezichten en maritieme gebeurtenissen schilderde, had hij de bijnaam 'marineschilder'. Pronkstuk is wel de hoge archiefkast met het wapen van Vlaardingen in de kap. De eet- of koepelkamer heeft een prachtige plafondschildering uit 1750 en geschilderd behang uit de achttiende eeuw. Op de begane grond is een museumcafé waar je koffie, thee of fris kunt kopen met iets lekkers erbij, zoals gevulde koeken, stroopwafels of Vlaardingse ijzerkoekjes. De koekjes danken hun naam aan de gietijzeren bakplaat waarop ze worden gebakken en zijn ook te koop in de museumwinkel. En ben je op een donderdag of zaterdag in het museum, breng dan ook een bezoek aan de historische haringlogger VL92 Balder uit 1912 die vóór het museum ligt afgemeerd en alleen op deze twee dagen te bezichtigen is, 

Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen, museumvlaardingen.nl 

Must see: De historische haringlogger VL92 Balder, zie zeilloggerbalder.nl  

Kids: Kinderen kunnen er een speurtocht volgen of je verkleden als visser. In de schoolvakanties zijn er ook themafeestjes, een ridder- of prinsessenfeestje. Er zijn ook leuke workshops of knutselmiddagen. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen