Schoonhoven is al eeuwen bekend om zijn zilver en dat merk je tijdens een wandeling door deze stad langs talloze ateliers, winkels, galeries en werkplaatsen van goud- en zilversmeden. Schoonhoven heeft als enige stad in Nederland een vakschool die opleidt tot goud- of zilversmid, juwelier of uurwerkmaker, met als extra vak edelsteenkunde en sieraden ontwerpen. Maar het mooiste is wel het Zilvermuseum, sinds 1978 gevestigd in het voormalige 16e-eeuwse Sint Elisabethklooster.
In het museum vind je een grote collectie Nederlands zilver die bestaat uit gebruiksvoorwerpen van 1600 tot nu, sieraden en kerkelijk zilver. Ook vind je hier zilver van onder meer Piet Hein Eek en objecten uit de Koninklijke Van Kempen & Begeer Zilverfabriek (in 2018 overgenomen door The Cookware Company in België).
Tot 29 september 2024 kun je nog genieten van de tentoonstelling 'Aan Tafel met Helene Kröller-Müller”. Je ziet hier een prachtige collectie tafelzilver dat op haar verzoek door de architecten Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) en Henry van de Velde (1863-1957) is ontworpen. Erg aardig is ook de maquette van haar voormalige woonhuis, het Jachthuis St. Hubertus, dat bij deze expositie staat. Helene Kröller-Müller is alom bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst en het gelijknamige museum op De Hoge Veluwe. Tot en met 27 oktober 2024 is de tentoonstelling “Een feestje van JEWELSte” te zien, met een overzicht van het bijzonder mooie werk van edelsmid Anke AMO Akerboom (1957) van de afgelopen 45 jaar. Het meest bijzondere is wel een ketting gemaakt met cavia keutels.
Neem ook een kijkje in de Zilversmederij, waar je met eigen ogen kunt zien hoe zilversmeden prachtige creaties maken van goud en zilver. Vind je het leuk om hier een eigen sieraad te maken? Boek dan een workshop ‘draadsieraad maken’ of ‘ajour zagen’. Ook is er een workshop voor volwassenen waarbij je een sieraad maakt onder begeleiding van een professionele goudsmid.
Op de laatste vakantiedag ging ik er met de twee jongste kleinkinderen naartoe. Ze mochten zelf aan de slag in de zilverwerkplaats op de tweede verdieping. Ze konden bij de kassa uitzoeken wat ze wilden maken, de een koos voor een ring en de ander voor een hangertje. Al het gereedschap wat je hiervoor nodig hebt, is ruimschoots aanwezig.
Na afloop dronken we nog een glaasje fris met iets lekkers erbij in het museumcafé. De specialiteit is een Schoonhovenaartje, een moccahazelnootschuimgebakje van de plaatselijke bakkerij Kok. In de museumwinkel kun je prachtige zilveren sieraden, fotolijsten, kaarsenstandaards en nog veel meer kopen.
Loop na afloop ook even binnen bij het juweliersbedrijf van Rikkoert, gevestigd in zes oud-Hollandse grachtenpanden en een voormalige synagoge aan de Haven 1-13. Rikkoert is een bekende naam in Schoonhoven, het familiebedrijf is er al sinds 1876 gevestigd. Je vindt er een grote collectie zilveren sieraden, tafelzilver, kandelaars, broodmanden en fotolijsten, maar ook klokken. Het Edelambachtshuys van Rikkoert op nummer 13 is gevestigd in de voormalige joodse synagoge. Het gebouw is geheel gerestaureerd in originele staat en heeft een vrouwengalerij, een zilversmidskelder en een ritueel badhuis. Bewonder hier de prachtige zilveren museumcollectie met een privécollectie van drie eeuwen antiek Schoonhovens zilver en neem een kijkje in de open zilversmidswerkplaats.
Nederlands Zilvermuseum, Kazerneplein 4, Schoonhoven, zilvermuseum.com
Rikkoert, Haven 1-13, Schoonhoven, rikkoert.nl (op zondag gesloten)