Trompenburg Tuinen & Arboretum is een begrip in Rotterdam bij natuurliefhebbers. Het groene museum van ruim acht hectare is ontstaan in de negentiende eeuw toen de Engelse zakenman James Smith (1824-1892) zich in Rotterdam vestigde en het gebied rond Trompenburg kocht. James liet de tuin in 1870 aanleggen in Engelse landschapsstijl door Jan David en Louis Paul Zocher. James verzamelde bomen uit de hele wereld. Vandaag de dag zijn er nog bomen te vinden van de eerste aanplant, zoals enkele zomereiken en Hollandse essen, een reuzenlevensboom en een taxus. Het park, sinds 1958 in het bezit van de Stichting Volkskracht Natuurmonumenten, bevat circa vierduizend verschillende soorten bomen, struiken en vaste planten. In januari zie je er de eerste winterakonieten en de bloeiende toverhazelaars, in het voorjaar bloeien de bollen en de rododendrons, in de zomermaanden de vaste plantenborders en in het najaar word je getrakteerd op spectaculaire herfstkleuren. Neem ook even een kijkje in de woestijnkas, vlak bij de volière, met een bijzondere collectie vetplanten.
Deze keer gaat mijn oudste kleindochter weer met mij mee. We beginnen in het entreepaviljoen met een cappuccino, een warme chocolademelk en een lekkere muffin, en we kijken even rond in de winkel met tuingereedschap. Daar vind je bijvoorbeeld harken en schoffels, maar ook vogelbadjes en andere attributen. Buiten staan allerlei tuinplanten te koop, maar dat bewaren we voor de afsluiting van de dag. We volgen het routekaartje en gaan als eerste een kijkje nemen in de Overtuin van het Arboretum, alleen te bezichtigen met een speciale toegangskaart verkrijgbaar bij de hoofdingang. Aan het einde van het wandelpad bij het Pinetum vind je een poort naar de Groene Wetering, wanneer je hier schuin de weg oversteekt naar het gietijzeren hek van de Overtuin, kun je jouw kaartje scannen om vervolgens zo het voedsel bos in te wandelen. Ooit was hier een historische boomgaard waar kippen rondscharrelden, maar sinds 2018 is het voedselbos hier geopend met een kleine boomgaard met appels, pruimen, kruisbessen, rode bessen en verschillende soorten groente. De oogst wordt onder meer verkocht aan verschillende restaurants in Rotterdam. Na afloop wandelen we weer terug naar het arboretum en genieten van de bloesembomen, bloeiende rododendrons en azalea's, de bruggetjes en de waterpartijen. In het uiterste puntje van Trompenburg is het theehuis Flora. Laat je hier verwennen met een lekkere lunch onder een grote parasol op het terras of binnen in het onlangs gerenoveerde theehuis.
Trompenburg is druk in de weer met het organiseren van leuke workshops en rondleidingen. Voor kinderen van zes tot negen jaar is er gedurende zes zondagochtenden in mei en juni een cursus botanisch tekenen. Docente Steffanie le Sage neemt de kinderen mee naar de mooiste plekjes in het arboretum. Voor volwassenen zijn er themawandelingen onder leiding van een gids, je kunt een workshop cactus stekken volgen én in het eerste weekend van mei wordt de befaamde plantenmarkt gehouden. In de verschillende kraampjes bieden kwekers hun (biologische) vaste planten, struiken en bollen aan. Hierbij horen natuurlijk ook kraampjes met tuingereedschap, tuindecoratie en op de terrassen kun je genieten van koffie met taart of een lunch. Ook voor kinderen zijn er gedurende dit weekend leuke activiteiten. Wanneer je nog meer wilt weten over de geschiedenis van het Arboretum of de overtuin, de namen van de bomen, struiken en planten, kun je een rondleiding boeken met een van de gidsen, leuk als gezinsuitje of met vrienden. Aan zo'n rondleiding kunnen maximaal twaalf personen deelnemen. Je leert onderweg natuurlijk ook nog eens hoe je zelf een goede plantenverzorger wordt
Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, Rotterdam, trompenburg.nl
Voedselbos
Te doen voor de kids
Tot en met 2 juni is er een voorjaarsbingo voor kinderen. Je gaat met een bingokaart op pad door de tuinen en wanneer je alle vakjes hebt ingevuld heb je bingo. Na afloop krijg je een klein cadeautje.