De laatste keer dat ik in Paleis Het Loo was, moet zes jaar geleden geweest zijn. Dit was een paar dagen voordat het paleis voor een restauratie en verbouwing ruim vijf jaar gesloten zou zijn. In april 2023 heropende Paleis Het Loo de deuren met een nieuw entree en nieuwe tentoonstellingszalen. Onder het voorplein is een moderne indrukwekkende hal gecreëerd waar het daglicht door glazen parterres naar binnen schijnt.
Deze uitbreiding van de paleisentree werd gerealiseerd en ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau KAAN met een vloeroppervlak van 5.000 m2. Paleis Het Loo staat overigens niet voor niets, samen met zes andere genomineerden, op de lijst 'Mooiste Musea ter Wereld 2024' van Prix Versailles. De winnaars worden eind november 2024 bekendgemaakt.
De geschiedenis van Paleis Het Loo begint in 1684, in dit jaar kochten koning-stadhouder Willem III en prinses Mary II Stuart een klein kasteel, het Oude Loo. Ernaast lieten zij een nieuw zomerverblijf bouwen, Paleis Het Loo. Achtereenvolgens hebben ook koning Willem I en koningin Wilhelmina in Paleis Het Loo gewoond. Slot 't Oude Loo is sinds 1968 eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt verhuurd aan koning Willem-Alexander. Sinds 1984 is Paleis Het Loo een museum.
Je kunt het beste beginnen in het onderhuis met de introductiefilm over hoe Paleis Het Loo in de loop der eeuwen is veranderd. In de expositieruimtes wandel je door zes periodes van de Oranjes, van Willem I tot Amalia met schilderijen en objecten. Ook zie je hier de tentoonstelling 'Sporen uit het verleden', met archeologische opgravingen, maar ook bierpullen en het bellenbord van het personeel.
En dan is het tijd om het paleis te gaan bezichtigen, je kunt de verschillende routes zelfstandig volgen, eventueel met een audiotour die je ook op je eigen smartphone kunt downloaden. Er zijn drie verschillende tours: Willem en Mary, Huis van Wilhelmina en Thuis bij de Oranjes. Alle kamers zijn gerenoveerd en zien er werkelijk prachtig uit. Het is 't beste om van tevoren een tijdslot te reserveren zodat je alle ruimte krijgt voor de bezichtiging. Tot 1 januari 2025 is er een speciale tentoonstelling met een unieke kleurrijke pop art serie Reigning Queens. Deze serie bestaat uit zestien zeefdrukken van vier koninginnen gemaakt door Andy Warhol in 1985: koningin Beatrix, koningin Elizabeth II van Engeland, koningin Margrethe II van Denemarken en koningin Ntombi Tfwala van Eswatini, voorheen Swaziland. Andy Warhol portretteerde deze vier vrouwen op het moment dat zij de enige heersende koninginnen in de wereld waren.
En het hoogtepunt van je bezoek is wel het dak van het Paleis, via hoge smalle trappen te bereiken. Je wordt beloond met een schitterend uitzicht op de tuinen van het Paleis. De tuin ziet er nog hetzelfde uit zoals de eerste bewoners het in 1684 wilden. Het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland, een symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en fonteinen, met als unicum de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. In de boventuin staan twee colonnades die oorspronkelijk het paleis met de zijvleugels verbonden.
Paleis Het Loo heeft diverse horecagelegenheden. In het onderhuis is een klein café voor koffie of thee met iets lekkers erbij. Op de begane grond is de voormalige balzaal en bioscoop omgetoverd tot een modern restaurant met een groot terras met uitzicht op de tuin. Aan het stallenplein is grand-café de Prins Hendrik garage, ook hier kun je terecht voor koffie, thee of een lunch. En voorbij de tuinen is café Colonnades, een eenvoudig huisje waar je koffie, thee, fris en kleine snacks kunt kopen.
Paleis Het Loo, Koninklijk Park 16, Apeldoorn.
Voor kids: Speciaal voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar is het Juniorpaleis gebouwd. Met een grote smartphone kunnen ze allerlei opdrachten uitvoeren, zoals een taart versieren in de paleiskeuken, een dansje leren en bloemen schikken.
Je kunt ook een speurtocht door het paleis maken of in de tuinen zoeken naar aanwijzingen. De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de balie van de entree.