Een van de mooiste lanen in Den Haag is voor mij het Lange Voorhout. In de zeventiende en achttiende eeuw werden hier schitterende herenhuizen gebouwd voor adellijke personen. Deze huizen staan aan weerszijden van een brede laan, het “Schelpenpad” genaamd. Deze laan is al eeuwen geleden aangelegd op zandgrond en door het laagje schelpen kon worden voorkomen dat de paardenkoetsen na een regenbui vast kwamen te zitten in de modder.
Een van de mooiste woonhuizen is het stadspaleis waar nu Museum Escher is gevestigd. Het is ontworpen in 1760 door architect Pieter de Swart voor Anthony Patras, burgemeester van het Friese stadje Sloten en gedeputeerde bij de Staten-Generaal. Een eeuw later erfde koningin Emma (1858-1934) het pand van haar overleden zwager Prins Hendrik en ging er -na een uitgebreide verbouwing- wonen. Bij deze renovatie werd ook een derde verdieping toegevoegd voor de hofdames en het personeel. De hoofdtrap naar de eerste verdieping kreeg koperen leuningen en sierlijke decoraties. Deze prachtige trap lijkt door te lopen naar de tweede verdieping, maar dat is een optische illusie, de trap komt maar tot de eerste etage. Alleen koningin Emma, haar bezoek en de belangrijkste leden van de hofhouding mochten van deze chique trap gebruikmaken. Het bedienend personeel moest de trap naar de tweede en derde etage gebruiken die achter alle deuren aan de linkerkant van het gebouw loopt. Deze redelijk smalle trap wordt nu nog steeds gebruikt door de bezoekers. Koningin Emma woonde er – alleen in de winter – tot haar overlijden; na haar dood gebruikten koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix het als werkpaleis. In 1990 verkocht de koninklijke familie het paleis aan de gemeente Den Haag.
Sinds 2002 heeft het Paleis aan het Voorhout een nieuwe bestemming, namelijk een museum met werken van Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Escher - Mauk voor zijn vrienden - was graficus en het meest beroemd om zijn bijzondere tekeningen, zoals de metamorfose van de rups die een vlinder wordt, of de zwart-wit tekening met vissen en vogels. Gedurende zijn leven maakte Escher 448 litho's, houtsneden en houtgravures en meer dan tweeduizend tekeningen en schetsen. In dit museum is een permanente collectie van ruim honderdtwintig prenten te zien. Al deze prenten vind je tijdens de route door de zalen van het museum, zoals in de voorsalon waar koningin Emma officiële ontvangsten hield, of in de groene salon waar zij haar gasten ontving of at met haar hofhouding. De drie schilderijen die je hier boven de deuren ziet, waren een kerstcadeau van koningin Wilhelmina voor haar moeder. Vanuit het achterraam kijk je uit op het voormalige koetshuis. Vergeet niet af en toe even omhoog te kijken naar de prachtige plafonds met de bijzondere kristallen lampen in de vorm van een zeepaardje, een vis, fles of een paraplu. Deze lampen zijn gemaakt door kunstenaar Hans van Bentem. Op de tweede etage is de kamer met een balkon aan de voorzijde met uitzicht op het Lange Voorhout, vanaf dit balkon zwaaide koningin Juliana naar het volk op Prinsjesdag.
Via de smalle diensttrap kom je op de tweede etage; hier is een interactieve tentoonstelling, zoals in de zaal met op-art waar de kunstwerken lijken te bewegen, maar dat blijkt slechts een illusie. Heel leuk om een magische foto te laten maken door de fotograaf (hiervoor betaal je vijf euro). Ik deed dat ooit jaren geleden met mijn oudste kleinzoon. Op dezelfde etage waar ook video's vertoond worden over het leven van Escher, verbaas je je over een 'bewegend' schilderij en kijk je je ogen uit in de magische bollen. In de voormalige eetkamer is nu de Paleiswinkel waar je allerlei leuke souvenirs kunt kopen. Het museum heeft een eigen MC Café, gevestigd in de voormalige keuken, maar nog mooier is natuurlijk om een koffie met een taartje te gaan eten in het Stadspaleis schuin tegenover het museum, Hotel Des Indes.
Adres: Museum Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag.
Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-56, Den Haag.
Voor de kinderen: Op dinsdag tot en met zondag is er een kinderpuzzelroute verkrijgbaar bij het museum. Voor kinderen van zeven tot zestien jaar is er elke zondagmiddag in het atelier een workshop ‘linoleum snijden’.
Meer leuke museumbezoeken van Ellie lezen? Klik dan hier.