Een van de meest imposante gebouwen in Zwolle is wel Museum De Fundatie. Dit voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841 en ontworpen door de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het museum, geopend in 2005, kenmerkt zich door de hoge kolossale zuilen, zowel aan de Blijmarkt als aan de Potgietersingel. Het ellipsvormige dak van het museum, de 'wolk' genoemd, is bekleed met 55.000 driedimensionale witblauw geglazuurde tegels van de Koninklijke Tichelaar in Makkum en is een ontwerp van de Limburgse architect Hubert-Jan Henket.
De collectie van het museum bestaat voor een groot deel uit een verzameling kunst van Dirk Hannema (1895-1984). Hij was directeur van Museum Boijmans in Rotterdam en oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie. Andere kunstwerken zijn onder meer door kunstenaar Paul Citroen en acteur Henk van Ulsen aan Museum De Fundatie geschonken. Je vindt
Ik bewonderde de grote collectie Nederlandse kunst met onder meer schilderijen van Piet Mondriaan, Paul Citroen, Charley Toorop, Jan Toorop, Jeroen Krabbé, Jan Sluijters en Karel Appel. Iedere drie maanden wordt deze collectie 'vernieuwd' met schilderijen die de Fundatie in eigen bezit heeft. Van 5 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 is er een overzichtstentoonstelling van Marianne von Werefkin (1860-1938), een Russische expressionistische schilder. Zij was gehuwd met Alexej von Jawlensky (1864-1941), eveneens een Russische expressionistische schilder. Samen met Wassily Kandinsky behoorden Jawlensky en Von Werefkin tot de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.
Eveneens van 5 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 is er de bijzondere expositie ReCharge in de ''Wolk” van de Zwolse kunstenaars Delic en Huda. Zij laten je als bezoeker gedurende vijftien minuten ontsnappen aan alle prikkels van buitenaf in een koepel met een doorsnede van acht meter. Kort samengevat wordt je zenuwstelsel weer tot rust gebracht door de verschillende geluidsfrequenties en beeldende kunst die je in de koepel ervaart. Delic en Huda hebben dit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht.
Na afloop kun je een beetje bijkomen met een cappuccino of thee met taart in Hannema’s museumbar, je kunt dan meteen genieten van het mooiste uitzicht over Zwolle. Ook een fijn adres is Villa Suikerberg, een mooie brasserie met een groot terras gelegen naast De Fundatie. Je kunt er uitgebreid ontbijten, van koffie met taart of een lunch genieten, of helemaal feestelijk, jezelf laten verwennen met een high tea of high wine.
En wanneer je dan toch in de buurt bent, breng dan ook een bezoek aan het buitenmuseum van de Fundatie, kasteel Het Nijenhuis, 17 kilometer ten zuiden van Zwolle. Het kasteel dat al eeuwenlang werd bewoond door adellijke geslachten, is ontworpen in 1662 door Philips Vingboons in Hollands-classicistische stijl. Nadat de adellijke familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, raakte het kasteel in verval. Op initiatief van kunstverzamelaar Dirk Hannema werd het kasteel gerestaureerd en verbouwd tot museum. Rond het kasteel is een beeldentuin met ruim honderd beelden uit de collecties van museum De Fundatie. Maak na het museumbezoek een wandeling door het prachtige landschapspark met een moestuin, een oranjerie, een theehuisje en een ijskelder. Begin- en eindpunt van de vier kilometer lange wandeling is de oeroude Diepenheimse watermolen.
Adressen: Museum De Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle
Villa Suikerberg, Potgietersingel 1a, Zwolle
Kasteel Het Nijenhuis, Het Nijenhuis 10, Wijhe
Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen zelf een tekening maken van een van hun favoriete schilderijen in het museum. Na afloop laat je de tekening zien bij de museumwinkel, waarna je een mooie kaart mag uitzoeken.
Iedere twee weken schrijft Ellie een leuke column vol inspiratie voor museumbezoeken (met kleinkinderen). Meer lezen? Klik dan hier.