Een van de mooiste plekjes van de hoofdstad van Zeeland vind ik wel het schilderachtige Abdijplein. Met zijn vijf torens, poorten en het Provinciehuis is het een plaatje om te zien. Sinds 1972 is hier het Zeeuws Museum gevestigd in de voormalige 12e-eeuwse Abdij, een prachtig gebouw met rode luiken en een moderne glazen entree. Ik begon mijn bezoek allereerst met een cappuccino en een stuk huisgemaakte appeltaart in het ZM museumcafé. Met een beetje geluk schijnt de zon en kun je op het terras genieten van het prachtige uitzicht op het Abdijplein, volgens velen het mooiste ter wereld.
Maar hierna is het echt tijd voor een bezoek aan het museum. Je kunt er twee tijdelijke tentoonstellingen bewonderen, namelijk als eerste de modetentoonstelling 'DARN', wat zoiets betekent als 'gestopt gat in kleding'. Je ziet hier prachtige voorbeelden van merk- en oefenlappen met borduur- en stopwerk. Ook het MoMu in Antwerpen en het Museum Arnhem hebben bijzondere oefenlappen uit hun textielcollectie uitgeleend. De tentoonstelling duurt tot en met 25 januari 2026.
Tot en met 25 mei 2025 is er de tentoonstelling 'Heden van het slavernijverleden' met een collectie historische voorwerpen en kunstwerken van het Wereldmuseum aangevuld met een aantal Zeeuwse stukken. Hierbij hoort ook het handwerkproject 'Draden van ons Nederlandse slavernijverleden'. Het bijzondere van dit project is dat in werkplaatsen in de hele provincie wordt gewerkt aan een driedelig wandkleed, waaronder ook in het Maritiem muZEEum in Vlissingen. Wanneer het wandkleed klaar is, maakt het een rondreis door de provincie.
In de vaste collectie 'Dit is Zeeland' zie je honderden collectiestukken, waaronder (uiteraard) traditionele Zeeuwse kostuums, hedendaagse kunstwerken, maar ook topstukken van Jan Toorop en Piet Mondriaan. De grootste publiekstrekkers zijn wel de 16e-eeuwse wandtapijten van vier bij acht meter. De zes Zeeuwse wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Ze zijn gemaakt tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten van Zeeland door vier wevers. De wandtapijten illustreren de zeeslagen bij Bergen op Zoom, Lillo, Rammekens, Veere en Zierikzee. Neem er maar even de tijd voor om alle details in je op te nemen.
Tot slot zijn de Wonderkamers aan de beurt; hier zie je in drie kamers, verstopt achter kleurrijke wandschilderingen, vitrines met meer dan tweehonderd Zeeuwse en exotische voorwerpen. Sommige voorwerpen zijn eeuwenoud, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn ooit verzameld of gebruikt door bekende en minder bekende Zeeuwen.
Voor kinderen tot en met tien jaar is er de ZM ZigZag in de vorm van een papieren iPhone. Hiermee ga je op zoek naar de corresponderende afbeeldingen van de tentoonstelling 'Dit is Zeeland' en de Wonderkamers, waarbij je extra goed op de details moet letten (gratis verkrijgbaar bij de balie van het museum). Neem ook nog even een kijkje in de museumwinkel, ze hebben er leuke Zeeuwse souvenirs, zoals taartblikken in de vorm van een Zeeuwse knoop, sieraden, boeken en kaarten.
Maak na afloop een rondje door het Abdijplein en neem dan ook een kijkje in de kolossale veertiende-eeuwse Koorkerk (van half april tot eind oktober wordt hier op dinsdag tot en met vrijdag ook een boekenmarkt gehouden) en in de Nieuwe Kerk met de negentig meter hoge Abdijtoren De Lange Jan. In de zomer kun je de toren ook bezoeken en na 207 treden klimmen word je beloond met een fantastisch uitzicht over Walcheren.
En als laatste nog een tip: haal bij Bliek Meesterbakkers zo'n heerlijke suikerzoete Zeeuwse bolus voor onderweg naar huis.
Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg
Abdijtoren de Lange Jan, Onder den Toren, Middelburg
Bliek Meesterbakkers, Korte Delft 2, Middelburg
Meer leuke museumtips van Ellie lezen? Klik dan hier.