Een van de jongste kastelen in Nederland is kasteel Sypesteyn (spreek uit als Siepestijn). Het is gebouwd rond het begin van de twintigste eeuw door jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937) op de fundamenten van een stenen huis, waarvan hij dacht – onterecht zoals later bleek – dat hier ooit zijn familieslot zou hebben gestaan, namelijk schuin tegenover de Sijpekerk uit de vijftiende eeuw. Henri bezat een stuk grond van bijna zes hectare, waarop hij een kasteel omringd door grachten en een historische tuin liet bouwen. De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals de jonkheer het in de dertiger jaren achterliet. Henri was een verwoede verzamelaar en hij richtte dan ook zijn huis in als museum.
De entree van het kasteel is in de voormalige woonkamer van de jonkheer. Je kunt hier behalve een ticket ook allerlei leuke cadeautjes kopen, zoals bekers, boeken, sjaals en sieraden. De route gaat allereerst via het trappenhuis naar de Groene Kamer ofwel de privé salon waar hij onder meer thee dronk met koningin Emma en met de voormalige Duitse keizer Wilhelm. Let even op de schoorsteenmantel met erboven een spiegel en de familieportretten aan de wanden. Via de hal wandel je naar de Wapenkamer met antieke wapens, waaronder Aziatische dolken, een koppensnellerszwaard, en een tweeduizend jaar oude mechaniek van een kruisboog uit de Chinese Han-dynastie. In de Gotische Kamer en ook in de Lage Zaal zie je weer prachtige familieportretten van de stamvaders van Henri van de beroemde kunstschilder Nicolaas Maes. Liefhebbers van Chinees, Japans en Loosdrechts porselein smullen van de enorme verzameling in de Rozenkamer – de voormalige slaapkamer van Henri - met onder meer het 147-delige Rozenservies. Ook op de eerste verdieping is nog veel meer moois te ontdekken, zoals sierglazen, zilveren miniatuurtjes voor poppenhuizen, Hollands aardewerk, Delfts Blauw en Chinees porselein. De Hoekkamer is geheel gewijd aan Johan en Cornelis de Witt, zij waren volle neven van Cornelis Ascanius I van Sypesteyn, een voorvader van Henri. De handgeschreven brieven en documenten rond de twee broers zijn uniek.
Henri was niet alleen kasteelheer, maar hij was ook ontwerper van zijn kasteeltuin en schrijver van het eerste Nederlandse handboek over tuingeschiedenis. Hij ontwierp de tuin naar oud-Hollands ontwerp met zeldzame bomen en struiken. Bij de tuin horen ook een boomgaard en een parkbos. Op het voorplein staan tamme kastanjebomen, waarvan sommigen ouder zijn dan honderd jaar en die tegenwoordig worden bewoond door kauwen, bonte spechten en bosuilen. In oktober vallen de tamme kastanjes op de grond en in de tijd van de jonkheer mochten de schoolkinderen de kastanjes komen oprapen, die traditie wordt nog steeds in ere gehouden. In het park groeien ruim dertig soorten stinzenplanten, in januari bloeien de sneeuwklokjes, gevolgd door krokussen, winterakonieten, sterhyacinten, wilde narcissen en lenteklokjes en nog vele andere. In de boomgaard vind je oude appelrassen, zoals Bellefleurs, Notarisappels en Sterappels. De appels zijn onbespoten en worden rond september verkocht in de museumwinkel.
Het museum heeft ook een eigen restaurant, de Hof Sypesteyn, met een buitenterras waar je koffie of thee of een lunch kunt bestellen. Het terras is in de wintermaanden gesloten. Naast het terras is een gewelfkelder die wordt gebruikt voor private dining of (wijn)proeverijen.
Museum Kasteel Sypestein, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht. Restaurant Hof Sypestein.
Parkeerterrein achter de Sypesteinkerk, ingang bij de kerktoren, of langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk.
Voor kinderen is er een leuke speurtocht die ze in de tuin kunnen maken.
Tip voor een restaurant met groot terras aan de Loosdrechtse Plas: Robberse Eiland, Oud-Loosdrechtsedijk 234, Loosdrecht.
Lees meer artikelen van Ellie hier: