Een paar weken geleden was ik voor het eerst van mijn leven op de Keukenhof. Op de een of andere manier was het er nooit van gekomen. De geschiedenis van het landgoed Keukenhof gaat al eeuwen terug, gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) was regelmatig te vinden op deze buitenplaats Slot Teylingen. Eeuwen later, om precies te zijn in de zeventiende eeuw, bouwde Adriaen Maertensz Block, commandeur, gouverneur en raad van Indië, op het landgoed Huize Keukenhof. En weer veel later, in het voorjaar van 1950, opende burgemeester van Lisse, Lambooij, de poort van Keukenhof waar met man en macht was gewerkt aan een bloemententoonstelling met bloeiende krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen. Ik herinner me uit die tijd vooral de auto's die rondreden met een bloemenslinger van narcissen op de motorkap.
Voor mijn bezoek aan de Keukenhof had ik wel het verkeerde seizoen uitgekozen, maar het Lisser Art Museum, kortweg LAM Museum, maakte veel goed. Het glazen gebouw, ontworpen door Arie Korbee van KVDK Architecten, is officieel geopend in 2019. Het hypermoderne gebouw heeft hoge ramen die garant staan voor een prachtig uitzicht op het landgoed. Museumdirecteur Sietske van Zanten (1976) realiseerde de grootste collectie foodart in de wereld, kunstwerken die alle iets te maken hebben met eten, drinken en winkelen.
Scan eerst je digitale ticket bij de entree en neem dan de glazen lift naar de derde verdieping, zo hoef je niets te missen. Op iedere verdieping word je ontvangen door 'kijkcoaches', aardige gastvrouwen die je tips geven, jouw vragen beantwoorden of luisteren naar jouw beleving. Hier staat allereerst de publiekslieveling van de in Australië geboren kunstenaar Ron Mueck (1958): het levensechte beeld van een moeder met baby en in haar handen een boodschappentas. Mueck is onder meer ook bekend van het levensechte “Couple under an Umbrella"" bij museum Voorlinden. Ga op je gemak langs al die schilderijen, digitale kunst, 3D beelden en installaties en laat je verrassen. Je zult in dit museum overigens geen bordjes met vermelding en uitleg van de kunstwerken zien, je wordt hier gedwongen om je eigen fantasie te gebruiken. De 8.000 witte porseleinen kunstwerken bij het auditorium zijn van kunstenaar Itamar Gilboa (1973), je ziet hier zijn eetdagboek, namelijk precies wat hij in een jaar lang tijd heeft gegeten en gedronken, zoals bloemkolen, quiches, eieren, citroenen, maïskolven, croissants en heel veel colaflesjes. De overvloedig met eten en drinken gedekte eettafel met twaalf feestelijk geklede gasten heet 'Last Supper' van de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare (1962) en is een persiflage van het Laatste Avondmaal. Erg leuk is ook het 3D zelfportret van Martijntje Cornelia (1990) dat zij - speciaal voor het LAM museum –volledig maakte van roze suikerspin. Zij heeft dan ook niet voor niets de bijnaam “Queen of Candy Floss”.
Je kunt in dit museum zelf niet eten of drinken, maar de Hofboerderij is gelukkig op loopafstand. De boerderij werd rond de 17e eeuw in opdracht van Adriaen Maartenszn. Block gebouwd, evenals het bakhuis met bakoven en een karnmolen met hondenhok. Met mooi weer is het grote terras open voor koffie met appeltaart of poffertjes, en op de menukaart staan lekkere gerechten van streekproducten. Maak tot slot een wandeling over het landgoed, je kunt kiezen uit een kunstroute van 1,5 km, een laarzenpad van 6 km of voor kleine kinderen de kabouterwandeling van 250 m.
Lisser Art Museum. Hofboerderij voor koffie met appeltaart of poffertjes, lunch
LAM Museum, Keukenhof 14, Lisse, lammuseum.nl
Restaurant De Hofboerderij, Keukenhof 1, Lisse, kasteelkeukenhof.nl/nl/restaurant-de-hofboerderij
De Keukenhof is zes weken per jaar dagelijks open, volgend jaar is dat van 20 maart tot en met 11 mei 2025.